Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Słodkości Thermomix Wypieki

Bezglutenowa kruszonka z jabłkami i żurawiną

Bezglutenowa kruszonka powstała dla Ani, którą chciałam ugościć 🙂 A nie jest to proste, ponieważ nie może jeść glutenu. Przepis powstał na bazie szybkiego dania z cookidoo Jabłka pod kruszonką tu link  Obecnie zbyt dużo spożywamy glutenu  to szybki deser, który go nie zawiera. Dodałam do jabłek zdrowe oczyszczające organizm przyprawy hildegardowe, możesz je oczywiście pominąć lub wręcz przeciwnie zainteresować się nimi. Zachęcam tu link do większej ilości informacji na ten temat.

Składniki:

  • ok. 500g jabłek obranych bez gniazd
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • zdrowe przyprawy hildegardowe: szczypta dyptamu, 2 szczypty bertramu, szczypta galgantu
  • 50g cukru trzcinowego
  • 50g płatków jaglanych
  • 50g mąki kasztanowej
  • 50g masła
  • garść żurawiny

Wykonanie:

  1. jabłka rozdrobnić w thermomix z wszystkimi przyprawami (1 łyżeczka cynamonu,bertram,galgant,dyptam) poz.4/3 sekundy
  2. jabłka przełożyć do formy na tartę
  3. posypać je suszoną żurawiną
  4. wymieszać mąkę, masło,płatki cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu w thermomix przez 10 s (obroty wsteczne) poz.4
  5. przełożyć kruszonkę na jabłka z suszoną żurawiną
  6. piec 20-25 min w temp.200°C do zarumienienia

Bezglutenowa kruszonka pysznie smakuje na różnych owocach!

Pychota i szybka do wykonania. Podana z lodami lub sorbetem smakuje jeszcze lepiej 🙂

Plik do pobrania TU LINK

Polecam Alicja

Zostaw komentarz

ten + 6 =