Cytrynowiec ciasto z cytryny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zmielić cukier na cukier puder 30 s/ poz.10.
  2. Cukier puder odsypać do innego naczynia
  3. Żółtka podzielić na dwie porcje: 4 żółtka będą do ciasta + 1 żółtko do lukru ; Białka będą do ubicia piany
  4. Bez mycia Thermomix dodać białka z 5 jaj i ubić pianę 2,5min/ poz.4
  5. Odłożyć ubita pianę do innego naczynia
  6. Umytą i sparzoną cytrynę pokroić w plastry usunąć pestki
  7. Zmiksować cytrynę ze skórką 30 s /poz.10 zgarnąć cytrynę na dno naczynia miksującego i jeszcze raz zmiksować 20 s / poz.10
  8. Do zmiksowanej cytryny dodać 4 żółtka i 150 g cukru pudru wymieszać 1min/ temp. 37oC; obroty poz.5
  9. Dodać masło – ucierać 30s/poz.6
  10. Dosypać 210 g mąkę oraz po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  11. Utrzeć masę przez ok 40s/poz. 6 pomagając kopystką włożoną do pokrywy
  12. Zdjąć naczynie miksujące z korpusu; dodać pianę z białek i wymieszać wszystko kopystką
  13. Przełożyć masę do formy natłuszczonej olejem
  14. Piec w temp. ok.180oC przez ok. 1 godz.
  15. Wystudzoną i wyjętą z formy babę polukrować
Lukier cytrynowy
  1. Do czystego naczynia wsypać ok.150g cukru pudru+ 1 żółtko +sok z 1/2 cytryny Jeżeli lukier nie jest gęsty dosypać więcej cukru pudru
  2. Wymieszać lukier przez 2 min./ poz.4
  3. Przy pomocy pędzla polukrować babę