Przetwory

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru tzn. w wersji fit zawiera erytrytol lub ksylitol.  Ja wybieram erytrytol – nie zmienia smaku potrawy, ma zerowy indeks glikemiczny.

Zamiast klasycznego żelfix, dżemix możemy wykorzystać naturalne jabłkowe pektyny lub agar.

Agar tężeje robiąc dżem mocno ścięty, przypomina swoją strukturą prawie galaretkę.

Dżemy robię co roku od ponad 20 lat od kiedy miałam thermomix. Tu link do tradycyjnej wersji dżemu.

 

Wydruk przepisu
Dżem truskawkowy bez cukru z naturalnymi pektynami
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie dżemu
  2. zmiksować truskawki z erytytolem 15s/poz.6
  3. dodać 20g pektyn wymieszać 5s/poz.7
  4. gotować zmiksowane truskawki 15min/temp.100oC/poz.1,5 na pokrywie naczynia miksującego stawiamy varomę, aby uniknąć kipienia
  5. gorącą masę przelać do czystych słoików , natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem
  6. Pozostawić do wystygnięcia
Pozostałe informacje

Dżem jest odpowiednio zamknięty jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest delikatnie wciągnięta.  Zrób test, przyłóż prosty nóż przez środek pokrywki - zauważysz wtedy ten maleńki dołek w pokrywce. Tak zamknięty dżem może stać bezpiecznie przez całą zimę 🙂

Zapraszam do obejrzenia live z fb, gdzie opowiadałam o moich doświadczeniach z przetworami: https://www.facebook.com/zapraszamdostoluak/videos/651992225742182

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Ewa
    11 czerwca 2023 o godzinie 21:46

    Po wystygnięciu dżemy z erytrolem skrystalizowały, smakują jak cukier. co może być tego przyczyną?

    • Odpowiedz
      Alicja Kalisiak
      14 czerwca 2023 o godzinie 12:55

      U mnie konsystencja pozostała naturalna. Nie mam pojęcia co się zadziało – niestety.

    Zostaw komentarz