Bezglutenu Kulinaria Śniadania Wypieki

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Bezglutenowy chleb na drożdżach to u mnie kompletna nowość.

Moja rodzina nie ma potrzeby wyłączania z diety glutenu, ale wielokrotnie spotykam się z taką potrzebą w mojej pracy przedstawiciela handlowego Thermomix-Vorwerk. Postanowiłam przygotować gotowy sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy. Poczytałam różne przepisy, zgłębiłam wiedzę o mąkach bezglutenowych, zakupiłam produkty i zaczęłam próbować 🙂

Zapisywałam sobie wrzucane składniki do Thermomix i patrzyłam na konsystencję ciasta – muszę szczerze stwierdzić, że musiałam tak robić wielokrotnie, aż „na oko” zaakceptowałam konsystencję ciasta bezglutenowego. Po upieczeniu tego chleba byłam bardzo pozytywnie zaskoczona jego wyglądem, smakiem i konsystencją. Wypróbowałam mój chleb „w terenie” prosząc koleżankę, która z powodu celiakii jada bardzo rygorystycznie. Mam zamiar jeszcze powtórzyć pieczenie, ale już dzielę się przepisem, ponieważ zasypaliście mnie prośbami o przepis 🙂

Nastawiłam też zakwas bezglutenowy na chleb- info wkrótce.

Przygotowałam go oczywiście w moim ukochanym Thermomix, który m.in. jest stworzony do szybkiego odważania składników i mieszania ciast.

Inne moje propozycje bezglutenowe

Przy okazji polecam serdecznie bezglutenowe ciasto z batatów typu brownie Bezglutenowe brownie z batatów- mój mąż, który jest bardzo tradycyjny w smaku twierdzi, że jest jak murzynek! A największym komplementem w jego ustach było stwierdzenie „nie czuć, że zdrowe” 🙂

Bezglutenowa kruszonka z jabłkami i żurawiną:


Wydruk przepisu
Bezglutenowy chleb na drożdżach
Przepis dostosowany do Thermomix
Czas przygotowania ok.2 godzin
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Czas przygotowania ok.2 godzin
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Sposób przygotowania
  1. dodać wszystkie mąki do naczynia miksującego
  2. dodać sól,ciepłą wodę, miód, drożdże i oliwę
  3. wymieszać wszystko poz.Interwał ok. 2 min
  4. ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
  5. wylać ciasto do posmarowanej olejem miski
  6. zakryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  7. pozwolić na wyrośnięcie ciasta przez ok.1 godz (ciasto jest wyrośnięte jeżeli pojawiły się bąbelki)
  8. przelać wyrośnięte ciasto do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą
  9. Piec chleb w temp ok.190 oC przez 30 - 40 min (za pierwszym razem kontroluj czas i dopasuj go do swojego piekarnika)
Pozostałe informacje

Wykorzystałam mąki gotowe. Przetestowałam jednak konsystencję i rozdrobnienie mąki owsianej - część przygotowałam z bezglutenowych płatków owsianych. Zmieliłam je w Thermomix poz.10 przez 30s. Będę testować przygotowanie kolejnych mąk samodzielnie - aż się to prosi w Thermomix ze względu na cenę mąki bezglutenowej i łatwość jej przygotowania w TM.

zapraszamdostolu.pl

Zostaw komentarz

nineteen + 15 =