Zakwas z buraków na czerwony barszcz najszybszy ever! Dobre pomysły przychodzą z potrzeby chwili! Mam odwagę robić coś na próbę a co tam najwyżej wyrzucę do kompostu. Jak testowałam różne biszkopty kilka lat temu serce mnie bolało – wiecie ile jaj jest w cieście biszkoptowym ! Ale co tam doszłam do perfekcji. Tym razem nie trzeba było wyrzucać. Zakwas buraczany pierwsza klasa 🙂
Zawsze mam w lodówce zakwas na chleb i wykombinowałam, żeby ten zakwas chlebowy wrzucić do buraków zalanych wodą i przyspieszyć w ten sposób kiszenie buraków. Zadziałało i zakwas wyszedł przepyszny po jednym dniu! Oczywiście w ciepłym miejscu w okolicach kaloryfera.
Tak jak pisałam zawsze mam zakwas na chleb w lodówce, ponieważ 1-2 razy w tygodniu piekę chleb na zakwasie TU LINK do mojego super przepisu na chleb orkiszowo-żytni:
Przepis na zakwas znajdziesz TU , ale pamiętaj, że zakwas jest najlepszy po kilku pieczeniach. Odezwij się jak chcesz, abym się podzieliła moim zakwasem. Wyznaję zasadę jak kiedyś na wsiach bywało, że z zakwasem przekazuje się cząstkę siebie, dobrych emocji. Zawsze daję go „od serca” 🙂
Poniżej zdjęcie z moich świątecznych warsztatów kulinarnych – zakwas jest zawsze przebojem i przedmiotem pożądania:) TU LINK do foto-relacji na fb z warsztatów. Kolejne warsztaty 4.01.2020r – będziemy piec m.in.kokosanki, drożdżówki z makiem i faworki… 🙂
Zakwas buraczany do picia
jest świetny do picia – ma naturalne bakterie i jest super naturalnym prebiotykiem. W tym roku dzięki regularnemu popijaniu zakwasu buraczanego, piciu napoju z natki pietruszki i różnych zielonych smoothie szybko poprawiłam wyniki krwi po operacji bez łykania tabletek z żelazem.
Zakwas buraczany do tradycyjnego czerwonego barszczu
uwielbiam prawdziwy naturalny czerwony barszcz do popijania jako dodatek do krokietów, pierogów i wszelkiego rodzaju pasztecików. Polecam przepyszny przepis z Cookidoo na Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Ciasto jest rewelacyjne plastyczne i pyszne, natomiast farsz robię tak jak mój tata. Ugotowaną do miękkości kapustę kwaszoną (eco kapustę bez zbędnych dodatków takich jak ocet itp itd kupisz zawsze w LokalnyRolnik.pl) podsmażam z dużą ilością cebuli, przyprawiam solą, pieprzem i moją wegetą naturalną TU LINK
Polecam przepyszny przepis z Cookidoo Barszcz na zakwasie z uszkami jest pyszny i bardzo esencjonalny.
Czas przygotowania | 24 godz |
Porcje |
|
- 7 ząbków czosnku
- 1 kg czerwonych buraków najlepiej eco
- 1000 g wody
- 4 liść laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli u mnie kłodawska
- 2 łyżeczki cukru u mnie trzcinowy
- 2 łyżki zakwasu na chleb u mnie orkiszowo- żytni
Składniki
|
|
- Rozdrobnić czosnek 2 s/obr. 6
- Dodać 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć w Thermomix przez 10s obr.4
- Wyłożyć starte buraki do dużego słoja
- Dodać kolejne 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć przez 10s obr.4 -przełożyć do słoja z pierwszą porcją buraków
- Ugotować wodę z wszystkimi przyprawami ok.10 min/100oC oprócz zakwasu i oczywiście buraków
- Wystudzić wywar i wlać jeszcze trochę ciepły do buraków
- Dodać zakwas do słoja - wymieszać całość - przykryć gazą lub naturalną tkaniną (bawełna,len) ; tkaninę zacisnąć gumką lub przewiązać sznureczkiem
- Postawić słój w ciepłym miejscu
- Wymieszać po kilku godzinach
- Zakwas jest gotowy jak kwaśno pachnie i smakuje kwaskowato
- Odcedzić zakwas - można go trzymać w lodówce w zakręconej butelce lub słoiku
2 komentarze
Elżbieta
18 marca 2020 o godzinie 09:41Czy mogę „cząstkę zakwasu” ?
Alicja Kalisiak
22 marca 2020 o godzinie 08:52Tak 🙂 Podaj mi w prywatnej wiadomości adres.