Cytrynowiec ciasto z cytryny
Składniki
350
g
cukru
150g do ciasta reszta do lukru
250
g
masła
82% tłuszczu
210
g
mąki orkiszowej
może być pszenna przemiału ok.600
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
ok.7 g
1
łyzeczka
sody
ok. 7 g
Sposób przygotowania
Zmielić cukier na cukier puder 30 s/ poz.10.
Cukier puder odsypać do innego naczynia
Żółtka podzielić na dwie porcje: 4 żółtka będą do ciasta + 1 żółtko do lukru ; Białka będą do ubicia piany
Bez mycia Thermomix dodać białka z 5 jaj i ubić pianę 2,5min/ poz.4
Odłożyć ubita pianę do innego naczynia
Umytą i sparzoną cytrynę pokroić w plastry usunąć pestki
Zmiksować cytrynę ze skórką 30 s /poz.10 zgarnąć cytrynę na dno naczynia miksującego i jeszcze raz zmiksować 20 s / poz.10
Do zmiksowanej cytryny dodać 4 żółtka i 150 g cukru pudru wymieszać 1min/ temp. 37oC; obroty poz.5
Dodać masło – ucierać 30s/poz.6
Dosypać 210 g mąkę oraz po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
Utrzeć masę przez ok 40s/poz. 6 pomagając kopystką włożoną do pokrywy
Zdjąć naczynie miksujące z korpusu; dodać pianę z białek i wymieszać wszystko kopystką
Przełożyć masę do formy natłuszczonej olejem
Piec w temp. ok.180oC przez ok. 1 godz.
Wystudzoną i wyjętą z formy babę polukrować
Lukier cytrynowy
Do czystego naczynia wsypać ok.150g cukru pudru+ 1 żółtko +sok z 1/2 cytryny Jeżeli lukier nie jest gęsty dosypać więcej cukru pudru
Wymieszać lukier przez 2 min./ poz.4
Przy pomocy pędzla polukrować babę