Boże Narodzenie Dania obiadowe Napoje Przetwory Thermomix

Zakwas z buraków najszybszy

Zakwas z buraków na czerwony barszcz najszybszy ever! Dobre pomysły przychodzą z potrzeby chwili! Mam odwagę robić coś na próbę a co tam najwyżej wyrzucę do kompostu. Jak testowałam różne biszkopty kilka lat temu serce mnie bolało – wiecie ile jaj jest w cieście biszkoptowym ! Ale co tam doszłam do perfekcji. Tym razem nie trzeba było wyrzucać. Zakwas buraczany pierwsza klasa 🙂

Zawsze mam w lodówce zakwas na chleb i wykombinowałam, żeby ten zakwas chlebowy wrzucić do buraków zalanych wodą i przyspieszyć w ten sposób kiszenie buraków. Zadziałało i zakwas wyszedł przepyszny po jednym dniu! Oczywiście w ciepłym miejscu w okolicach kaloryfera.

Tak jak pisałam zawsze mam zakwas na chleb w lodówce, ponieważ 1-2 razy w tygodniu piekę chleb na zakwasie TU LINK do mojego super przepisu na chleb orkiszowo-żytni:

Przepis na zakwas znajdziesz TU , ale pamiętaj, że zakwas jest najlepszy po kilku pieczeniach. Odezwij się jak chcesz, abym się podzieliła moim zakwasem. Wyznaję zasadę jak kiedyś na wsiach bywało, że z zakwasem przekazuje się cząstkę siebie, dobrych emocji. Zawsze daję go „od serca” 🙂

Poniżej zdjęcie z moich świątecznych warsztatów kulinarnych – zakwas jest zawsze przebojem i przedmiotem pożądania:) TU LINK do foto-relacji na fb z warsztatów. Kolejne warsztaty 4.01.2020r – będziemy piec m.in.kokosanki, drożdżówki z makiem i faworki… 🙂

Zakwas buraczany do picia

jest świetny do picia – ma naturalne bakterie i jest super naturalnym prebiotykiem. W tym roku dzięki regularnemu popijaniu zakwasu buraczanego, piciu napoju z natki pietruszki i różnych zielonych smoothie  szybko poprawiłam wyniki krwi po operacji bez łykania tabletek z żelazem. 

Zakwas buraczany do tradycyjnego czerwonego barszczu

uwielbiam prawdziwy naturalny czerwony barszcz do popijania jako dodatek do krokietów, pierogów i wszelkiego rodzaju pasztecików. Polecam przepyszny przepis z Cookidoo na Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Ciasto jest rewelacyjne plastyczne i pyszne, natomiast farsz robię tak jak mój tata. Ugotowaną do miękkości kapustę kwaszoną (eco kapustę bez zbędnych dodatków takich jak ocet itp itd kupisz zawsze w LokalnyRolnik.pl) podsmażam z dużą ilością cebuli, przyprawiam solą, pieprzem i moją wegetą naturalną TU LINK 

Polecam przepyszny przepis z Cookidoo Barszcz na zakwasie z uszkami jest pyszny i bardzo esencjonalny. 

Wydruk przepisu
Zakwas z buraków
Dostosowane do Thermomix
Czas przygotowania 24 godz
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 24 godz
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozdrobnić czosnek 2 s/obr. 6
  2. Dodać 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć w Thermomix przez 10s obr.4
  3. Wyłożyć starte buraki do dużego słoja
  4. Dodać kolejne 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć przez 10s obr.4 -przełożyć do słoja z pierwszą porcją buraków
  5. Ugotować wodę z wszystkimi przyprawami ok.10 min/100oC oprócz zakwasu i oczywiście buraków
  6. Wystudzić wywar i wlać jeszcze trochę ciepły do buraków
  7. Dodać zakwas do słoja - wymieszać całość - przykryć gazą lub naturalną tkaniną (bawełna,len) ; tkaninę zacisnąć gumką lub przewiązać sznureczkiem
  8. Postawić słój w ciepłym miejscu
  9. Wymieszać po kilku godzinach
  10. Zakwas jest gotowy jak kwaśno pachnie i smakuje kwaskowato
  11. Odcedzić zakwas - można go trzymać w lodówce w zakręconej butelce lub słoiku

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Elżbieta
    18 marca 2020 o godzinie 09:41

    Czy mogę „cząstkę zakwasu” ?

    • Odpowiedz
      Alicja Kalisiak
      22 marca 2020 o godzinie 08:52

      Tak 🙂 Podaj mi w prywatnej wiadomości adres.

    Zostaw komentarz