Dania obiadowe Dieta wg. św.Hildegardy

Piersi gęsi z pigwą i żurawiną

Piersi gęsi z pigwą i żurawiną to mój pomysł na gęsinę na Dzień Niepodległości w 2019r.

Narodowe Święto Niepodległości 11 listopada przy rodzinnym stole to nasza nowa, ale mocno pielęgnowana tradycja. Tradycyjnie polskie jedzenie: gęsina na św.Marcina, rogale świętomarcińskie i świąteczny stół z biało-czerwonymi akcentami! Polecam moje wpisy z ubiegłych lat, gdzie oprócz inspiracji na świąteczne nakrycie stołu znajdziesz też przepis na rogale świętomarcińskie TU LINK i przygotowanie gęsi TU LINK.

Cieszymy się wspólnie tradycyjnym jedzeniem i pięknie zastawionym stołem.  Pokażmy naszym dzieciom polski Independence day biorąc amerykański wzór za dobry przykład. Poszperałam trochę na Pinterest i znalazłam kilka inspiracji na ozdobienie stołu. Tak to robią Amerykanie:

Kupiłam pierś gęsi w bieżącym roku i przygotowałam ją  w owocach. Trochę nietypowo, aby sprawdzić czy zdrowa pigwa i żurawina będą pasować do gęsiny. Oczywiście nie myliłam się – pasuje jak ulał. Oto przepis:

Pierś z gęsi z pigwą, świeżą żurawiną i jabłkami

Składniki:

  • pierś gęsi z kością
  • 2 jabłka
  • 2 pigwy
  • garść surowej żurawiny
  • 1/2 soku z cytryny

Masło ziołowe do natarcia piersi:

  • 50 g masła
  • 4 gałązki tymianku (same liście)
  • 3 gałązki rozmarynu (same liście)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,cukier

Sposób wykonania:

  1. pierś z gęsi namoczyć na noc w zimnej wodzie z łyżeczką soli
  2. pierś osuszyć papierowym ręcznikiem, polać sokiem z cytryny
  3. w Thermomix posiekać zioła:tymianek i rozmaryn z czosnkiem, poz.8 przez ok.5 sekund
  4. dodać do ziół masło, pieprz i sól wymieszać poz.5 przez 2-3 sekundy
  5. natrzeć pierś gęsi z każdej strony ziołowym masłem -włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką
  6. obłożyć gęś pokrojoną pigwą i jabłkiem posypać żurawiną
  7. podlać mięso ok szklanką wody
  8. piec piersi z gęsi pod przykryciem 1 godz w temp. 200 oC ułożoną kośćmi do góry
  9. obrócić pierś – piec ok.1 godziny bez przykrycia w temp. ok 180 oC
  10. polewać wytopionym tłuszczem w trakcie pieczenia 2-3 razy
  11. pokroić pierś odłączając po kawałku mięso od kości

tyle zostało po odkrojeniu mięska

 

 

 

 

 

 

Podałam upieczoną gęś z kawałkami owoców pigwy i jabłka , żurawiną oraz z konfiturą z czarnej porzeczki.

Dzień Niepodległości 11 listopada jest dniem wolnym i jest super okazją, aby zebrać rodzinę przy świątecznym stole. Polecam po raz kolejny przygotować gęsinę zgodnie z polskim przysłowiem: gęsina na św.Marcina! Gęsina to u nas trochę omijany drób, a szkoda bo jest fajną alternatywą dla wszechobecnych kurczaków czy indyka. Rogale świętomarcińskie aż się proszą na deser w tym dniu. Samodzielne ich przygotowanie wymaga sporo czasu, dlatego można je kupić 🙂

Zostaw komentarz

twelve + 19 =