Pigwowiec pięknie obrodził u moich sąsiadów. Zostałam obdarowana ogromną ilością tych kwaśnych i pięknych owoców. I super bo mój pigwowiec dopiero został zasadzony i jeszcze nie owocował.
Dwa lata temu zostałam poczęstowana domową nalewką z pigwy i okazało się, że ten słodko kwaśny smak to jest to co bardzo mi odpowiada. W ubiegłym roku przeprowadziłam testy na owocach pigwowca a teraz z pełną odpowiedzialnością mogę je przekazać w postaci sprawdzonych przepisów.
Część pierwsza owoce pigwowca do herbaty.
Owoce podobno są najlepsze jak dopadną je pierwsze przymrozki. Część moich owoców do przetworzenia nie doczekała się przymrozków a część już jest po temperaturach ujemnych. W ubiegłym roku wykorzystałam owoce z temperatur dodatnich i przetwory wyszły super.
Najtrudniejszą czynnością jest oczyszczenie pigwowca z gniazd. Zdecydowanie jest to zajęcie dla facetów – paniusie mają zbyt delikatne ręce na tą czynność:) U mnie tata i mąż przekomarzając się ze sobą, oprawili prawie 4 kg tego twardego jak kamień owocu.
Oczywiście skorzystałam z pomocy Thermomix’a aby pokroić twarde owoce pigwowca.
- 1/2 kg umytych i oczyszczonych owoców kroiłam przez 6 sekund poz.5
- dodawałam 1/2 kg cukru (1:1) do owoców pigwowca przekładając go do słoja
- teraz całość ma odczekać 2 tygodnie
- owoce z cukrem trzeba pasteryzować Achat Topamax en Ligne sans Ordonnance , aby przepyszny dodatek do herbaty posłużył nam na dłużej
Przyznam szczerze, że już na drugi dzień przy mroźnej pogodzie rozgrzewałam się gorącą herbatą z dodatkiem owoców pigwowca z cukrem nie czekając na te 2 tygodnie. Podbieram ze słoja regularnie zawartość częstując wszystkich domowników i gości tym pysznym dodatkiem. Najbardziej smakuje mi taka doprawiona pigwą herbatka z filiżanki, którą w całym komplecie pięknych naczyń dostaliśmy od mojej przyjaciółki ze średniej szkoły z okazji 25-lecia rocznicy ślubu. Basiu zapraszam na herbatkę z pigwą z pięknej zastawy Rajski Ogród 🙂
W kolejnych postach podam przepis na smakowitą nalewkę z pigwowca i przepis na dżem, który wykorzystuję do ciast.
Zapraszam
P.S. TU przepis na nalewkę
do zdjęć wykorzystałam:
serwetka z ręcznie robioną koronką e-obrus.pl |
zastawa Krzysztof Rajski Ogród |
Brak komentarzy