Dania obiadowe Kolacja Kulinaria

Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle

Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle to danie z potrzeby wykorzystania pysznego wędzonego pstrąga, którego samodzielnie wędziliśmy (w dużej jak nam się na początku wydawało ilości). TU LINK do filmu, gdzie z moim kolegą opowiadamy o jego autorskiej wędzarni i sposobie wędzenia. Świeże pstrągi uwędzone tradycyjnie są po prostu przepyszne. Danie z wędzonym pstrągiem też przepyszne i bardzo proste w wykonaniu mimo iż rozpisałam je na tak dużo kroków 🙂

Smak jest zaskakujący – danie absolutnie wykwintne – polecam je na miłą kolację przy świecach itp.

Pstrąg musi być świetnie oczyszczony z ości. To konieczność – poświęć tej czynności dużo uwagi i skupienia. Okropne są ości w tym pięknie podanym daniu i ich dłubanie. Mam złe doświadczenie z eleganckiej kolacji firmowej z sałatką z wędzonym pstrągiem. Cały urok prysł jak okazało się, że są nieoczyszczone z ości ryby. 

Moje pstrągi były wędzone przy domu, dzięki koledze, który się tym pasjonuje. Smak takiego świeżego pstrąga uwędzonego samodzielnie jest niesamowity.

Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle to uczta dla oczu i podniebienia. Polecam serdecznie

Możesz zobaczyć powstawanie tego dania za pierwszym razem na moim kanale youtube TU LINK

Wydruk przepisu
Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle
zapraszamdostolu.pl
Kuchnia Italian
Porcje
osoby
Składniki
Kuchnia Italian
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać czosnek i cebulę, posiekać 2 s/obr. 5
  3. Dodać paprykę w kawałkach, posiekać 3 s/obr. 5
  4. Dodać 20g oliwy
  5. Poddusić wszystkie składniki 2 min/120°C/obr. 1
  6. Makaron tagliatelle ugotować w oddzielnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu (użyj dobrego makaronu)
  7. Dodać śmietanę podduszać 4 min/temp Varoma/obr. 1 wsteczne
  8. Dodać kapary i nadal podduszać sos 3 min/temp Varoma/obr. 1 wsteczne
  9. Dodać pieprz do smaku
  10. Ugotowany makaron odcedzić i włożyć do dużej miski -posypać go startym parmezanem i delikatnie wymieszać
  11. Dodać do miski z makaronem oczyszczonego z ości i rozdrobnionego pstrąga oraz przygotowany w TM sos kaparowy - wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy 2 łyżek
  12. Nałożyć tagliatelle z sosem na talerze - przyozdobić każdą porcję np.jabłuszkami kaparowymi, kawałkami papryki i natką pietruszki

Brak komentarzy

Zostaw komentarz