Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle to danie z potrzeby wykorzystania pysznego wędzonego pstrąga, którego samodzielnie wędziliśmy (w dużej jak nam się na początku wydawało ilości). TU LINK do filmu, gdzie z moim kolegą opowiadamy o jego autorskiej wędzarni i sposobie wędzenia. Świeże pstrągi uwędzone tradycyjnie są po prostu przepyszne. Danie z wędzonym pstrągiem też przepyszne i bardzo proste w wykonaniu mimo iż rozpisałam je na tak dużo kroków 🙂
Smak jest zaskakujący – danie absolutnie wykwintne – polecam je na miłą kolację przy świecach itp.
Pstrąg musi być świetnie oczyszczony z ości. To konieczność – poświęć tej czynności dużo uwagi i skupienia. Okropne są ości w tym pięknie podanym daniu i ich dłubanie. Mam złe doświadczenie z eleganckiej kolacji firmowej z sałatką z wędzonym pstrągiem. Cały urok prysł jak okazało się, że są nieoczyszczone z ości ryby.
Moje pstrągi były wędzone przy domu, dzięki koledze, który się tym pasjonuje. Smak takiego świeżego pstrąga uwędzonego samodzielnie jest niesamowity.
Pstrąg wędzony w sosie kaparowym z tagliatelle to uczta dla oczu i podniebienia. Polecam serdecznie
Możesz zobaczyć powstawanie tego dania za pierwszym razem na moim kanale youtube TU LINK
Porcje |
osoby
|
- 1 pstrąg wędzony oczyszczony z ości i skóry
- 200 g śmietana 30%
- 40 g kaparów
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g papryki czerwonej
- 30 g parmezanu
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 4 szt jabłuszka kaparowe
- 2 gałązki natki pietruszki
Składniki
|
|
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać czosnek i cebulę, posiekać 2 s/obr. 5
- Dodać paprykę w kawałkach, posiekać 3 s/obr. 5
- Dodać 20g oliwy
- Poddusić wszystkie składniki 2 min/120°C/obr. 1
- Makaron tagliatelle ugotować w oddzielnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu (użyj dobrego makaronu)
- Dodać śmietanę podduszać 4 min/temp Varoma/obr. 1 wsteczne
- Dodać kapary i nadal podduszać sos 3 min/temp Varoma/obr. 1 wsteczne
- Dodać pieprz do smaku
- Ugotowany makaron odcedzić i włożyć do dużej miski -posypać go startym parmezanem i delikatnie wymieszać
- Dodać do miski z makaronem oczyszczonego z ości i rozdrobnionego pstrąga oraz przygotowany w TM sos kaparowy - wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy 2 łyżek
- Nałożyć tagliatelle z sosem na talerze - przyozdobić każdą porcję np.jabłuszkami kaparowymi, kawałkami papryki i natką pietruszki
Brak komentarzy