Pieczeń rzymska z jajem |
Pieczeń rzymska z jajem i kaszą jęczmienną to kolejna zdrowa i szybka potrawa dostosowana przez mnie do Thermomix-a (TM). Sposób na jej wykonanie w sposób tradycyjny obejrzałam kiedyś w telewizyjnym programie kulinarnym nieżyjącego już Macieja Kuronia. Oglądałam regularnie te programy w tv – byłam przykuta do łóżka przez kilka miesięcy podczas zagrożonej ciąży. Kuroń fajnie opowiadał przy gotowaniu a jego przepisy były interesujące i jak później się okazywało niezbyt trudne.
Składniki:
Wykonanie:
- na wirujące noże poz.5 wrzucam 2 czosnki; łopatką trzeba zgarnąć rozdrobniony czosnek
- dorzucam pokrojoną na ćwiartki cebulę -szatkuję ją poz.5 ; 4 sekundy
- dodaję 25 g oleju i podsmażam cebulkę z czosnkiem :2 min 100o C poz.1
- wrzucam mielone mięsa , 2 jaja, sól, pieprz, tymianek, majeranek
- dosypuję 20g płatków owsianych i 100g wody (lub rosołu jak go mam)
- mieszam wszystko: obroty wsteczne; 2,5 min ; poz.3
- wcześniej ugotowane 6 jaj układam na folii aluminiowej na rozłożonym na płasko wymieszanym mięsie mielonym z przyprawami
- mięsko ma otulić jaja z każdej strony
- uformowaną pieczeń zawijam szczelnie w folię aluminiową
- z w/w ilości trzeba uformować dwie pieczenie na 2 Varomy
kasza przed i po gotowaniu |
- do koszyka wsypuję 1 szkl przepłukanej kaszy jęczmiennej
- nalewam wody do naczynia TM -noże muszą być mocno zakryte (ok.650g)
- gotuję 50 min na poz.2 ; VAROMA Może się wydawać,że to za długo, ale to już sprawdziłam i jest ok.
Maciej Kuroń w swoim programie podpowiedział jak przygotować gotowane jaja, aby później każdy kawałek pieczeni miał żółtko: trzeba jajom odkroić brzegi tak głęboko, aby widać było początek żółtka. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ jedno moje dziecko nie chce jeść żółtek i te kawałki pieczeni tylko z białkiem były dla niej 🙂
Do pieczeni rzymskiej i kaszy dołożyłam warzywa i ogórki kwaszone
Brak komentarzy