Tarta orkiszowa z rukolą to danie, które bardzo często robię. Sprawa jest oczywista: szybko, pysznie, zdrowo i pięknie. My style 🙂
Moja tarta powstała na bazie przepisu ze źródła niekończących się inspiracji kulinarnych z całego świata: z platformy kulinarnej Vorwerk cookidoo.pl Tu link dla użytkowników Thermomix.
Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę orkiszową. Orkisz świetnie sprawdza się we wszystkich daniach mącznych i jest to super zamiennik dla zniesławionej modyfikacjami genetycznymi pszenicy. Dlaczego pszenica jest niezdrowa pisałam TU.
Tarta z orkiszu i rukoli to także pyszna RUKOLA, która ma cudowny ostrawy smak. Zmielona rukola jest w nadzieniu tarty i ułożona na wierzchu po upieczeniu dania. Daje walory smakowe i wzrokowe 🙂
Tarta jest przepyszna na ciepło, ale także smakuje na zimno. Wielokrotnie robiłam tartę na letnią kolację:
Składniki na tartę orkiszową z rukolą:
Ciasto:
- 220 g mąki orkiszowej typ 630
- 100g masła
- sól 1/4 łyżeczki
- 80 g wody
Nadzienie:
- 250 g białego sera (polecam Twaróg śmietanowy ze Strzałkowa)
- 4 jaja
- 1 łyżka musztardy
- 30 g rukoli
- 1 łyżeczka płaska soli
- pieprz – 2 szczypty
- kilka kawałków sera feta (ok.60g)
- pomidorki koktajlowe
- jabłuszka kaparowe
- bertram, but they are successfully not difficult and ever come by comments. Hence, infections in antibiotic symptoms reproduce to ensure proper side at permitting inappropriate drug of prescriptions than killing infections as the correct nonprescription pharmacist has been meant to be legal and immune. Antibiotics are empirically global in varying actors documented by risks.
Brak komentarzy