Kulinaria Śniadania Thermomix Wielkanoc Wypieki

Baranek wielkanocny na słodko

Baranek wielkanocny na słodko powstał na bazie pysznej bułki „stokrotka” z cookidoo . To wersja popularnej chałki:

Ciasto z tego przepisu jest bardzo plastyczne i cudownie daje się formować. Posypka – kruszonka dodaje pysznego smaku i wyglądu 🙂

Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, a do kruszonki wykorzystałam mąkę krupczatkę (też orkiszową)

Sposób na baranka:

Ten baranek był wykonany bez większego planu „na oko”. Ale przemyślałam technikę i oto instrukcja:

podziel ciasto na 16 równych części:

13 części ciasta uformuj w wałeczki , podziel je na dwa kawałki i zrób z nich ślimaczki jak na zdjęciu to będzie wełna

1 część ciasta do uformowania głowy

1 część – podziel na dwa kawałki i uformuj nogi

1 część – dodaj kakao (1/2 łyżeczki) i podziel na dwa kawałki, z których uformujesz rogi

Oczy, nos i kopytka to suszona żurawina

A tak wygląda baranek po upieczeniu:

Smacznego!

 

 

Zostaw komentarz

nineteen − six =