Bezglutenowy chleb na drożdżach
Przepis dostosowany do Thermomix
Czas przygotowania
ok.2godzin
Czas gotowania
30minut
Czas przygotowania
ok.2godzin
Czas gotowania
30minut
Sposób przygotowania
  1. dodać wszystkie mąki do naczynia miksującego
  2. dodać sól,ciepłą wodę, miód, drożdże i oliwę
  3. wymieszać wszystko poz.Interwał ok. 2 min
  4. ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
  5. wylać ciasto do posmarowanej olejem miski
  6. zakryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  7. pozwolić na wyrośnięcie ciasta przez ok.1 godz (ciasto jest wyrośnięte jeżeli pojawiły się bąbelki)
  8. przelać wyrośnięte ciasto do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą
  9. Piec chleb w temp ok.190 oC przez 30 – 40 min (za pierwszym razem kontroluj czas i dopasuj go do swojego piekarnika)
Pozostałe informacje

Wykorzystałam mąki gotowe. Przetestowałam jednak konsystencję i rozdrobnienie mąki owsianej – część przygotowałam z bezglutenowych płatków owsianych. Zmieliłam je w Thermomix poz.10 przez 30s. Będę testować przygotowanie kolejnych mąk samodzielnie – aż się to prosi w Thermomix ze względu na cenę mąki bezglutenowej i łatwość jej przygotowania w TM.

zapraszamdostolu.pl