Murzynek ciasto czekoladowe.
Przepis jest w naszej rodzinie od dawna – przekazała mi go mama mojego męża. Tradycyjne składniki, ale bardzo szybkie wykonanie – szczególnie w Thermomix.
Moje dzieci kojarzą to ciasto z babcią, której już nie ma. Zapytałam je jakie ciasto chcą na Dzień Dziecka – oczywiście chcieli murzynek. Istnieje wiele przepysznych ciast, ale to związane jest z dziadkami. Ja bym wolała zrobić np. ciasto z kaszy jaglanej, bardziej light albo jakieś inne bardziej zdrowe, ale na ten dzień jest do spełniania dziecięcych życzeń więc był murzynek 🙂 Jedyne co zmieniłam to dodatki w postaci owoców.
A może ciasto czekoladowe z warzyw?
Mam fajny przepis na ciasto czekoladowe z BATATÓW – jest naprawdę pyszne i przyjemnie wilgotne TU LINK
Porcje |
|
- 250 g masła 82% tłuszczu
- 350 g cukru trzcinowego
- 130 g mleka
- 50 g kakao to ok.3 łyżki
- 280 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g białego rumu w wersji dla dorosłych
Składniki
|
|
- Ubić 4 białka na sztywną pianę- 4 min./poz.3,5
- Odłożyć ubitą pianę do miski
- Do naczynia miksującego włożyć: 250g masła 82% tłuszczu; 350g cukru trzcinowego: 130g mleka; 50g kakao (ok.3 łyżki)
- Wszystko zagotować 8min/100oC/poz.3
- Odlać 1/2 szklanki masy czekoladowej do polania upieczonego ciasta
- Poczekać, aż masa czekoladowa wystygnie w naczyniu miksującym
- Do ostudzonej masy dodać 280g mąki orkiszowej(lub pszennej); 4 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia ; +ewentualnie biały rum 30g
- Utrzeć ciasto 2 min./obroty 5-6
- Dołożyć do naczynia ubite białko i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki
- Piec przez ok.1 godz w 180oC (wstawiam do zimnego piekarnika)
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta polać je wcześniej przygotowaną czekoladą i udekorować owocami
Robiłyśmy to ciasto na LIVE na moim fanpage na Facebook z moją najmłodszą córeczką. Zapraszam do obejrzenia : TU LINK
Brak komentarzy