Bezglutenu Dieta wg. św.Hildegardy Słodkości Thermomix

Bajaderka z cieciorki

Bajaderka z cieciorki w formie małych kulek to moja propozycja tzw. zdrowego deseru. Bez glutenu i bez cukru same zdrowe składniki z gotowaną cieciorką na czele.

Zrobiłyśmy z moją córeczką takie bajaderki w kolorowych osłonach papierowych jako poczęstunek dla koleżanek i kolegów z okazji jej 7 urodzin.  Miałyśmy przy tym chwilę dla siebie i niezłą zabawę w lepienie i ozdabianie kulek 🙂

Do środka kulki włożyłyśmy wiśnię z syropu- oczywiście bez pestki.

W grupie Amelki są dzieci , które uczulone są kakao, dlatego mamy również wersję bez tego składnika:

 

Dlaczego z cieciorki? Bo cieciorka dobra jest!

Cieciorka (ciecierzyca) jest to odmiana grochu  o dużych wartościach:
👉 bogata w białko roślinne
👉pełna witamin i minerałów
👉zawiera cenny błonnik
👉ma niski indeks glikemiczny
👉niskokaloryczna
👉tania, baza do różnych dań
👉obniża „zły chlesterol” 

👉aquafaba to cenny płyn po gotowaniu cieciorki

tak wygląda ubita aquafaba:

👈Cieciorka jest grochem i działa jak każdy inny groch, więc możemy być narażeni na nieprzyjemne dolegliwości gastrycznych jak gazy czy wzdęcia, ale herbatka z kopru na pewno będzie antidotum na tą niedogodność TU LINK

„Cieciorka jest zdrowa smaczna i lekkostrawna, w dodatku w żaden sposób nie pogłębia złego humoru.” św.Hildegarda
Z cieciorki można przygotować zdrowe słodycze, dania obiadowe i pyszne pasty np.hummusy💪👈

W wersji dla dorosłych można smak takiej „kulki” podkręcić alkoholem np. brendy

 

 

Wydruk przepisu
Bajaderka z cieciorki
zapraszamdostolu.pl
Dania Słodycze
Kuchnia wegetariańska
Czas przygotowania 1-2 godz
Czas gotowania 12 min (szybkowar)
Czas oczekiwania 1 godz
Porcje
kulek
Składniki
Masa na kulki z cieciorki
Składniki na posypkę do kulkek
Dania Słodycze
Kuchnia wegetariańska
Czas przygotowania 1-2 godz
Czas gotowania 12 min (szybkowar)
Czas oczekiwania 1 godz
Porcje
kulek
Składniki
Masa na kulki z cieciorki
Składniki na posypkę do kulkek
Sposób przygotowania
  1. Zmiksować w TM migdały przez ok.20s/obr.9 (część (ok.2 łyżki) odłożyć do obtoczenia kulek)
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać przez ok.1 min, poz.od 5 stopniowo do poz.10
  3. Wyjąc wyrobioną masę z TM i odstawić na ok.1 godz do lodówki
  4. formować małe placuszki, na które układać np. drylowaną wiśnię z syropu
  5. zlepić bokami wiśnię i formować kulkę
  6. obtoczyć kulkę w posypce i umieścić w kolorowej osłonce
Pozostałe informacje

Zapraszam do obejrzenia filmu instruktażowego wykonania bajaderek na moim kanale Youtube TU LINK

Brak komentarzy

Zostaw komentarz