Dieta wg. św.Hildegardy Słodkości Śniadania Thermomix

Wegański budyń o smaku toffi

Wegański budyń o smaku toffi to wynik eksperymentów z produktami wskazanymi jako bardzo zdrowe przez św.Hildegardę. Podstawa to prawdziwy orkisz i przyprawy, które wskazała św.Hildegarda: galgant i bertram. Konsekwentnie wykluczam pszenicę z diety mojej rodziny. Już 3 osoby z naszej 6-cio osobowej rodziny mają nakaz od lekarza, aby wyrzucić pszenicę z diety(podobnie zresztą jak mleko). Polecam także przepyszną jaglankę, którą gotuję w thermomix #bezmleka #bezpszenicy  #bezcukru TU LINK

Od kilku tygodni testuję prawdziwy orkisz i jestem przekonana, że jest to świetna alternatywa dla pszenicy.

Podaję przepis na pyszne i zdrowe śniadanie w nowoczesnym stylu #bezcukru #bezmleka #bezpszenicy. Szybkie i bezproblemowe wykonanie w Thermomix. Ideał dla wszystkich, którym brakuje czasu na pichcenie, a chcą się zdrowo odżywiać.

Składniki na wegański budyń (3-4 porcje):

  1. 120 g drobnych płatków orkiszowych (prawdziwy orkisz)
  2. 50 g orzechów nerkowców
  3. 40  g daktyli
  4. 40 g żurawiny suszonej
  5. 1/3 łyżeczki cynamonu
  6. szczypta bertramu
  7. szczypta galgantu
  8. 2 łyżeczki ziarna babki płesznik
  9. 480 g wody
  10. owoce świeże i suszone do ozdoby (u mnie suszone figi i borówka amerykańska)

Wykonanie w thermomix:

  1. Rozdrobnić nerkowce poz.10 3-4 sekundy
  2. Dodać daktyle i żurawinę rozdrobnić – poz.8 4 sekundy
  3. Dodać drobne płatki orkiszowe, przyprawy:galgant,bertram,cynamon
  4. Dolać wodę i gotować w TM 6 min poz.1
  5. Pozostawić jeszcze w TM bez otwierania przez ok.5 min
  6. Rozłożyć budyń do miseczek posypać babką płesznik i owocami

Co z tą pszenicą?

Dlaczego jest taka zła dla nas? Zadałam pytania lekarzowi, który poleca prawdziwy orkisz jako podstawę żywieniową.

  • Pszenica jest na przestrzeni lat wielokrotnie modyfikowana genetycznie
  • Pszenica stała się podstawowym składnikiem i zagęszczaczem wielu potraw – jemy jej zbyt dużo.
  • Nie trawimy w całości glutenu zawartego w pszenicy (nasz organizm nie przerabia go na pojedyńcze jednostki) przez co niewchłonięte elementy oblepiają nasz przewód pokarmowy.
  • Niestrawiony gluten osadza się głównie w jelitach , gdzie zalega i gnije powodując stany zapalne i brak prawidłowego wchłaniania.
  • Pszenica ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (biały cukier ma ten indeks tylko trochę wyższy).

Wszystkie składniki tego śniadania są mocno przemyślane i zgodne z zasadami zdrowej diety podanej przez św. Hildegardę. Ta niesamowita kobieta żyła prawie 1000 lat temu – nie była lekarzem ani nawet zielarką, a całą wiedzę o lekarstwach z Natury otrzymała od Boga.

Dlaczego prawdziwy orkisz ?

(nie jest to odmiana pszenicy – jest to najstarszy znany gatunek zboża)

  1. Jest zdrowy i ma wszechstronne zastosowanie
  2. Zawiera wiele minerałów, witamin i mikroelementów, które z łatwością wnikają w nasz organizm
  3. Zawiera Rhodanid, który ratuje nasze komórki przed rakiem
  4. Nie tuczy, jest lekkostrawny, bogaty w wysokowartościowe białko
  5. Orkisz jest uniwersalnym zbożem na wszelkie dolegliwości  żołądkowo-jelitowe
  6. Wspomaga dobry nastrój, rozwój mięśni itp itd

Dlaczego Bertram?

  1. Oczyszcza jelita
  2. Oczyszcza wątrobę
  3. Wspomaga dobre trawienie

Dlaczego Galgant?

  1. Wspomaga trawienie
  2. Uśmierza ból (szczególnie głowy i serca, zapobiega zawałowi serca)
  3. Usuwa stres
  4. Wspomaga krążenie krwi, leczy stany wyczerpania i osłabienia

Dlaczego cynamon?

  1. Wspomaga przemianę materii
  2. Reguluje zaburzenia hormonalne i cukrzycowe

Dlaczego Babka Płesznik?

(trzeba ją popijać dużą ilością płynu , bo zwiększa swoją objętość x 10 w żołądku)

  1. Pomaga w regulacji pracy jelit
  2. Obniża poziom cholesterolu
  3. Wchłania toksyny z organizmu

Dlaczego #bezmleka?

(przetwory mleczne tak; mleko nie)

  1. dobre dla cieląt nie ludzi
  • z wiekiem coraz trudniej trawimy składniki zawarte w mleku
  • zaostrza stan zapalny towarzyszący chorobom autoimmunologicznym takim jak np. wszechobecne obecnie Hashimoto

2.Mleko ze sklepu jest produktem wysokoprzetworzonym

Dlaczego #bezcukru?

(cukier jest składnikiem wielu potraw nie tylko słodyczy – jemy go zbyt dużo)

  1. Powoduje tycie
  2. Jest uzależniający
  3. Zakwasza organizm
  4. Zmniejsza odporność
  5. Daje puste kalorie bez żadnych wartości odżywczych

Wegański budyń o smaku toffi to moja propozycja na nowoczesne zdrowe śniadanie lub deser w zgodzie w zasadą św.Hildegardy żywność, która leczy.

Wszystkie nietypowe przyprawy i prawdziwy orkisz kupisz tu:

Centrum św.Hildegardy

Świat Orkiszu

sklep-hildegarda

Tradycyjnie przygotowałam przepis (kartkę do książki kucharskiej)TU LINK

 

 

1 komenatrz

  • Odpowiedz
    Chleb z orkiszu i żyta na zakwasie - Zapraszam do stołu - Alicja Kalisiak
    13 grudnia 2019 o godzinie 08:26

    […] wiecie sukcesywnie zgłębiam wiedzę przekazaną przez św.Hildegardę (tu link) jednocześnie szukając potwierdzenia jej przekazów w obecnych opracowaniach. Od razu dodam, że […]

  • Zostaw komentarz