Piersi gęsi sous-vide z Thermomix
Porcje
2osoby
Porcje
2osoby
Składniki
Sól ziołowa do mięsa
Piersi gęsi
Sposób przygotowania
Przygotowanie piersi
  1. Natrzeć piersi grubą ziołową solą – odstawić na 3 godz.
  2. Odłożyć piersi na 10 min. do zimnej wody
  3. Wysuszyć mięso, położyć skórą na desce do krojenia i odciąć wystającą poza mięso skórę
  4. Naciąć skórę na piersi w kwadraty a nawet w diamenciki, żeby było ładnie 🙂
  5. Obsmażyć piersi. Położyć skórą na zimnej patelni i wysmażyć nadmiar tłuszczu. Wytopi się ok 50% ze skóry.
Sous-vide
  1. Włożyć każdą pierś do oddzielnego woreczka.
  2. Wcześniej pierś oprószyć pieprzem. Na każdą pierś położyć kawałek masła i 1-2 gałązki tymianku.
  3. Odessać powietrze z woreczka- wytwarzając próżnię. Zamknąć woreczek. (idealne są specjalne zgrzewarki, ale można to wykonać w woreczku strunowym znużonym w misce z wodą)
  4. Do naczynia miksującego TM6 włożyć osłonę noża i nalać wodę do naczynia miksującego. Włożyć woreczki z piersiami.
  5. Ustawiamy 1 godz. /temp.58°C/funkcja sous-vide
  6. Przeciąć woreczek, wyjąć pierś, odłożyć powstały sos ( nie będzie nam już potrzebny)
  7. Mięso odpoczywa ok. 5 min – wrzucić do wody z lodem na 10min.
  8. Taka pierś w woreczku może poleżeć kilka dni i poczekać na wielkie wejście
Podanie piersi
  1. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu (najlepiej tłuszcz gęsi) , wrzucić 1-2 gałązki tymianku
  2. Zaczynamy obsmażać pierś od skóry. Następnie na drugiej stronie także – na ładny złoty kolor (180°C – 200°C)
  3. Po zdjęciu z patelni pierś musi odpocząć ok. 5 min
  4. Dopiero teraz pokroić w plasterki
  5. Podawać koniecznie z efektownymi dodatkami np. z sosem żurawinowym z winem, popcornem z kaszy gryczanej i warzywami.
Pozostałe informacje

Całe danie nabiera wykwintnego wymiaru z dodatkami. Takimi jak sos i dodatki warzywne i owocowe.

Zapraszam zajrzyj na mój fanpage tam nagrałam live TU LINK na ten właśnie temat – całe danie z dodatkami do piersi wykonane według instrukcji Szefa Kuchni Michała Sierki.

W następnych wpisach przepisy na wszystkie elementy tego dania. Zapraszam