Baranek wielkanocny na słodko powstał na bazie pysznej bułki „stokrotka” z cookidoo . To wersja popularnej chałki:
Ciasto z tego przepisu jest bardzo plastyczne i cudownie daje się formować. Posypka – kruszonka dodaje pysznego smaku i wyglądu 🙂
Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, a do kruszonki wykorzystałam mąkę krupczatkę (też orkiszową)
Sposób na baranka:
Ten baranek był wykonany bez większego planu „na oko”. Ale przemyślałam technikę i oto instrukcja:
podziel ciasto na 16 równych części:
13 części ciasta uformuj w wałeczki , podziel je na dwa kawałki i zrób z nich ślimaczki jak na zdjęciu to będzie wełna
1 część ciasta do uformowania głowy
1 część – podziel na dwa kawałki i uformuj nogi
1 część – dodaj kakao (1/2 łyżeczki) i podziel na dwa kawałki, z których uformujesz rogi
Oczy, nos i kopytka to suszona żurawina
A tak wygląda baranek po upieczeniu:
Smacznego!
Brak komentarzy