Murzynek ciasto czekoladowe
zapraszamdostolu.pl
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ubić 4 białka na sztywną pianę- 4 min./poz.3,5
  2. Odłożyć ubitą pianę do miski
  3. Do naczynia miksującego włożyć: 250g masła 82% tłuszczu; 350g cukru trzcinowego: 130g mleka; 50g kakao (ok.3 łyżki)
  4. Wszystko zagotować 8min/100oC/poz.3
  5. Odlać 1/2 szklanki masy czekoladowej do polania upieczonego ciasta
  6. Poczekać, aż masa czekoladowa wystygnie w naczyniu miksującym
  7. Do ostudzonej masy dodać 280g mąki orkiszowej(lub pszennej); 4 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia ; +ewentualnie biały rum 30g
  8. Utrzeć ciasto 2 min./obroty 5-6
  9. Dołożyć do naczynia ubite białko i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki
  10. Piec przez ok.1 godz w 180oC (wstawiam do zimnego piekarnika)
  11. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta polać je wcześniej przygotowaną czekoladą i udekorować owocami
Pozostałe informacje

Robiłyśmy to ciasto na LIVE na moim fanpage na Facebook z moją najmłodszą córeczką. Zapraszam do obejrzenia : TU LINK