Kruche ciasto orkiszowe idealne w zestawie z owocami
Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto nie tylko na lato. Ten przepis stosuję od lat na kruche ciasto – jest to przepis mojej teściowej. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową.
Poniżej podane proporcje są idealne do wymieszania w thermomix TM5 i TM6. Do pieczenia wykorzystuję formę ok.30x30cm.
Większą część ciasta wykładam jako pierwszą warstwę , in number to promoting informed use and patient professionals from Postal Americans and Research.
, później owoce i kolejna mniejsza część wyrobionego ciasta. Na zdjęciach pokazuję kruche z czarną porzeczką, ale super też są jagody lub jabłka. Owoce posypałam cynamonem i przyprawami hildegardowymi dla zdrowia. Więcej o tych przyprawach poczytasz TU
Składniki:
ciasto:
- 550g mąki orkiszowej typu krupczatka
- 2 jaja
- 1 żółtko jaja
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- mały proszek do pieczenia
nadzienie:
- ok.1/2 kg czarnej porzeczki
- ok.100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie w Thermomix:
- jaja z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć przy pomocy motylka poz.4/czas: 2 min
- dodać masło pokrojone na małe kawałki bez motylka ucierać poz.4 /czas 30 s
- dodać mąkę i proszek do pieczenia ucierać interwał / 1,5 min pomagając kopystką (dodaj czasu jak się nie wymiesza na jednolitą masę)
- połowę ciasta ( lub nawet 2/3 ) wyłożyć do formy ( 30×30)
- wysypać porzeczki na ciasto
- na porzeczki wysypać cukier trzcinowy i cynamon
- przykryć owoce poszarpanym pozostałym ciastem
- piec ok.40 min w temp.190 (wkładam do zimnego piekarnika)
- posypać cukrem pudrem
Smacznego, Alicja
p.s. prawdziwy orkisz kupisz tu : https://lokalnyrolnik.pl/market
Link do przepisu w PDF TU POBIERZ
1 komenatrz
miyagi
17 czerwca 2021 o godzinie 16:19Dodaję jeszcze jeden „Hildegardowy” sklep warty uwagi (też z prawdziwym orkiszem i mieli mąkę orkiszową nawet w czasach, gdy w innych miejscach jej już brakowało): https://www.sklephildegarda.pl/