Shakshuka (szakszuka) to danie które jest świetną propozycją na śniadanie. W krajach takich jak Maroko, Algeria, Egip czy Izrael jest tak popularna jak nasz schabowy. Nie jestem obieżyświatem dlatego nie jadłam shakshuki w orginale, ale korzystam nałogowo z Cookidoo kulinarnej platformy z daniami na Thermomix i tu znalazłam to danie.
Cookidoo to mój sposób na podróże kulinarne 🙂
Smaki ze świata w pigułce : podane są składniki i sposób wykonania dlatego frajda jest duża w degustacji nietypowych w Polsce potraw. Oto jedna z nich: shakshuka
Danie jest proste w wykonaniu i daje szansę na wersję light poprzez przygotowanie na parze bez tłuszczu.
Nie była bym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w gotowym przepisie. Tym razem nie były to składniki, bo uważam że świetnego smaku nie należy poprawiać. Zmieniłam formę podania. Zgrabniutkie ceramiczne naczynka wypełniłam pysznym farszem pomidorowym i na wierzch wybiłam po 1 jaju. Oto efekt:
Zrobiłam też napój pomarańczowy TU LINK do Cookidoo i wytworne śniadanie gotowe! Zdrowe i bardzo szybkie z wykonaniu.
Do napoju pomarańczowo cytrynowego dołożyłam też mój przepyszny chleb na zakwasie, który szczególnie polecam- TU znajdziesz przepis
Shakshuka!
Polecam serdecznie Alicja
Brak komentarzy