Boże Narodzenie Dania obiadowe Kolacja Przedstawiciel Thermomix Thermomix

Piersi gęsi sous-vide z Thermomix

Piersi gęsi sous-vide z Thermomix w tej wersji nauczył mnie kolega z zespołu Thermomix Vorwerk, Zawodowy szef kuchni Michał Sierka.

Danie powstało na 11 listopada – bo gęsina na św.Marcina 

Polecam serdecznie!!

Soczysta, miękka. Rewelacyjny smak i dość proste wykonanie w najnowszym Thermomix TM6, ponieważ tylko on ma taka funkcję.

Może to być Twoje danie popisowe 🙂 Polecam Ci także mój przepis na Pstraga wędzonego w sosie kaparowym też może być Twoim popisowym daniem TU LINK

 

Wydruk przepisu
Piersi gęsi sous-vide z Thermomix
Dania Main Dish
Kuchnia polska
Porcje
osoby
Składniki
Sól ziołowa do mięsa
Piersi gęsi
Dania Main Dish
Kuchnia polska
Porcje
osoby
Składniki
Sól ziołowa do mięsa
Piersi gęsi
Sposób przygotowania
Przygotowanie piersi
  1. Natrzeć piersi grubą ziołową solą - odstawić na 3 godz.
  2. Odłożyć piersi na 10 min. do zimnej wody
  3. Wysuszyć mięso, położyć skórą na desce do krojenia i odciąć wystającą poza mięso skórę
  4. Naciąć skórę na piersi w kwadraty a nawet w diamenciki, żeby było ładnie 🙂
  5. Obsmażyć piersi. Położyć skórą na zimnej patelni i wysmażyć nadmiar tłuszczu. Wytopi się ok 50% ze skóry.
Sous-vide
  1. Włożyć każdą pierś do oddzielnego woreczka.
  2. Wcześniej pierś oprószyć pieprzem. Na każdą pierś położyć kawałek masła i 1-2 gałązki tymianku.
  3. Odessać powietrze z woreczka- wytwarzając próżnię. Zamknąć woreczek. (idealne są specjalne zgrzewarki, ale można to wykonać w woreczku strunowym znużonym w misce z wodą)
  4. Do naczynia miksującego TM6 włożyć osłonę noża i nalać wodę do naczynia miksującego. Włożyć woreczki z piersiami.
  5. Ustawiamy 1 godz. /temp.58°C/funkcja sous-vide
  6. Przeciąć woreczek, wyjąć pierś, odłożyć powstały sos ( nie będzie nam już potrzebny)
  7. Mięso odpoczywa ok. 5 min - wrzucić do wody z lodem na 10min.
  8. Taka pierś w woreczku może poleżeć kilka dni i poczekać na wielkie wejście
Podanie piersi
  1. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu (najlepiej tłuszcz gęsi) , wrzucić 1-2 gałązki tymianku
  2. Zaczynamy obsmażać pierś od skóry. Następnie na drugiej stronie także - na ładny złoty kolor (180°C - 200°C)
  3. Po zdjęciu z patelni pierś musi odpocząć ok. 5 min
  4. Dopiero teraz pokroić w plasterki
  5. Podawać koniecznie z efektownymi dodatkami np. z sosem żurawinowym z winem, popcornem z kaszy gryczanej i warzywami.
Pozostałe informacje

Całe danie nabiera wykwintnego wymiaru z dodatkami. Takimi jak sos i dodatki warzywne i owocowe.

Zapraszam zajrzyj na mój fanpage tam nagrałam live TU LINK na ten właśnie temat - całe danie z dodatkami do piersi wykonane według instrukcji Szefa Kuchni Michała Sierki.

W następnych wpisach przepisy na wszystkie elementy tego dania. Zapraszam

Brak komentarzy

Zostaw komentarz