Fenkuł czyli koper włoski to niezbyt znane u nas warzywo.
Zgłębiając „jedzenie, które leczy ” kilka razy przygotowałam posiłki z kopru włoskiego. I nie trafiłam na coś co można by nazwać smacznym. Anyżkowy posmak tego warzywa zupełnie mi nie odpowiada. Dlatego ucieszyłam się, gdy moja klientka Ola powierzyła mi przepis na surówkę w roli głównej z koprem włoskim czyli fenkułem. Za jej zgodą przekazuję go dalej. Szkoda nie jeść tego cennego dla naszego zdrowia warzywa. Surówka jest przyjemnie chrupiąca i naprawdę smaczna. Polecam!
Koper włoski według św.Hildegardy „obojętnie jak jedzony sprawia , że człowiek jest wesoły i zadowolony, zapewnia mu piękną cerę, ładny zapach ciała i dobre trawienie”
Właściwości lecznicze fenkułu:
-działa łagodząco na dolegliwości przewodu pokarmowego
*eliminuje wzdęcia
*wspomaga trawienie
-działa przeciw pasożytniczo
-likwiduje brzydki zapach ciała i oddechu
-wzmacnia system odpornościowy
-wspomaga przy infekcjach (działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie)
-wspomaga odchudzanie jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika
Pyszny i zdrowy jest napój z ziaren kopru włoskiego w połączeniu z miętą i pokrzywą (gotować ok.15 min; słodzić miodem). Jak zostałam poczęstowana takim smacznym napojem nie mogłam odszyfrować jego składu. Trudno było domyśleć się, że koperek, który parzymy dla niemowlaków może być tak przyjemny w smaku w towarzystwie innych roślin.
Jak tego wszystkiego się naczytałam uparłam się na wprowadzenie kopru włoskiego czyli fenkułu do naszego menu. Jak na razie z kopru włoskiego smakuje mi tylko ta surówka.
Oto ten wspaniały przepis na surówkę z fenkułem:
Składniki na surówkę z kopru włoskiego:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 1 łyżeczka soli
- 3 szczypty pieprzu
- 1/3 filiżanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- bulwę kopru włoskiego pokroić w pióra
- natrzeć pokrojony koper solą i pozostawić , aż puści sok (tak jak się robi z kapustą)
- skropić koper sokiem z cytryny
- pokroić rzodkiewkę w plasterki
- pokroić koperek
- umytą i sparzona skórkę z cytryny zetrzeć na tarce
- w oddzielnym naczyniu zrobić sos z oliwy, startej skórki z cytryny, pieprzu
- dodać część koperku do sosu – wymieszać całość, aby składniki przeszły sobą
- wylać sos na wszystkie pokrojone warzywa – wszystko dokładnie wymieszać
Link do przepisu pobrania przepisu TU -kolejna kartka do książki kucharskiej
Polecam na zdrowie, Alicja
Brak komentarzy