Nasiona kopru włoskiego podobnie jak cały koper włoski jest dla nas bardzo cenny. Tak pisała św.Hildegarda o tym warzywie:
„Obojętnie w jakiej formie spożywany, koper włoski sprawia, że człowiek jest wesoły i zadowolony, oraz zapewnia mu dobre ukrwienie, ładny zapach ciała i dobre trawienie…”
Kilka ważnych właściwości kopru włoskiego (fenkułu)
–Przeciwdziała nieprzyjemnemu zapachowi ciała
–Jest środkiem oczyszczającym przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych
–Pomaga w problemach trawiennych i wzdęciach, w przekwaszeniu żołądka i zgadze
–Jest bogaty w olejki eteryczne o właściwościach aseptycznych
Polecam smakowitą Surówkę z fenkułu: TU LINK oraz danie obiadowe: Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym TU LINK z cookidoo
Podam dziś przepis na herbatę z ziaren kopru włoskiego, która jest pyszna, oczyszczająca i idealna przy detoksach. Przyjęło się u nas, że ziarna kopru włoskiego parzymy w formie herbatek dla niemowlaków przy problemach trawiennych. Ja także miałam podobne doświadczenia z tym niezbyt ciekawym smakowo naparem. Jak zaczęłam się interesować dietą św.Hildegardy zrozumiałam, że ziarna kopru włoskiego są przez nas niedoceniane.
Napar z kopru włoskiego cudownie oczyszcza nasz organizm, ma właściwości rozkurczowe, wiatropędne i moczopędne. Usuwa wzdęcia, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu pomaga w leczeniu niestrawności i wielu dolegliwościach układu trawiennego. Jest nieoceniony w detoksie. Po powrocie ze szpitala po operacji często popijam taką herbatkę.
Składniki mogą być też w formie suszonych ziół.
Dodałam do tego naparu kilka roślin, które też nie są bez znaczenia:
natkę pietruszki – wspiera usuwanie nadmiaru wody z organizmu, działa moczopędnie oczyszczając drogi moczowe, wspiera pracę układu krwionośnego, wspomaga odporność organizmu, jest bogata w żelazo;
miętę – świetnie wpływa na układ trawienny -poprawia perystaltykę jelit, uspokaja, poprawia nieświeży oddech, ma przyjemny aromat i smak;
pokrzywę – oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga wątrobę, polecana przy anemii, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organiźmie, ma właściwości odkażające;
Ten chwast-zioło wyrósł w moich pelargoniach i ma się tam bardzo dobrze. Urywam pokrzywę od czasu do czasu do różnych napojów i dań. Polecam m.in. napój z mięty i pokrzywy TU LINK
Herbatka z dodatkami, które proponuję jest także pyszna co zawsze ma znaczenie. Lekarstwo staje się przyjemnością – czego chcieć więcej?
Składniki na herbatę z koprem włoskim i ziołami
- 1 łyżka kopru włoskiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 gałązki mięty
- 2 gałązki pokrzywy
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
Sposób parzenia:
- ok. 1 litr wody (930g) gotuję w thermomix (w TM 6 osobna funkcja)
- dodaję ziarna kopru, wszystkie zielone dodatki – gotuję całość jeszcze 5 min,/100°C/poz.1 (obroty wsteczne)
- na koniec dodaję sok z 1/2 cytryny i 2 duże łyżki miodu (głównie dla smaku)
- mieszam całość przez 30 s/poz.2 obroty wsteczne
- odlewam napar filtrując go przez koszyczek thermomix-owy
Wyprzedzę pytania o gotowanie ziół i słodzenie miodem w temp. wyższej niż 45°C .
W naturalnej medycynie hildegardowej bardzo często gotuje się zioła w winie z dodatkiem miodu. Według tych receptur powstają skuteczne lekarstwa, dlatego też przyjęłam podobną metodę w zaparzaniu herbat ziołowych. Przy wykorzystaniu thermomix mam wszystko załatwione w jednym naczyniu z łatwym skontrolowaniem wagi, czasu i temperatury. Na koniec odcedzam napar przy pomocy koszyczka.
Przepis w formie PDF do zbioru moich przepisów TU LINK
p.s.
Polecam serdecznie przyprawnik Lajtowamama na zioła i przyprawy zebrane w ładny i bardzo wygodny sposób. Nareszcie wszystko mam pod ręką i bardzo funkcjonalnie podane TU LINK
2 komentarze
Aga
12 sierpnia 2023 o godzinie 21:27Dziękuję za przepis!
Alicja Kalisiak
15 sierpnia 2023 o godzinie 19:59Na zdrowie 🙂