Dżem truskawkowy bez cukru tzn. w wersji fit zawiera erytrytol lub ksylitol. Ja wybieram erytrytol – nie zmienia smaku potrawy, ma zerowy indeks glikemiczny.
Zamiast klasycznego żelfix, dżemix możemy wykorzystać naturalne jabłkowe pektyny lub agar.
Agar tężeje robiąc dżem mocno ścięty, przypomina swoją strukturą prawie galaretkę.
Dżemy robię co roku od ponad 20 lat od kiedy miałam thermomix. Tu link do tradycyjnej wersji dżemu.
Składniki
|
|
- Wykonanie dżemu
- zmiksować truskawki z erytytolem 15s/poz.6
- dodać 20g pektyn wymieszać 5s/poz.7
- gotować zmiksowane truskawki 15min/temp.100oC/poz.1,5 na pokrywie naczynia miksującego stawiamy varomę, aby uniknąć kipienia
- gorącą masę przelać do czystych słoików , natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem
- Pozostawić do wystygnięcia
Dżem jest odpowiednio zamknięty jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest delikatnie wciągnięta. Zrób test, przyłóż prosty nóż przez środek pokrywki - zauważysz wtedy ten maleńki dołek w pokrywce. Tak zamknięty dżem może stać bezpiecznie przez całą zimę 🙂
Zapraszam do obejrzenia live z fb, gdzie opowiadałam o moich doświadczeniach z przetworami: https://www.facebook.com/zapraszamdostoluak/videos/651992225742182
4 komentarze
Ewa
11 czerwca 2023 o godzinie 21:46Po wystygnięciu dżemy z erytrolem skrystalizowały, smakują jak cukier. co może być tego przyczyną?
Alicja Kalisiak
14 czerwca 2023 o godzinie 12:55U mnie konsystencja pozostała naturalna. Nie mam pojęcia co się zadziało – niestety.
Justyna
30 listopada 2023 o godzinie 13:22Dżem truskawkowy bez cukru brzmi jak prawdziwa uczta dla smakoszy zdrowego stylu życia! 🍓🌿 To doskonały sposób na cieszenie się słodkim smakiem truskawek, zachowując równocześnie zdrowy balans. Dzięki temu przepisowi można delektować się naturalną słodyczą owoców, bez dodatku zbędnych cukrów. Idealny dodatek do porannej tostowej uczty czy domowego pieczywa. To prawdziwa inspiracja dla tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw w kuchni!
Alicja Kalisiak
11 grudnia 2023 o godzinie 12:39GPT czy Twoje słowa:)