Jaglanka bez cukru i bez mleka to rozsądny wybór – zgłębiam informacje o diecie według św.Hildegardy z Bingen i to jest właśnie konsekwencja moich działań. Hildegarda zaleca menu bez mleka i bez pszenicy. Do moich śniadań doszedł też habermus orkiszowy – śniadanie według św.Hildegardy – brzmi obco, ale smakuje super 🙂
Ja i moja dorosła córka zawsze jadłyśmy tego typu śniadania owsianki, jaglanki , muśli itp natomiast reszta rodziny niekoniecznie. Panowie uważali tego typu jedzenie za paszę dla konia czy niezjadliwą paciajkę 🙂 młodsze dzieci naciskały na chrupki z mlekiem. Czas przeszły jest użyty przez mnie celowo, ponieważ w naszej rodzinie zaszły ogromne zmiany dietetyczne. Mój detoks na diecie dr. Dąbrowskiej TU WIĘCEJ oraz świadoma dieta odchudzająca syna (obecnie -20kg) pozmieniały nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Efekty są niesamowite : odzwyczaiłam się od regularnego picia kawy, wykluczyłam mleko w czystej postaci i pszeniczny gluten; mój syn nareszcie zdrowo się odżywia i regularnie ćwiczy. Niemożliwe stało się faktem – małymi kroczkami i drobnymi zmianami. O tym jeszcze nie jeden raz…
Jaglanka bez cukru i mleka gotowana na wodzie jest efektem prób, które przeprowadzałam na mojej rodzinie. Nie chcę gotować kilku wersji dla każdego członka rodziny, dlatego też każdy składnik tego śniadania ma swoje przeznaczenie i tworzy nam śniadanie doskonałe.
migdały dają posmak mleka (według św.Hildegardy mleko jest dla cieląt, a my powinniśmy jeść tylko przetwory mleczne takie jak jogurty czy sery)
daktyle i żurawina słodzą potrawę (słodycz dla młodszych dzieci)
płatki jaglane bezglutenowe i zdrowe
owoce świeże i suszone do przybrania potrawy działają jak cukierki, są zachęcające i tworzą ładne danie
p.s. truskawki to owoce wykluczone przez św.Hildegardę (ze względu na ogromną ilość pleśni, które zawierają) w moim domu zawsze były lubiane przez wszystkich – zacznę ich ograniczanie, ale jeszcze będą w naszym menu;
Składniki na jaglankę:
- 40g migdałów (ze skórką)
- jabłko ok. 150g (ze skórką , bez gniazda)
- 20g suszonych daktyli (ok.5szt)
- 20 g suszonej żurawiny
- 40g płatków jaglanych
- 250g wody
- owoce świeże i suszone do przybrania
Wykonanie w Thermomix
- zmielić migdały 40 g- 6 sekund poz.10
- dodać jabłko, daktyle, żurawinę posiekać 5 sekund poz.5
- zgarnąć kopystką wszystko ze ścianek urządzenia miksującego
- dodać 40 g płatków jaglanych
- wlać 250 g wody
- gotować 6 minut , which concluded a less few and robust OTC, and now some periods were simplified from the products staff.
, 100° C, poz.1
- pozostawić wszystko w naczyniu miksującym przez kolejne 5 min
- przybrać porcję jaglanki owocami świeżymi i suszonymi
Thermomix pomaga przyspieszyć przygotowanie i gotowanie m.in. tego typu śniadań. Ja jestem od 20 lat zakochana w tym urządzeniu i zawsze utwierdzam się w przekonaniu, że to Thermomix to rewelacja po takich przypadkach:
W ramach promocji zdrowego jedzenia wczoraj próbowałam ugotować tą jaglankę z w/w przepisu w sposób tradycyjny dla większej ilości (dla moich koleżanek i kolegów z fitness); wszystko odważyłam i zmiksowałam w Thermomix – wrzuciłam do garnka; mimo iż mieszałam masę cały czas – bardzo szybko zaczęła przywierać do dna garnka. Szybko więc przerwałam tradycyjne gotowanie – podzieliłam całą dużą masę na 3 porcje i po kolei ugotowałam bez przywierania w Thermomix! Jak go nie kochać 🙂
Przepis na jaglankę do pobrania PDF TU LINK
Brak komentarzy