Wegeta naturalna jest moją przyprawą typu basic. Wykorzystuję ją do warzyw i mięs a także do zup. Mój podstawowy skład wegety podałam już bardzo dawno TU LINK.
Ostatnio postanowiłam wzbogacić podstawowy przepis o zioła i zarazem lekarstwa z apteczki św.Hildegardy. Zgodnie z zaleceniem św.Hildegardy te przyprawy w małych ilościach powinniśmy stosować kilkakrotnie w ciągu dnia. Przyprawy te gwarantują nam odtruwanie organizmu, oczyszczanie jelit, oczyszczenie organizmu z toksyn. Profilaktyka przede wszystkim! Trzy podstawowe przyprawy hildegardowe to:
galgant – poprawia mikrokrążenie , działa rozkurczowo na naczynia, przeciw wirusowo, silnie wspomaga trawienie i uśmierza ból, zalecany w profilaktyce zawału i udaru; przy początkach przeziębienia
betram – oczyszcza jelita, ma działanie silnie przeciw zapalne, oczyszcza wątrobę ; poprawia krew, przy zaburzeniach trawienia środek silnie resorbujący (wchłaniający, asymilujący)
dyptam – oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów, rozpuszcza kamienie w organiźmie
Kupuję te przyprawy jak i prawdziwy orkisz w sklepach internetowych związanych ze św.Hildegardą np:
Bardzo polecam taki skład naturalnej wegety. Dużo lepiej zapobiegać niż leczyć. Można jeść pyszny posiłek i przy okazji stosować naturalne lekarstwo.
Taka wegeta ładnie opakowana jest interesującym prezentem szczególnie dla osób, które nie mają Thermomix. Polecam 🙂
Składniki:
- 300g suszonych warzyw (włoszczyzna)
- 10g kurkumy
- 20g czosnku suszonego
- 130g soli kłodawskiej kamiennej
- 20g papryki słodkiej
- 10g pieprzu cayenne
- 20g suszonych grzybów
- 5g liścia laurowego
- 10g pieprzu ziarnistego
- 10g lubczyku
- 10g suszonego koperku
- 20g suszonej cebuli
- 10g suszonej natki pietruszki
- 10g bertramu
- 10g dyptamu
- 10g galgantu
Wykonanie w Thermomix
- dorzucać kolejne składniki tarując za każdym razem wagę
- zmielić obr.10/czas 30s
- przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku
Przyprawa jest zdrowym, a nawet leczącym polepszaczem smaku. Wykorzystuję ją do przygotowywania ciepłych potraw takich jak warzywa, mięsa, zupy itp itd
Moja ulubiona marynata do warzyw na Varomie w Thermomix:
- 1/2 filiżanki oliwy ok.50-70 ml oliwy
- 1 łyżka mojej wegety
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Do miski wrzucam małe porcje warzyw, dodaję 2-3 łyżki marynaty dokładnie mieszam dwoma łyżkami i wykładam na Varomę.
Moja ulubiona marynata do mięs przygotowywanych na Varomie w Thermomix:
- 1/3 filiżanki oliwy ok.50 ml oliwy
- 1 łyżka mojej wegety
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
Polecam serdecznie, Alicja
Możesz TU pobrać przepis w formie PDF
Brak komentarzy