Archives

Boże Narodzenie Dania obiadowe Kolacja Przedstawiciel Thermomix Thermomix

Piersi gęsi sous-vide z Thermomix

Piersi gęsi sous-vide z Thermomix w tej wersji nauczył mnie kolega z zespołu Thermomix Vorwerk, Zawodowy szef kuchni Michał Sierka. Danie powstało na 11 listopada – bo gęsina na św.Marcina  Polecam serdecznie!! Soczysta, miękka. Rewelacyjny smak i dość proste wykonanie w najnowszym Thermomix TM6, ponieważ tylko on ma taka funkcję. Może to być Twoje danie popisowe 🙂 Polecam Ci także mój przepis na Pstraga wędzonego w sosie kaparowym też może być Twoim popisowym daniem TU LINK   Wydruk przepisu Piersi gęsi sous-vide z Thermomix Dania Main Dish Kuchnia polska Porcje osoby Składniki Sól ziołowa do mięsa 1 łyżka grubej soli musi być gruba, żeby za dużo nie przesoliło mięsa3 łyżki posiekanego świeżego tymianku Piersi gęsi 2 piersi gęsi1/3 łyżeczki pieprzu…

Kontynuuj czytanie

Słodkości Thermomix Wszystkie przepisy Wypieki

Murzynek ciasto czekoladowe

Murzynek ciasto czekoladowe. Przepis jest w naszej rodzinie od dawna – przekazała mi go mama mojego męża. Tradycyjne składniki, ale bardzo szybkie wykonanie – szczególnie w Thermomix. Moje dzieci kojarzą to ciasto z babcią, której już nie ma. Zapytałam je jakie ciasto chcą na Dzień Dziecka – oczywiście chcieli murzynek. Istnieje wiele przepysznych ciast, ale to związane jest z dziadkami. Ja bym wolała zrobić np. ciasto z kaszy jaglanej, bardziej light albo jakieś inne bardziej zdrowe, ale na ten dzień jest do spełniania dziecięcych życzeń więc był murzynek 🙂 Jedyne co zmieniłam to dodatki  w postaci owoców. A może ciasto czekoladowe z warzyw? Mam fajny przepis na ciasto czekoladowe z BATATÓW – jest naprawdę pyszne i przyjemnie wilgotne TU LINK…

Kontynuuj czytanie

Przystawki Wszystkie przepisy

Śledź w occie na biało

Śledź w occie na biało to przystawka bardzo lubiana przez moją rodzinę szczególnie męską część, ale paniusie też to lubią. Mało składników, szybki i bardzo smaczny. Wiadomo co jest w zestawie – to dla mnie cenne w tego typu daniach. Jest to fajna alternatywa w stosunku do gotowych śledzi w sosie, które mają na etykiecie mnóstwo chemicznych konserwantów. Niestety koniecznych jak potrzeba to przechować przez kilka tygodni lub miesięcy. Ten śledź w occie na biało jest tani, zupełnie nieproporcjonalnie do gotowych zestawów.  Dla mnie ogromne korzyści są dzięki prostocie wykonania i małej ilości składników. Nie w każdym sklepie są do kupienia takie „nieobrobione” filety w occie, ale na pewno są do zdobycia. Sklepy przechowują je w dużych pojemnikach i sprzedają…

Kontynuuj czytanie