Kulinaria Śniadania Thermomix

Śniadanie czy spanie?

Śniadanie czy spanie ? Takie pytanie często pojawia się w naszej głowie, gdy się budzimy.  U mnie ranki są szybkie i dobrze zorganizowane bo jestem typem „skowronka”. Rano mam bystry umysł, mogę rozwiązywać zagmatwane problemy i góry przenosić . Nawet musiałam wypracować sobie spowolnienie porannego rozruchu, bo mój mąż to typowa „sowa” i moja poranna energia i chęć rozmawiania o problemach powodowały „spięcia”. Dlatego też po 29 latach małżeństwa opracowałam system: ja wstaję pierwsza (bez budzika) i zaczynam czerpać z nieprzebranych źródeł mojej porannej energii. Po pierwsze) robię kawę, po drugie) śniadanie a między czasie robię mnóstwo różnych rzeczy….

Wracając do kulinariów, a precyzyjniej do śniadania polecam serdecznie jednak śniadanie a nie spanie 🙂 Kilka minut zajmuje przygotowanie śniadania i nie zaniedbamy najważniejszego posiłku dnia! Nie ma co się rozpisywać o zaletach śniadania – wszyscy to wiedzą. Znasz powiedzenie :

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi

Moje ukochane śniadanie to szybkie śniadanie: orkiszanka, jaglanka, budyń wege a  kiedyś była też owsianka

Orkiszanka inaczej habermus – przepis TU

Habermus na fioletowo z dodatkiem borówki amerykańskiej:

A tu śniadanie prawie na trawie podczas wyjazdu majowego – znajomi też się załapali

Jaglanka – bezglutenowe śniadanie bez mleka i bez cukru – przepis TU

 

Zjadamy wszystko aż do zająca 🙂

Budyń wege o smaku toffi – TU przepis

Owsianka z mlekiem to raczej już u mnie przeszłość, ale polecam sprawdź dlaczego tak się nią fascynowałam 🙂 TU link

Jeżeli wolicie szybkie śniadania, ale nie „paciajki”(tak określa powyższe mój mąż) polecam śniadanie z jajem np: szparagi z jajem usmażone na parze na Varomie w Thermomix. Robi się je w między czasie i naprawdę szybko w Thermomix na parze.

Przepis na szparagi z jajem

1.Nalać ok.1 l wody do naczynia miksującego Thermomix

2. Górną wkładkę Varomę wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia

3.Na papier ułożyć szparagi, które trzeba opruszyć przyprawami np.sól pieprz, naturalna wegeta (TU LINK do przepisu)

4.Wybić jaja na szparagi (można je jeszcze posolić)

5. Thermomix ustawiam temp. varoma poz.1 czas ok.15 min (czas dostosuj do swoich preferencji a propos ścięcia jaj)

Na Varomie od Thermomix jest świetna shakshuka – orientalne śniadanie.

tu link do mojego wpisu

A może na śniadanie jajo z majonezem rzeżuchą i pięknymi jadalnymi fiołkami (trochę słodkie w smaku)?

Ja mam trochę bzika na punkcie jedzenia (wszyscy to wiedzą, którzy mnie znają). Oprócz tego że smaczne, najlepiej zdrowe musi też być ładne. Moja rodzina już niczemu się nie dziwi. Zanim zaczynamy jeść spokojnie pytają : czy zrobiłam już zdjęcie i czy można już jeść …hihi… ale sobie ich wychowałam 🙂

Śniadaniowo pozdrawiam, Alicja

Zostaw komentarz

15 − 10 =