Dieta wg. św.Hildegardy Śniadania Thermomix Wszystkie przepisy

Habermus. Co to jest?

Habermus to cudowne śniadanie – przygotowane według przepisu św.Hildegardy. Śniadanie, które składa się z najlepszych możliwych składników przez co daje energię w początku dnia. Habermus jest to lekka zupa z drobno zmielonego prawdziwego ziarna orkiszu z ziołowymi przyprawami i owocami.

Kim była św. Hildegarda z Bingen? Była osobą, która całą „medyczną” wiedzę otrzymała od Boga. Przez wiele lat wiedza ta była zapomniana. W XIX w. odkryli ją dla świata lekarze, którzy musieli zmierzyć się z nowymi wyzwaniami w leczeniu m.in.  coraz częściej spotykanych chorób nowotworowych. Sama Święta  o tej Boskiej wiedzy mówiła tak: wiedza przekazana mi przez Boga będzie użyteczna w czasach, kiedy woda będzie niezdatna do picia, słońce szkodliwe a powietrze zanieczyszczone. Dla mnie jest to wskazówka na drodze moich poszukiwań optymalnej diety, stylu życia i wykluczeń pszenicy z codziennego menu. Jako osoba wierząca w Boga przyjmuję tą „świętą” wiedzę bez oporów. Dla osób niewierzących podpowiadam, że są świetne naukowe wytłumaczenia tych przekazywanych przez św.Hildegardę informacji. Jeżeli „szkiełko i oko” to potwierdzają warto się temu przyjrzeć 🙂

Orkisz  to kwintesencja mądrości hildegardowej nauki o odżywianiu, która odznacza się prostotą i wszechstronnością. „Orkisz zawiera wszystkie podstawowe, niezbędne do życia składniki, których ciało ludzkie potrzebuje do zachowania zdrowia”-pisze dr W.Strehlow jeden z prekursorów stylu życia i leczenia wg. zasad podanych przez św.Hildegardę. Są to wysokowartościowe białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i mikroelementy. W orkiszu znajduje się wiele czynników wspomagających układ odpornościowy. Orkisz cenny jest dla żołądka i jelit, ponieważ jest łatwo przyswajalny. Dzięki doskonałej rozpuszczalności w wodzie witalne składniki orkiszu są szybko i łatwo przekazywane całemu organizmowi. Wszystkie nasze komórki (nerwowe, kostne, mięśniowe,komórki narządów wewnętrznych) są optymalnie odżywione przez co maksymalnie wzmocnione do pełnej wydajności.  Czego chcieć więcej – szczególnie rankiem? Każdy wie, że śniadanie to podstawa!

Na drodze mojego przyswajania wiedzy hildegardowej posłużyło mi wiele książek. Wybrałam się też rekolekcje z postem i warsztatami ułożonymi według wiedzy św.Hildegardy. Codziennie rano jedliśmy ten sławny habermus:

Stylistyka tego dania jednak do mnie nie przemawia, więc go trochę podretuszowałam. Mój habermus wygląda tak:

Prawda , że bardziej apetycznie? Jest totalnie po mojemu zdrowo i ładnie 🙂 #bezpszenicy #bezmleka #bezcukru

Na końcu wpisu znajdziesz link do wydruku przepisu. Tu wymieniam składniki i wykonanie dania w Thermomix, który jest najświetniejszym pomocnikiem w przygotowaniu szybkiego, nieprzypalonego gotowanego śniadania bez stania przy nim i ręcznego mieszania.

Składniki na mój habermus (śniadanie orkiszowe dla 2-3 osób):

  • 40 g migdałów (ze skórką)
  • jabłko ok.50 g (bez gniazda ze skórką)
  • 30 g suszonych daktyli (ok.7 szt)
  • 50 g habermus (kaszy orkiszowej)
  • 2 szczypty galagntu (przyprawa hildegartowa TU LINK  )
  • 2 szczypty bertramu (info o tym dodatku jak wyżej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka babki płesznik do posypania
  • owoce świeże i suszone do przybrania

Wykonanie w Thermomix:

  • zmielić 40g migdałów przez 7 sekund, poz.10
  • dodać jabłko, daktyle – posiekać przez 7 sekund, poz.10
  • zgarnąć kopystką wszystko ze ścianek urządzenia miksującego
  • dodać 50 g kaszy habermus, przyprawy hildegardowe i wodę
  • gotować 6 minut; temp:100° C, poz.1
  • pozostawić habermus w naczyniu miksującym przez kilka minut (np.5)
  • przybrać habermus świeżymi i suszonymi owocami

Moja rodzina je takie śniadanie codziennie – zapewniam, że stopniowo stare złe nawyki da się zmienić, nawet u nastolatki 🙂

Habermus polecam szczególnie ♥♥

Mąkę orkiszową, habermus i przyprawy hildegardowe kupuję w certyfikowanych e-sklepach. Polecam ten, ponieważ ma świetną obsługę, duży i szybko dostępny asortyment oraz niski próg dla darmowej przesyłki: TU LINK

Wydruk w PDF do mojej książki kucharskiej TU POBIERZ

Nagrałam film przy gotowaniu habermus’a – zapraszam na youtube TU LINK

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Marta
    7 maja 2019 o godzinie 12:04

    Witam serdecznie,
    Mam pytanie odnośnie kaszy orkiszowej. Z tego co zauważyłam w przepisach Habermus pojawia się w różnej postaci : z płatków orkiszowych, z ziarna. Jestem trochę niepewna co ostatecznie użyć bo to pewnie wpływa na czas gotowania. W domu mam ziarno orkiszu grubo mielone oraz płatki orkiszowe drobne i chciałabym zrobić Habermus na Thermomix według Pani wskazówek . Co z tych dwóch by Pani użyła? I czy może mogę zamiennie robić Habermus raz z płatków a raz z ziaren według tych samych propocji i czasu gotowania?
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Pani

    • Odpowiedz
      Alicja K.
      15 maja 2019 o godzinie 13:55

      Korzystam z kaszy orkiszowej, która nazywa się habermus. Kupuję ją gotową np. TU: https://bit.ly/2JFLegd
      Jeżeli miałabym wybierać ziarno czy płatki wybrałabym ziarno, ale musi być drobno zmielone – z czy thermomix nie będzie miał problemów:)

  • Odpowiedz
    Hala
    19 grudnia 2019 o godzinie 11:24

    Dlaczego babka płesznik do posypania? Jest twarda i niesmaczna, a właściwości ma takie jak chia albo siemie lniane.. ja ją dodaję pod koniec gotowania!

    • Odpowiedz
      Alicja Kalisiak
      19 grudnia 2019 o godzinie 19:29

      Babka płesznik kilkakrotnie zwiększa swoją objętość w żołądku pochłaniając toksyny i metale ciężkie. Wygarnia też złogi z jelit. Nie musi być pyszna jest po prostu skuteczna.

    Zostaw komentarz