Habermus to cudowne śniadanie – przygotowane według przepisu św.Hildegardy. Śniadanie, które składa się z najlepszych możliwych składników przez co daje energię w początku dnia. Habermus jest to lekka zupa z drobno zmielonego prawdziwego ziarna orkiszu z ziołowymi przyprawami i owocami.
Kim była św. Hildegarda z Bingen? Była osobą, która całą „medyczną” wiedzę otrzymała od Boga. Przez wiele lat wiedza ta była zapomniana. W XIX w. odkryli ją dla świata lekarze, którzy musieli zmierzyć się z nowymi wyzwaniami w leczeniu m.in. coraz częściej spotykanych chorób nowotworowych. Sama Święta o tej Boskiej wiedzy mówiła tak: wiedza przekazana mi przez Boga będzie użyteczna w czasach, kiedy woda będzie niezdatna do picia, słońce szkodliwe a powietrze zanieczyszczone. Dla mnie jest to wskazówka na drodze moich poszukiwań optymalnej diety, stylu życia i wykluczeń pszenicy z codziennego menu. Jako osoba wierząca w Boga przyjmuję tą „świętą” wiedzę bez oporów. Dla osób niewierzących podpowiadam, że są świetne naukowe wytłumaczenia tych przekazywanych przez św.Hildegardę informacji. Jeżeli „szkiełko i oko” to potwierdzają warto się temu przyjrzeć 🙂
Orkisz to kwintesencja mądrości hildegardowej nauki o odżywianiu, która odznacza się prostotą i wszechstronnością. „Orkisz zawiera wszystkie podstawowe, niezbędne do życia składniki, których ciało ludzkie potrzebuje do zachowania zdrowia”-pisze dr W.Strehlow jeden z prekursorów stylu życia i leczenia wg. zasad podanych przez św.Hildegardę. Są to wysokowartościowe białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i mikroelementy. W orkiszu znajduje się wiele czynników wspomagających układ odpornościowy. Orkisz cenny jest dla żołądka i jelit, ponieważ jest łatwo przyswajalny. Dzięki doskonałej rozpuszczalności w wodzie witalne składniki orkiszu są szybko i łatwo przekazywane całemu organizmowi. Wszystkie nasze komórki (nerwowe, kostne, mięśniowe,komórki narządów wewnętrznych) są optymalnie odżywione przez co maksymalnie wzmocnione do pełnej wydajności. Czego chcieć więcej – szczególnie rankiem? Każdy wie, że śniadanie to podstawa!
Na drodze mojego przyswajania wiedzy hildegardowej posłużyło mi wiele książek. Wybrałam się też rekolekcje z postem i warsztatami ułożonymi według wiedzy św.Hildegardy. Codziennie rano jedliśmy ten sławny habermus:
Stylistyka tego dania jednak do mnie nie przemawia, więc go trochę podretuszowałam. Mój habermus wygląda tak:
Prawda , że bardziej apetycznie? Jest totalnie po mojemu zdrowo i ładnie 🙂 #bezpszenicy #bezmleka #bezcukru
Na końcu wpisu znajdziesz link do wydruku przepisu. Tu wymieniam składniki i wykonanie dania w Thermomix, który jest najświetniejszym pomocnikiem w przygotowaniu szybkiego, nieprzypalonego gotowanego śniadania bez stania przy nim i ręcznego mieszania.
Składniki na mój habermus (śniadanie orkiszowe dla 2-3 osób):
- 40 g migdałów (ze skórką)
- jabłko ok.50 g (bez gniazda ze skórką)
- 30 g suszonych daktyli (ok.7 szt)
- 50 g habermus (kaszy orkiszowej)
- 2 szczypty galagntu (przyprawa hildegartowa TU LINK )
- 2 szczypty bertramu (info o tym dodatku jak wyżej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g wody
- 1 łyżeczka babki płesznik do posypania
- owoce świeże i suszone do przybrania
Wykonanie w Thermomix:
- zmielić 40g migdałów przez 7 sekund, poz.10
- dodać jabłko, daktyle – posiekać przez 7 sekund, poz.10
- zgarnąć kopystką wszystko ze ścianek urządzenia miksującego
- dodać 50 g kaszy habermus, przyprawy hildegardowe i wodę
- gotować 6 minut; temp:100° C, poz.1
- pozostawić habermus w naczyniu miksującym przez kilka minut (np.5)
- przybrać habermus świeżymi i suszonymi owocami
Moja rodzina je takie śniadanie codziennie – zapewniam, że stopniowo stare złe nawyki da się zmienić, nawet u nastolatki 🙂
Habermus polecam szczególnie ♥♥
Mąkę orkiszową, habermus i przyprawy hildegardowe kupuję w certyfikowanych e-sklepach. Polecam ten, ponieważ ma świetną obsługę, duży i szybko dostępny asortyment oraz niski próg dla darmowej przesyłki: TU LINK
Wydruk w PDF do mojej książki kucharskiej TU POBIERZ
Nagrałam film przy gotowaniu habermus’a – zapraszam na youtube TU LINK
4 komentarze
Marta
7 maja 2019 o godzinie 12:04Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie kaszy orkiszowej. Z tego co zauważyłam w przepisach Habermus pojawia się w różnej postaci : z płatków orkiszowych, z ziarna. Jestem trochę niepewna co ostatecznie użyć bo to pewnie wpływa na czas gotowania. W domu mam ziarno orkiszu grubo mielone oraz płatki orkiszowe drobne i chciałabym zrobić Habermus na Thermomix według Pani wskazówek . Co z tych dwóch by Pani użyła? I czy może mogę zamiennie robić Habermus raz z płatków a raz z ziaren według tych samych propocji i czasu gotowania?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Pani
Alicja K.
15 maja 2019 o godzinie 13:55Korzystam z kaszy orkiszowej, która nazywa się habermus. Kupuję ją gotową np. TU: https://bit.ly/2JFLegd
Jeżeli miałabym wybierać ziarno czy płatki wybrałabym ziarno, ale musi być drobno zmielone – z czy thermomix nie będzie miał problemów:)
Hala
19 grudnia 2019 o godzinie 11:24Dlaczego babka płesznik do posypania? Jest twarda i niesmaczna, a właściwości ma takie jak chia albo siemie lniane.. ja ją dodaję pod koniec gotowania!
Alicja Kalisiak
19 grudnia 2019 o godzinie 19:29Babka płesznik kilkakrotnie zwiększa swoją objętość w żołądku pochłaniając toksyny i metale ciężkie. Wygarnia też złogi z jelit. Nie musi być pyszna jest po prostu skuteczna.