Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Słodkości Thermomix Wypieki

Kruche ciasto orkiszowe z porzeczkami

Kruche ciasto orkiszowe idealne w zestawie z owocami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto nie tylko na lato. Ten przepis stosuję od lat na kruche ciasto – jest to przepis mojej teściowej. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową.

Poniżej podane proporcje są idealne do wymieszania w thermomix TM5 i TM6. Do pieczenia wykorzystuję formę ok.30x30cm.

Większą część ciasta wykładam jako pierwszą warstwę, później owoce i kolejna mniejsza część wyrobionego ciasta. Na zdjęciach pokazuję kruche z czarną porzeczką, ale super też są jagody lub jabłka. Owoce posypałam cynamonem i przyprawami hildegardowymi dla zdrowia. Więcej o tych przyprawach poczytasz TU

Składniki:

ciasto:

  • 550g mąki orkiszowej typu krupczatka
  • 2 jaja
  • 1 żółtko jaja
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • mały proszek do pieczenia

nadzienie:

  • ok.1/2 kg czarnej porzeczki
  • ok.100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie w Thermomix:

  1. jaja z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć przy pomocy motylka poz.4/czas: 2 min
  2. dodać masło pokrojone na małe kawałki bez motylka ucierać poz.4 /czas 30 s
  3. dodać mąkę i proszek do pieczenia ucierać interwał / 1,5 min pomagając kopystką (dodaj czasu jak się nie wymiesza na jednolitą masę)
  4. połowę ciasta ( lub nawet 2/3 ) wyłożyć do formy ( 30×30)
  5. wysypać porzeczki na ciasto
  6. na porzeczki wysypać cukier trzcinowy i cynamon
  7. przykryć owoce poszarpanym pozostałym ciastem
  8. piec ok.40 min w temp.190 (wkładam do zimnego piekarnika)
  9. posypać cukrem pudrem

Smacznego, Alicja

p.s. prawdziwy orkisz kupisz tu : https://lokalnyrolnik.pl/market

Link do przepisu w PDF TU POBIERZ

Zostaw komentarz

one + 17 =