Bezglutenowe brownie z batatów
to ciasto czekoladowe, które powstało z potrzeby „czyszczenia” lodówki. Pozostałość po zakupach zdublowanych przez mamę i syna 🙂 Trochę poczytałam, trochę poimprowizowałam i na szczęście zapisałam składniki, których użyłam do testów ciasta z batatów. Sukcesywnie wykluczam pszenicę z naszego menu i wszystkim to wychodzi na zdrowie. Dlaczego pszenica jest niezdrowa pisałam TU. Czasami rodzina nie chce jeść moich „nowatorskich” dań, ale brownie z batatów zrobiło furorę. Nawet padło zdanie: „Wcale nie czuć, że zdrowe” – to super komplement. Dodatkowy atut to szybkość i łatwość wykonania. Polecam.
Sposób wykonania podaję na Thermomix, jak nie masz tego cudownego pomocnika koniecznie przerób przepis na swoje urządzenia i zrób to ciasto. Szkoda, żeby taki zdrowy, a jednocześnie smakowity zamiennik nie został wykorzystany.
Składniki:
- 40 g wiórków kokosowych
- duży batat ok.400 g
- 120 g miodu (ja korzystam z delikatnego: akacjowy lub lipowy)
- 30 g kakao
- 110 g oleju kokosowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- zmielić 40 g wiórków kokosowych na mąkę 30 s poz.10 (wysypać zmielony kokos do innego naczynia)
- obrany batat pokroić na mniejsze kawałki
- zetrzeć w thermomix batat przez ok. 15 s poz.10
- dodać 120 g miodu
- dodać 30 g kakao
- dodać 110 g oleju kokosowego
- wymieszać i rozgrzać składniki temp. 50°C ; 3,5 min; poz.2
- dodać 2 jaja
- dodać wcześniej zmielone wiórki kokosowe
- dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- wymieszać wszystkie składniki przez ok. 1,5 min poz.5
- przełożyć ciasto do 10 sufleciarek
- piec w temp. 180°C przez ok. 40 min
Mój syn (20 lat) dzięki diecie i ćwiczeniom pozbył się 30 kg w ciągu 1/2 roku. Bataty bardzo często gościły w jego menu jako frytki – oczywiście pieczone w piekarniku bez żadnego tłuszczu. Słodkie ziemniaki mają mnóstwo witamin i minerałów sporo błonnika – i oczywiście nie ma w nich glutenu!
Bezglutenowe brownie z batatów polecam zamiast tradycyjnego murzynka z mąki pszennej.
Przypis 4-12-2018 ciasto stało się ulubionym w moim domu. Zrobiłam próbę „pieczenia” na parze tj. na varomie. Wyszło super jeszcze bardziej wilgotne i puszyste. Można je przygotować bez piekarnika 🙂
Gotowałam 40 min , 900g wody, obr.2/temp. Varoma
Kartka do książki kucharskiej TU LINK
Film instruktażowy na Youtube TU LINK -zapraszam do subskrypcji 🙂
4 komentarze
kasia
16 października 2018 o godzinie 00:47nie mam w posiadaniu sefleciarek, czy moge upiec to ciasto w blaszce, jesli tak to jak dlugi i w jakiej temp. oraz jakiej blaszce?
Alicja K.
16 października 2018 o godzinie 08:11Oczywiście blaszka też jest ok. W tej formie też piekłam to pyszne ciasto. Polecam
Eli
8 lutego 2019 o godzinie 19:49synek jest uczulony na jajk, czym moge je zastąpić?
Alicja K.
10 lutego 2019 o godzinie 10:54Nie jestem specjalistą, aby Ci odpowiedzieć odpowiedzialnie. Zerknij na tabelę zamienników od znanej Weganki może coś Ci podpasuje 🙂
Tu link: http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/