Zupy krem to bardzo proste dania szczególnie wykonywane w Thermomix. Gdy planowałam elegancki obiad kuzynka podpowiedziała mi o sposobie podania 2 zup w jednym naczyniu. Od razu mi się spodobał ten pomysł – efekt po gotowaniu także. Zobaczcie sami:
Nie lubię klasycznej polskiej zupy pomidorowej (wszyscy się temu dziwią – bo to najpopularniejsza polska zupa 🙂 Zupa krem z pomidorów to zupełnie inna pomidorowa a w sąsiedztwie szpinakowej to naprawdę pyszna wersja.
Zupa krem pomidorowy ze świeżych pomidorów:
składniki:
- 550g świeżych pomidorów
- 2-3 ziemniaki ok.300g
- 1 duża cebula ok.150g
- 2 ząbki czosnku
- 30g oliwy z oliwek
- sól (ok.1 łyzeczki)
- mielony pieprz naturalny
- chili
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka naturalnej wegety
Wykonanie:
- na wirujące noże w Thermomix (TM)wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy
- zgarnąć rozdrobniony czosnek ze ścianek TM
- rozdrobnić cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki poz.5; 3 sekundy
- znów zebrać łopatką rozdrobnione warzywa ze ścianek TM
- dodać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem; 2 min.; 100oC, poz.2
- dodać przyprawy:sól,pieprz,chili,wegetę,oregano
- dolać ok. 2 szkl gotującej wody 450g
- gotować przez ok.12 min, poz.2 ; 100oC
- dodać pomidory przekrojone na pół bez szypułek i zielonych części miksować poz.9; ok. 4sek
- ponownie gotować 12 min; poz.2 ; 100oC
- zmiksować zupę poz.10 ; 6 sek ; ewentualnie doprawić do smaku
- przelać zupę do innego garnka
Ja wykorzystałam garnek z którego świetnie się przelewa bez rozlewania i który zatrzymuje długo ciepło zupy, ponieważ potrzebujemy jeszcze czas na wykonanie drugiej zupy do kompletu dania.
Zupa krem ze szpinaku
składniki:
- 500g szpinaku (może być mrożony)
- 2 łyżki masła ok.80g
- 2 łyżki mąki ok.30g
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- sól ok. 1 łyżeczki
- pierz naturalny mielony (czubeczek łyżeczki)
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- na wirujące noże w Thermomix (TM) wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy (zgarnąć łopatką czosnek ze ścianek TM)
- dodać masło ; podsmażyć na nim czosnek 2 min; poz.2 ;100oC
- zrobić zasmażkę dodając mąkę ; poz.4, 4 sek, 100oC
- dodać gotującą wodę i wymieszać wszystko (zatykając pokrywę miarką) poz.5 2-3 sek.
- gotować poz.2; 100oC; 1,5 min.
- dodać szpinak (mój był rozmrożony); wymieszać go z wywarem poz.6 ; 4 sek
- dodać przyprawy sól,gałkę muszkatołową, pieprz ; gotować 12 min. ; poz.2; 100oC
- pod koniec gotowania dodać śmietaną i ewentualnie doprawić zupę
Tą zupę nalewałam do talerzy prosto z TM
Zupy powinny być podobnej konsystencji. Mój krem z pomidorów był trochę zbyt gęsty w porównaniu z zupą szpinakową co widać na zdjęciach 🙂
Najłatwiej wlać zupy pomagając sobie folią aluminiową, którą prosto wyjąć po nalaniu obu zup. Na styku obu zup dodałam łyżkę śmietany.
Na zdjęciach prezentowany jest obrus i serwetki w kolorze kremu :
Obrus z tiulową koronką e-obrus.pl |
oraz
Zastawa i sztućce polszklo.pl |
W sklepie Pol-szkło on-line można obecnie skorzystać z promocji:
lista zakupów PDF do pobrania TU
przepisy w PDF do pobrania TU
1 komenatrz
Anonimowy
15 listopada 2015 o godzinie 10:19Jestem pod wrażeniem pozdrawiam Grażyna zgadnij ☺