Dieta wg. św.Hildegardy Napoje Thermomix Wszystkie przepisy

Pigwa i mięta. Napój z polskiej cytryny.

Pigwa i mięta to podstawowe składniki szybkiego napoju o wspaniałych wartościach odżywczych i smakowych. Nasza polska pigwa (owoc pigwowca) jest mocno niedoceniana. Może ze względu na trudną obróbkę tego twardego owocu? Kilka lat temu dostałam przepis na nalewkę z pigwy i zgodnie z instrukcją zaczęłam ją kroić na plasterki. Nie jest to łatwe dlatego natychmiast zaczęłam szukać innych rozwiązań. Krojenie pigwy to wręcz gehenna. Z pewną nieśmiałością, wrzuciłam niewielką ilość tych twardych owoców do Thermomix-a i okazało się, że nie ma najmniejszego problemu w ich miksowaniu wręcz Thermomix jest do tego stworzony. Wtedy oprócz nalewki TU LINK powstał też dżem i dodatek do herbaty TU LINK . Posadziłam też wtedy pigwowiec japoński w ogrodzie. Niestety nie doczekałam się jeszcze własnych owoców. Bardzo grymaśny ten krzew. 

Pigwa jest naszą polską cytryną, korzystam z niej kiedy się tylko da – na zasadzie prób i błędów. Pigwa nie jest konserwowana w przeciwieństwie do importowanych cytryn. Mój kuzyn pracował przy zbieraniu pomarańczy w Grecji – jego opowieści o przygotowaniach transportu owoców zawsze stoją mi przed oczami jak wkładam cytrusy do koszyka w sklepie. Jak TIR był zapakowany skrzynkami do naczepy wchodził człowiek ubrany od stóp do głowy w specjalny kombinezon (jak z filmu o zabójczym wirusie) z dozownikiem płynów na plecach. Rozpylał to wypełniając naczepę chłodni chemicznym pyłem. Po tej czynności szybko zeskakiwał, aby inni błyskawicznie zamknęli szczelnie drzwi naczepy. Tak przygotowany dobrze zamknięty samochód mógł ruszać do klientów w najodleglejsze miejsca m.in. do nas – do Polski.

Jak wiecie ostatnio dużo czytam o diecie wg. św.Hildegardy – pigwa jest mocno doceniana przez hildegardowców. Nawet chorzy mogą je jeść na surowo nie narażają się na problemy trawienne. Pigwę można jeść na surowo, suszyć, obrabiać termicznie. Owoc ten ma działanie ściągające i przeciwzapalne w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz w chorobach biegunkowych. Pigwy są bogate w żelazo, dlatego polecane są w anemii. Najważniejszą jednak zaletą według hildegardowych recept jest leczenie reumatyzmu i artretyzmu, ponieważ obniżają poziom kwasu moczowego we krwi. Pigwa ma właściwości odkwaszające organizm. Doczytałam, że powinno się je w przetworach dusić ze skórką i pestkami, ponieważ zawierają wartościowe pektyny i nadają pigwie ogromną zdolność pęcznienia. Podczas gotowania pigwa staje się miękka i można ją przerobić na mus, marmoladę czy deser. Jest wtedy świetnym dodatkiem do ciast i do chleba.

Można je jeść na surowo – więc zaczęłam „cudować”. Ostatnio zrobiłam napój z pigwowca na bazie mojego przepisu TU LINK i strzał w dziesiątkę. Pyszne.

Pigwa i mięta świetnie się uzupełnia. Napój jest kwaskowy i ma piękny zielony kolor.

Składniki na napój:

  • 120 g owoców pigwowca bez pestek

  • 3 gałązki mięty
  • 140 g miodu
  • 100 g kostek lodu
  • ok.1500 g wody

Sposób wykonania:

  • pigwę, miętę, miód i lód wrzucić do thermomix
  • zmiksować wszystko przez 40 s poz.10 (turbo)

Polecam , Alicja

Kartka z przepisem do książki kucharskiej TU POBIERZ

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Emilia
    14 października 2018 o godzinie 18:08

    Witam dziekuje za przepis na pewno wypróbuje 🙂 Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Alicja K.
      15 października 2018 o godzinie 09:50

      Zapraszam na zdrowie 🙂

  • Odpowiedz
    Hotka
    14 października 2018 o godzinie 22:43

    Witam. Trochę sie pogubiłam – to ma być pigwa czy pigwowiec – to przecież dwie różne rośliny a w efekcie owoce no i tez różne smaki. Na zdjęciu widzę owoce pigwowca, ale w przepisie chaos – raz pigwa a raz pigwowiec. Pozdrawiam kulinarnie 🙂

    • Odpowiedz
      Alicja K.
      15 października 2018 o godzinie 07:33

      Chodzi o pigwowca (owoce pigwowca japońskiego popularnie zwany pigwą). Pigwowiec to krzew, pigwa drzewo z owocami gruszkowatymi i większymi. Pigwowiec japoński na mniejsze owoce i bardzo twarde o tych właśnie pisze św.Hildegarda.

    Zostaw komentarz