Dżem truskawkowy bez cukru z naturalnymi pektynami
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie dżemu
  2. zmiksować truskawki z erytytolem 15s/poz.6
  3. dodać 20g pektyn wymieszać 5s/poz.7
  4. gotować zmiksowane truskawki 15min/temp.100oC/poz.1,5 na pokrywie naczynia miksującego stawiamy varomę, aby uniknąć kipienia
  5. gorącą masę przelać do czystych słoików , natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem
  6. Pozostawić do wystygnięcia
Pozostałe informacje

Dżem jest odpowiednio zamknięty jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest delikatnie wciągnięta.  Zrób test, przyłóż prosty nóż przez środek pokrywki – zauważysz wtedy ten maleńki dołek w pokrywce. Tak zamknięty dżem może stać bezpiecznie przez całą zimę 🙂

Zapraszam do obejrzenia live z fb, gdzie opowiadałam o moich doświadczeniach z przetworami: https://www.facebook.com/zapraszamdostoluak/videos/651992225742182