Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Słodkości Thermomix Wypieki

Gofry z mąki kasztanowej i orkiszowej

Gofry z mąki kasztanowej i orkiszowej powstawały u mnie w tym przepisie na przestrzeni kilku miesięcy. Składniki są dobrane z dużą świadomością.

Moje poszukiwania dań z mąką kasztanową wynikają z zainteresowania wskazaniami diety a raczej stylu życia według św.Hildegardy TU znajdziesz więcej informacji w tym temacie.  Prawdziwa mąka orkiszowa to już u mnie standard – prosty zamiennik dla modyfikowanej mąki pszennej. Wszystkie certyfikowane produkty orkiszowe takie jak mąki, kasze i makarony kupuję w e-sklepach związanych ze Św. Hildegardą.

W czasie Światowych Daniach Młodzieży w 2016r przyjmowaliśmy w naszym domu młodzież mówiącą po francusku.

W 2017r. zostaliśmy zaproszeni na re-wizytę. Ta pielgrzymko-wycieczka była dla mnie bardzo szczególnym czasem, który spędziłam z „kwiatem polskiej młodzieży” i moją najstarszą córką. 

Pojechałyśmy tam we dwie – z kilku dniowym przystankiem w Brukseli, następnie Paryżu i Lourdes. Ja jako młodzież starsza bardziej doświadczona ona jako jedna z kwiatów polskiej młodzieży. Było to przedłużenie ŚDM 2016r i był to cudowny czas spędzony z moją dorosłą już córką w towarzystwie wartościowych młodych ludzi z Polski Belgii i Francji. Decyzja o przyjęciu młodzieży do naszego domu w 2016r podczas ŚDM była rewelacyjna i bardzo pozytywnie zaważyła na życiu mojej rodziny.

Wracając do gofrów to każdy wie z czego słynie Belgia !- belgijskie gofry są nawet na cookidoo.

Ogromny wybór, pyszne i piękne, aż ciężko się zdecydować co wybrać. Z reguły bardzo oszczędnie dawkuję sobie dużą ilość kalorii, ale być w zagłębiu gofrowym i ich nie degustować to nie w moim stylu, dlatego jadłam je oczywiście nie raz i praliny i lody i czekoladę w różnej postaci! Było pysznie i kalorycznie 🙂

Kupiłam sobie gofrownicę polską, ciężką 2 gofry za jednym zamachem w smażeniu i zaczęłam próbować ku zadowoleniu rodziny. Tym razem nawet nieudolne prototypy nie lądowały w koszu 🙂

 

Gofry z mąki kasztanowej i orkiszowej są lekko strawne, ponieważ mąka kasztanowa i orkiszowa jest przyswajalna przez nas w 100%. Św.Hildegarda pisała o kasztanach jadalnych: ” Wszystko, co się w nim znajduje  jest pożyteczne. Jego owoc również jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka” Dla mnie było to odkrycie, ponieważ zupełnie nie znałam ani kasztanów jadalnych ani produktów wytwarzanych z nich. Kasztany pierwszy raz jadłam 2 lata temu, a mąkę kasztanową kupiłam po przeczytaniu pierwszej książki związanej ze św.Hildegardą.

Mój główny tester najmłodsza córeczka Amelka je uwielbia. Na kolację np. z białym twarogowym serem ubitym z bananami (zdjęcie nr.1) lub jako klasyczny deser z bitą śmietaną czekoladą i owocami (zdjęcie nr.2)

Ważna informacja: mąka kasztanowa jest bezglutenowa! Pyszne też wychodzą z niej placuszki i naleśniki.

Gofry z mąki kasztanowej mogą być i piękne i zdrowe 🙂 Polecam serdecznie

 

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200g mąki kasztanowej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 25g cukru trzcinowego
  • 400g mleka
  • 70g oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • oddzielić żółtka 4 jaj od białek
  • w TM ubić pianę z białek ze szczyptą soli (z motylkiem/poz.4/ok.1 min)
  • odłożyć pianę do dużej miski
  • dodać żółtka, mąki, olej kokosowy, cukier,proszek do pieczenia
  • wymieszać w TM 15 s/poz.5
  • przelać ciasto gofrowe do miski z ubitymi białkami
  • delikatnie wymieszać całość łyżką
  • piec gofry ok.2 min

Przepis w formie kartki do mojej książki przepisów jest do pobrania  TU

 

 

 

Zostaw komentarz

four × 5 =