Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Thermomix Wypieki

Przepis na zakwas do chleba

Przepis na zakwas do chleba

Tradycyjny polski chleb bez zbytecznej chemii, taki który można przechować przez kilka dni i jest pyszny to właśnie domowy chleb na zakwasie. Polecam mój przepis na chleb z mąki orkiszowej i żytniej TU LINK.

Piekę go od kilku lat i zapewniam jest przepyszny:

dzień 1 wieczorem.  100g ciepłej przegotowanej wody i 100g mąki żytniej mieszamy w szklanym lub glinianym naczyniu – powinno to mieć konsystencję gęstej śmietany; stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów; przykrywamy naturalną tkaniną lub gazą

dzień 2.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

dzień 3. zakwas zaczyna pachnieć kwaśno; dokarmiamy go 50g mąki i 50g wody; mieszamy przykrywamy naturalną szmatką i tradycyjnie odstawiamy w ciepłe miejsce

dzień 4.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

dzień 5. rano zakwas powinien być gotowy, pęcherzyki powietrza informują o fermentacji ; mieszamy delikatnie i ostatni raz odstawiamy w ciepłe miejsce
wieczór możemy wyrobić chleb zgodnie z przepisem np. na chlep orkiszowo- żytni TU LINK 

Zakwasu będzie sporo. Za pierwszym razem dodaj wszystko. Przy następnym wyrabianiu chleba z uzyskanego ciasta chlebowego odłóż 2 duże łyżki – to będzie Twój zakwas na następny chleb. Odłóż zakwas do słoika, który trzymaj w lodówce. Będzie przydatny do wyrobienia kolejnego chleba przez ok.2-3 tygodnie. Ja piekę chleb 2-3 razy w tygodniu – wtedy zakwas jest najbardziej wydatny a chleb pyszny. Po wyjęciu zakwasu nie myję słoika. Kolejny zakwas wkładam do tego samego „brudnego już” naczynia. Wyrzucam słoik po kilku miesiącach i biorę następny na nowy zakwas.

Zostaw komentarz

10 + 18 =