Św. Hildegarda żyła ok.1000 lat temu, a głośno o niej zrobiło się dopiero w XIXw. za sprawą lekarza, który zaczął badać sposoby leczenia coraz częściej pojawiających się chorób, które dziś nazywamy chorobami naszej cywilizacji. Ja odkryłam dobrodziejstwa związane ze św.Hildegardą prawie rok temu.
Dlaczego zainteresowałam się Św. Hildegardą?
Po długim detoksie nie chciałam już wracać do starych przyzwyczajeń, aby nie wrócić tam gdzie byłam. Planowałam przejście na wegetarianizm – to wydawało mi się najrozsądniejsze. A tu niespodzianka jest alternatywa 🙂 Styl życia wg. św Hildegardy. Moje katolickie korzenie idealnie pasują do zasad zapisanych przez tą niesamowitą Świętą. I dlatego zupełnie nie przeszkadza mi fakt, że cała wiedza, która posiadała św.Hildegarda została objawiona jej przez Boga. Dla osób, które nie mają tej łatwości w przyjmowaniu przekazów Boga dodam, że na obecnym etapie rozwoju nauki wszystkie podawane przez św.Hildegardę informacje zostały sprawdzone i potwierdzone przez naukowców.
Bardzo podoba mi się stwierdzenie Św. Hildegardy, że nasze ciało to taka tunika, którą otrzymaliśmy od Boga. Mamy dbać o to odzienie, ponieważ musimy je kiedyś oddać w najlepszej możliwej kondycji. Hildegarda cały czas podkreśla, że najważniejsza jest równowaga i tzw. zdrowy rozsądek w naszych wyborach a wszystko czego potrzebujemy znajdziemy w naturze. To najlepszy przepis na życie!
Zdrowie duszy i ciała – sześć złotych reguł życiowych wg. św.Hildegardy
- Dokonuj właściwego wyboru art. spożywczych
- Żyj w harmonii z przyrodą i wszechświatem
- Zachowaj zdrową równowagę między ruchem a spokojem, modlitwą a medytacją
- Ureguluj rytm snu i czuwania, aby zregenerować nadwyrężone nerwy
- Wspomagaj usuwanie zanieczyszczeń i szkodliwych substancji z krwi
- Wspomagaj zdrowie duchowe, a tym samym siły obronne organizmu, przekuwając negatywną moc swoich zmartwień, problemów i nałogów w siły pozytywne, takie jak miłość i radość
Dieta wg. św.Hildegardy to właściwie styl życia oparty na bardzo prostych zasadach
- Niewłaściwa dieta i stres to główne przyczyny chorób
- Mleko jest dla cieląt
- Trucizny kuchenne – według Św. Hildegardy:
A. Pszenica i wszystko co ją zawiera (więcej na ten temat przeczytasz TU)
- Nie trawimy jej w całości
- Oszukuje nasz system immunologiczny
- Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (biały cukier ma tylko trochę wyższy)
- Pszenica ma bardzo podobne białko do naszego ludzkiego białka
- Powoduje choroby z autoagresji
- Gluten jest pyszny i uzależnia
B. Wieprzowina w każdej postaci (świnie się nie pocą, dlatego ich mięso jest pełne toksyn)
C. Truskawki („to niewiarygodne co Hildegarda w XII w. mogła wiedzieć o grzybicy i wywołujących raka mykotoksynach, które atakują truskawki na skutek ich opryskiwania? Nigdy nie ma tak wielu przypadków alergii i wysypek skórnych, … jak po spożyciu truskawek … Ponadto owoce te zaflegmiają i obciążają drogi oddechowe.” dr W Strehlow
D. Brzoskwinie ( m.in. zaflegmiają żołądek)
E. Śliwki ( m.in. prowadzą do przekwaszenia organizmu )
F. Pory (ze względu na wysoką zawartość siarki por pobudza proces ropienia)
Oczywiście nikt trupem nie padnie jak zje trochę truskawek czy pora. Odkąd dowiedziałam się o nienajlepszych właściwościach np. pora wybieram cebulę lub szczypior. Mamy wiele zamienników i wybór należy do nas:)
Dlaczego szukałam informacji o szkodliwości pszenicy?
