Piersi gęsi sous-vide z Thermomix w tej wersji nauczył mnie kolega z zespołu Thermomix Vorwerk, Zawodowy szef kuchni Michał Sierka.
Danie powstało na 11 listopada – bo gęsina na św.Marcina
Polecam serdecznie!!
Soczysta, miękka. Rewelacyjny smak i dość proste wykonanie w najnowszym Thermomix TM6, ponieważ tylko on ma taka funkcję.
Może to być Twoje danie popisowe 🙂 Polecam Ci także mój przepis na Pstraga wędzonego w sosie kaparowym też może być Twoim popisowym daniem TU LINK
Porcje |
osoby
|
- 1 łyżka grubej soli musi być gruba, żeby za dużo nie przesoliło mięsa
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 piersi gęsi
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 pęczek tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tłuszczu najlepiej smalcu gęsiego
Składniki
Sól ziołowa do mięsa
Piersi gęsi
|
|
- Natrzeć piersi grubą ziołową solą - odstawić na 3 godz.
- Odłożyć piersi na 10 min. do zimnej wody
- Wysuszyć mięso, położyć skórą na desce do krojenia i odciąć wystającą poza mięso skórę
- Naciąć skórę na piersi w kwadraty a nawet w diamenciki, żeby było ładnie 🙂
- Obsmażyć piersi. Położyć skórą na zimnej patelni i wysmażyć nadmiar tłuszczu. Wytopi się ok 50% ze skóry.
- Włożyć każdą pierś do oddzielnego woreczka.
- Wcześniej pierś oprószyć pieprzem. Na każdą pierś położyć kawałek masła i 1-2 gałązki tymianku.
- Odessać powietrze z woreczka- wytwarzając próżnię. Zamknąć woreczek. (idealne są specjalne zgrzewarki, ale można to wykonać w woreczku strunowym znużonym w misce z wodą)
- Do naczynia miksującego TM6 włożyć osłonę noża i nalać wodę do naczynia miksującego. Włożyć woreczki z piersiami.
- Ustawiamy 1 godz. /temp.58°C/funkcja sous-vide
- Przeciąć woreczek, wyjąć pierś, odłożyć powstały sos ( nie będzie nam już potrzebny)
- Mięso odpoczywa ok. 5 min - wrzucić do wody z lodem na 10min.
- Taka pierś w woreczku może poleżeć kilka dni i poczekać na wielkie wejście
- Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu (najlepiej tłuszcz gęsi) , wrzucić 1-2 gałązki tymianku
- Zaczynamy obsmażać pierś od skóry. Następnie na drugiej stronie także - na ładny złoty kolor (180°C - 200°C)
- Po zdjęciu z patelni pierś musi odpocząć ok. 5 min
- Dopiero teraz pokroić w plasterki
- Podawać koniecznie z efektownymi dodatkami np. z sosem żurawinowym z winem, popcornem z kaszy gryczanej i warzywami.
Całe danie nabiera wykwintnego wymiaru z dodatkami. Takimi jak sos i dodatki warzywne i owocowe.
Zapraszam zajrzyj na mój fanpage tam nagrałam live TU LINK na ten właśnie temat - całe danie z dodatkami do piersi wykonane według instrukcji Szefa Kuchni Michała Sierki.
W następnych wpisach przepisy na wszystkie elementy tego dania. Zapraszam
Brak komentarzy