Cytrynowiec ciasto z cytryny ze skórką to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc w moim domu. Pisałam już o nim wcześniej – dziś przepis do wydruku w lepszej udoskonalonej formie.
Zapraszam

Porcje |
|
Składniki
- 350 g cukru 150g do ciasta reszta do lukru
- 250 g masła 82% tłuszczu
- 210 g mąki orkiszowej może być pszenna przemiału ok.600
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok.7 g
- 1 łyzeczka sody ok. 7 g
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Zmielić cukier na cukier puder 30 s/ poz.10.
- Cukier puder odsypać do innego naczynia
- Żółtka podzielić na dwie porcje: 4 żółtka będą do ciasta + 1 żółtko do lukru ; Białka będą do ubicia piany
- Bez mycia Thermomix dodać białka z 5 jaj i ubić pianę 2,5min/ poz.4
- Odłożyć ubita pianę do innego naczynia
- Umytą i sparzoną cytrynę pokroić w plastry usunąć pestki
- Zmiksować cytrynę ze skórką 30 s /poz.10 zgarnąć cytrynę na dno naczynia miksującego i jeszcze raz zmiksować 20 s / poz.10
- Do zmiksowanej cytryny dodać 4 żółtka i 150 g cukru pudru wymieszać 1min/ temp. 37oC; obroty poz.5
- Dodać masło - ucierać 30s/poz.6
- Dosypać 210 g mąkę oraz po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- Utrzeć masę przez ok 40s/poz. 6 pomagając kopystką włożoną do pokrywy
- Zdjąć naczynie miksujące z korpusu; dodać pianę z białek i wymieszać wszystko kopystką
- Przełożyć masę do formy natłuszczonej olejem
- Piec w temp. ok.180oC przez ok. 1 godz.
- Wystudzoną i wyjętą z formy babę polukrować
Lukier cytrynowy
- Do czystego naczynia wsypać ok.150g cukru pudru+ 1 żółtko +sok z 1/2 cytryny Jeżeli lukier nie jest gęsty dosypać więcej cukru pudru
- Wymieszać lukier przez 2 min./ poz.4
- Przy pomocy pędzla polukrować babę
Brak komentarzy