W mojej sześcioosobowej rodzinie aż trzy usłyszały od lekarzy, aby odstawić pszenicę. Między innymi był to powód moich poszukiwań i przyczyn zmiany sposobu żywienia. Największym wyzwaniem jest pieczywo, które trzeba piec w domu. Od lat piekę chleb na zakwasie, ale od roku nie jest on z pszenicy. Od roku nie kupujemy pieczywa. Pieczemy chleb i bułki orkiszowe. Bardzo pomaga mi w tym Thermomix, dzięki któremu wyrobienie ciasta na bułki czy ciężki chleb z mąki razowej orkiszowej czy żytnej nie stanowi żadnego problemu. Czynność ta zajmuje kilka minut i zawsze się udaje.
Przepisy z platformy kulinarnej Thermomix’a z tzw. Cookidoo modyfikuję zamieniając pszenicę mąką orkiszową w proporcji 1:1 . Wszystko wychodzi świetnie: pieczywo, ciasta, placki, naleśniki czy tarty. Z pełną odpowiedzialnością polecam prawdziwy orkisz. Taką mąkę orkiszową w różnych postaciach kupicie w ośrodkach związanych ze św.Hildegardą. Taki certyfikowany orkisz jest kontrolowany od zasiewu przez młócenie aż do pakowania. Wtedy znamy jego gatunek i mamy pewność, że nie był modyfikowany.
Orkisz
to najlepsze zboże wg. św Hildegardy „Jest on ciepły, tłusty, bogaty w składniki odżywcze i smaczniejszy niż inne gatunki zbóż. Spożywającemu go człowiekowi zapewnia odpowiednie ciało i dobrą krew oraz wesołe usposobienie i radość w sercu. ” Ponadto orkisz nie tuczy.
Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce nikt nie słyszał o orkiszu, ponieważ nie był on dostępny
na rynku. Dziś możemy kupić prawdziwy orkisz w odmianach, które zawierają leczniczy Rhodanid. Składnik ten występuje m.in. w mleku matki. Badania naukowe dowiodły, że dzięki Rhodanid-owi orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Sama byłam w szoku jak zaczęłam studiować tą wiedzę – tyle dobra w zbożu. Nawet na jednym ze spotkań z lekarzem po studiach medycznych z medycyny hildegardowej zadałam pytanie: Jeżeli orkisz jest tak skutecznym lekiem w walce z nowotworami to dlaczego tak niewielu ludzi z tego korzysta. Odpowiedź była bardzo prozaiczna – wiele osób nie chce słuchać tego co przekazała jakaś święta. Dla nich ta wiedza trąci zabobonem.
Św. Hildegarda przekazywała:
ogromne znaczenie ma odtruwanie organizmu, a jelita to nasz drugi mózg. Wskazała wiele kuracji, których głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Wcześniej nie znałam takich przypraw jak galgant, bertram czy dyptam, a są to najważniejsze przyprawy w kuchni hildegardowej.
Galgant – jest rośliną z rodziny imbirowatych
Poprawia mikrokrążenie , działa rozkurczowo na naczynia, przeciw wirusowo, silnie wspomaga trawienie i uśmierza ból, zalecany w profilaktyce zawału i udaru; przy początkach przeziębienia
Bertram – (korzeń )
Oczyszcza jelita, ma działanie silnie przeciw zapalne, oczyszcza wątrobę ; poprawia krew, przy zaburzeniach trawienia środek silnie resorbujący (wchłaniający, asymilujący)
Dyptam – „czyściciel rur” (naczyń krwionośnych), przeciw miażdżycowy, rozpuszcza kamienie w organiźmie
Nauczyłam się dodawać te przyprawy. Codziennie rano jemy orkiszankę tzw.habermus z bertramem, galgantem i cynamonem TU PRZEPIS
Moja uniwersalna przyprawa typu wegeta z suszonych ziół i warzyw też została wzbogacona o przyprawy hildegardowe. Dzięki temu po troszeczku dodaję ich do różnych potraw. Proporcje podam w najbliższym wpisie 🙂
Temat na sposob życia według Św. Hildegardy jest bardzo obszerny dlatego cdn….
Możecie obejrzeć mój film Habermus po mojemu na Youtube TU LINK
zapraszam Alicja
1 komenatrz
swiat-orkiszu.pl
25 kwietnia 2021 o godzinie 10:13Dieta św. Hildegardy jest bardzo zdrowa i aż miło, że coraz więcej osób ją zna i korzysta z jej dobrodziejstw.