Podaję przepis na przepyszny dip na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ziół i warzyw. Idealny do mięs i ryb z grilla , surowych warzyw oraz do ryb przygotowywanych na parze itp itd.
Dziś sam dip a wkrótce zestawy do których dip jest tylko dodatkiem. Od lat wykonuję ten sos – lubi go moja rodzina i przyjaciele a przepis na ten prosty dodatek wędruje ciągle dalej 🙂
Składniki:
- 4 ogórki konserwowe
- 6 rzodkiewek
- 1 jogurt grecki (duży)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki przyprawy TZATZIKI
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 pęczka koperku (czubata łyżka po pokrojeniu)
- 2 łyżki majonezu
Wykonanie w TM:
- pokrojone na pół rzodkiewki i ogórki siekam poz.6 przez 3 sekundy- przy pomocy łopatki zgarniam posiekane warzywa
- dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
- wszystkie przyprawy: pieprz ziołowy,sól,TZATZIKI,oregano, zioła prowansalskie, pokrojony koperek oraz majonez i jogurt
- mieszam wszystko przez ok.10 sekund poz.3
- dobrze odstawić dip do lodówki na ok.30 min. Nie warto jednak przetrzymywać dipu zbyt długo ponieważ rzodkiewka na drugi dzień może zabarwić jogurt na czerwono.
do zdjęć wykorzystałam:
zastawa Pol-Szkło tu link do on-line sklepu
Brak komentarzy