Bezglutenowy chleb na drożdżach to u mnie kompletna nowość.
Moja rodzina nie ma potrzeby wyłączania z diety glutenu, ale wielokrotnie spotykam się z taką potrzebą w mojej pracy przedstawiciela handlowego Thermomix-Vorwerk. Postanowiłam przygotować gotowy sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy. Poczytałam różne przepisy, zgłębiłam wiedzę o mąkach bezglutenowych, zakupiłam produkty i zaczęłam próbować 🙂
Zapisywałam sobie wrzucane składniki do Thermomix i patrzyłam na konsystencję ciasta – muszę szczerze stwierdzić, że musiałam tak robić wielokrotnie, aż „na oko” zaakceptowałam konsystencję ciasta bezglutenowego. Po upieczeniu tego chleba byłam bardzo pozytywnie zaskoczona jego wyglądem, smakiem i konsystencją. Wypróbowałam mój chleb „w terenie” prosząc koleżankę, która z powodu celiakii jada bardzo rygorystycznie. Mam zamiar jeszcze powtórzyć pieczenie, ale już dzielę się przepisem, ponieważ zasypaliście mnie prośbami o przepis 🙂
Nastawiłam też zakwas bezglutenowy na chleb- info wkrótce.
Przygotowałam go oczywiście w moim ukochanym Thermomix, który m.in. jest stworzony do szybkiego odważania składników i mieszania ciast.
Inne moje propozycje bezglutenowe
Przy okazji polecam serdecznie bezglutenowe ciasto z batatów typu brownie Bezglutenowe brownie z batatów- mój mąż, który jest bardzo tradycyjny w smaku twierdzi, że jest jak murzynek! A największym komplementem w jego ustach było stwierdzenie „nie czuć, że zdrowe” 🙂
Bezglutenowa kruszonka z jabłkami i żurawiną:
Czas przygotowania | ok.2 godzin |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
|
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki z tapioki
- 50 g mąki owsianej
- 60 g mąki gryczanej
- 90 g mąki ryżowej
- 1 łyzeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g oliwy z oliwek
- 300 g ciepłej wody
Składniki
|
|
- dodać wszystkie mąki do naczynia miksującego
- dodać sól,ciepłą wodę, miód, drożdże i oliwę
- wymieszać wszystko poz.Interwał ok. 2 min
- ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
- wylać ciasto do posmarowanej olejem miski
- zakryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- pozwolić na wyrośnięcie ciasta przez ok.1 godz (ciasto jest wyrośnięte jeżeli pojawiły się bąbelki)
- przelać wyrośnięte ciasto do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą
- Piec chleb w temp ok.190 oC przez 30 - 40 min (za pierwszym razem kontroluj czas i dopasuj go do swojego piekarnika)
Wykorzystałam mąki gotowe. Przetestowałam jednak konsystencję i rozdrobnienie mąki owsianej - część przygotowałam z bezglutenowych płatków owsianych. Zmieliłam je w Thermomix poz.10 przez 30s. Będę testować przygotowanie kolejnych mąk samodzielnie - aż się to prosi w Thermomix ze względu na cenę mąki bezglutenowej i łatwość jej przygotowania w TM.
zapraszamdostolu.pl
Brak komentarzy