Wegański budyń o smaku toffi to wynik eksperymentów z produktami wskazanymi jako bardzo zdrowe przez św.Hildegardę. Podstawa to prawdziwy orkisz i przyprawy, które wskazała św.Hildegarda: galgant i bertram. Konsekwentnie wykluczam pszenicę z diety mojej rodziny. Już 3 osoby z naszej 6-cio osobowej rodziny mają nakaz od lekarza, aby wyrzucić pszenicę z diety(podobnie zresztą jak mleko). Polecam także przepyszną jaglankę, którą gotuję w thermomix #bezmleka #bezpszenicy #bezcukru TU LINK
Od kilku tygodni testuję prawdziwy orkisz i jestem przekonana, że jest to świetna alternatywa dla pszenicy.
Podaję przepis na pyszne i zdrowe śniadanie w nowoczesnym stylu #bezcukru #bezmleka #bezpszenicy. Szybkie i bezproblemowe wykonanie w Thermomix. Ideał dla wszystkich, którym brakuje czasu na pichcenie, a chcą się zdrowo odżywiać.
Składniki na wegański budyń (3-4 porcje):
- 120 g drobnych płatków orkiszowych (prawdziwy orkisz)
- 50 g orzechów nerkowców
- 40 g daktyli
- 40 g żurawiny suszonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta bertramu
- szczypta galgantu
- 2 łyżeczki ziarna babki płesznik
- 480 g wody
- owoce świeże i suszone do ozdoby (u mnie suszone figi i borówka amerykańska)
Wykonanie w thermomix:
- Rozdrobnić nerkowce poz.10 3-4 sekundy
- Dodać daktyle i żurawinę rozdrobnić – poz.8 4 sekundy
- Dodać drobne płatki orkiszowe, przyprawy:galgant,bertram,cynamon
- Dolać wodę i gotować w TM 6 min poz.1
- Pozostawić jeszcze w TM bez otwierania przez ok.5 min
- Rozłożyć budyń do miseczek posypać babką płesznik i owocami
Co z tą pszenicą?
Dlaczego jest taka zła dla nas? Zadałam pytania lekarzowi, który poleca prawdziwy orkisz jako podstawę żywieniową.
- Pszenica jest na przestrzeni lat wielokrotnie modyfikowana genetycznie
- Pszenica stała się podstawowym składnikiem i zagęszczaczem wielu potraw – jemy jej zbyt dużo.
- Nie trawimy w całości glutenu zawartego w pszenicy (nasz organizm nie przerabia go na pojedyńcze jednostki) przez co niewchłonięte elementy oblepiają nasz przewód pokarmowy.
- Niestrawiony gluten osadza się głównie w jelitach , gdzie zalega i gnije powodując stany zapalne i brak prawidłowego wchłaniania.
- Pszenica ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (biały cukier ma ten indeks tylko trochę wyższy).
Wszystkie składniki tego śniadania są mocno przemyślane i zgodne z zasadami zdrowej diety podanej przez św. Hildegardę. Ta niesamowita kobieta żyła prawie 1000 lat temu – nie była lekarzem ani nawet zielarką, a całą wiedzę o lekarstwach z Natury otrzymała od Boga.
Dlaczego prawdziwy orkisz ?
(nie jest to odmiana pszenicy – jest to najstarszy znany gatunek zboża)
- Jest zdrowy i ma wszechstronne zastosowanie
- Zawiera wiele minerałów, witamin i mikroelementów, które z łatwością wnikają w nasz organizm
- Zawiera Rhodanid, który ratuje nasze komórki przed rakiem
- Nie tuczy, jest lekkostrawny, bogaty w wysokowartościowe białko
- Orkisz jest uniwersalnym zbożem na wszelkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- Wspomaga dobry nastrój, rozwój mięśni itp itd
Dlaczego Bertram?
- Oczyszcza jelita
- Oczyszcza wątrobę
- Wspomaga dobre trawienie
Dlaczego Galgant?
- Wspomaga trawienie
- Uśmierza ból (szczególnie głowy i serca, zapobiega zawałowi serca)
- Usuwa stres
- Wspomaga krążenie krwi, leczy stany wyczerpania i osłabienia
Dlaczego cynamon?
- Wspomaga przemianę materii
- Reguluje zaburzenia hormonalne i cukrzycowe
Dlaczego Babka Płesznik?
(trzeba ją popijać dużą ilością płynu , bo zwiększa swoją objętość x 10 w żołądku)
- Pomaga w regulacji pracy jelit
- Obniża poziom cholesterolu
- Wchłania toksyny z organizmu
Dlaczego #bezmleka?
(przetwory mleczne tak; mleko nie)
- dobre dla cieląt nie ludzi
- z wiekiem coraz trudniej trawimy składniki zawarte w mleku
- zaostrza stan zapalny towarzyszący chorobom autoimmunologicznym takim jak np. wszechobecne obecnie Hashimoto
2.Mleko ze sklepu jest produktem wysokoprzetworzonym
Dlaczego #bezcukru?
(cukier jest składnikiem wielu potraw nie tylko słodyczy – jemy go zbyt dużo)
- Powoduje tycie
- Jest uzależniający
- Zakwasza organizm
- Zmniejsza odporność
- Daje puste kalorie bez żadnych wartości odżywczych
Wegański budyń o smaku toffi to moja propozycja na nowoczesne zdrowe śniadanie lub deser w zgodzie w zasadą św.Hildegardy żywność, która leczy.
Wszystkie nietypowe przyprawy i prawdziwy orkisz kupisz tu:
Tradycyjnie przygotowałam przepis (kartkę do książki kucharskiej)TU LINK
1 komenatrz
Chleb z orkiszu i żyta na zakwasie - Zapraszam do stołu - Alicja Kalisiak
13 grudnia 2019 o godzinie 08:26[…] wiecie sukcesywnie zgłębiam wiedzę przekazaną przez św.Hildegardę (tu link) jednocześnie szukając potwierdzenia jej przekazów w obecnych opracowaniach. Od razu dodam, że […]