Esencja do herbaty to smak zimowej rozgrzewającej herbatki z mnóstwem ziół i przypraw . Oczywiście wszystko naturalnie. Zadziwiające jak można się rozgrzać herbatą i nie chodzi tylko o temperaturę.
Esencja do herbaty powstała z braku czasu na każdorazowe szykowanie przypraw. Wymyśliłam taki ekstrakt na szybko, który stoi pod ręką 🙂 A że jest pyszny uważam, że może być prezentem od serca! Polecam szczerze!
Esencja do herbaty w malutkich buteleczkach i piękną etykietą jest po prostu uroczym prezentem handmade.
Herbata po góralsku
Możemy do takiej herbaty dodać oprócz esencji wiśniówkę i będzie herbata po góralsku.
Grzane wino
Dodatkowym zastosowanie może być dodanie tej esencji zimowych przypraw do czerwonego wytrawnego wina i mamy grzaniec.
Czas przygotowania | 5 min |
Czas gotowania | 15 min |
Porcje |
|
- 20 szt goździków
- 2 szt gwiazdki anyżu
- 2 szt laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu może być też w ziarnach
- 200 g trzcinowego cukru
- 150 g skórki z pomarańczy umyta i najlepiej ekologiczna
- 250 g wody
Składniki
|
|
- Dodać przyprawy: goździki, anyż, laski cynamonu, kardamon - zmiksować poz.10 przez 30 s
- Dodać skórki z pomarańczy do koszyczka
- Dodać cukier - gotować 15 min 100°C
- Wyjąć koszyczek ze skórką z pomarańczy (można ją np. wykorzystać po zmieleniu do ciasta)
- Koncentrat przelać do buteleczek, nakleić etykiety i obdarowywać
Esencję polecam także z wiśniówką- będzie to herbata góralska.
Esencję można wzmocnić smakiem imbiru i cytryny.
Brak komentarzy