Nalewka z pigwy to alkohol. Nie podejrzewałam siebie, że będę pisać o alkoholu. To wszystko przez ten słodko kwaśny smak, który mnie oczarował. Piszecie do mnie z prośbą o ten zapowiedziany przepis na nalewkę z pigwy.
Część przepisu już jest we wpisie Pigwowiec jest pyszny Część 1 pigwowiec do herbaty
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca (najlepiej zebranych po pierwszych przymrozkach)
- 1 kg cukru
- 2 l spirytusu nalewkowego (60%)
Wykonanie:
- umyte owoce pigwowca wydrążam przy pomocy męża i ojca z gniazd nasiennych
- kroję na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
- w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
- całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
- słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
- teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
- zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka
Pigwówka to rozgrzewający słodko-kwaśny alkohol. Oczywiście dla dorosłych i w umiarkowanych ilościach 🙂
Brak komentarzy