Zapraszam do stołu

Wykwintne dwukolorowe danie – proste zupy

Zupy krem to bardzo proste dania szczególnie wykonywane w Thermomix. Gdy planowałam elegancki obiad kuzynka podpowiedziała mi o sposobie podania 2 zup w jednym naczyniu. Od razu mi się spodobał ten pomysł – efekt po gotowaniu także. Zobaczcie sami:

Nie lubię klasycznej polskiej zupy pomidorowej  (wszyscy się temu dziwią – bo to najpopularniejsza polska zupa 🙂  Zupa krem z pomidorów to zupełnie inna pomidorowa a w sąsiedztwie szpinakowej to naprawdę pyszna wersja.

Zupa krem pomidorowy ze świeżych pomidorów:

składniki:

  • 550g świeżych pomidorów
  • 2-3 ziemniaki ok.300g
  • 1 duża cebula ok.150g
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g oliwy z oliwek
  • sól (ok.1 łyzeczki)
  • mielony pieprz naturalny
  • chili
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka naturalnej wegety

Wykonanie:

  • na wirujące noże w Thermomix (TM)wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy
  • zgarnąć rozdrobniony czosnek ze ścianek TM
  • rozdrobnić cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki poz.5; 3 sekundy
  • znów zebrać łopatką rozdrobnione warzywa ze ścianek TM
  • dodać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem; 2 min.; 100oC, poz.2
  • dodać przyprawy:sól,pieprz,chili,wegetę,oregano
  • dolać ok. 2 szkl gotującej wody 450g
  • gotować przez ok.12 min, poz.2 ; 100oC
  • dodać pomidory przekrojone na pół bez szypułek i zielonych części miksować poz.9; ok. 4sek
  • ponownie gotować 12 min; poz.2 ; 100oC
  • zmiksować zupę poz.10 ; 6 sek ; ewentualnie doprawić do smaku
  • przelać zupę do innego garnka

Ja wykorzystałam garnek z którego świetnie się przelewa bez rozlewania i który zatrzymuje długo ciepło zupy, ponieważ potrzebujemy jeszcze czas na wykonanie drugiej zupy do kompletu dania.

Zupa krem ze szpinaku

składniki:

  • 500g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki masła ok.80g
  • 2 łyżki mąki ok.30g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • sól ok. 1 łyżeczki
  • pierz naturalny mielony (czubeczek łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

 

  • na wirujące noże w Thermomix (TM) wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy (zgarnąć łopatką czosnek ze ścianek TM)
  • dodać masło ; podsmażyć na nim czosnek 2 min; poz.2 ;100oC
  • zrobić zasmażkę dodając mąkę ; poz.4, 4 sek, 100oC
  • dodać gotującą wodę i wymieszać wszystko (zatykając pokrywę miarką) poz.5 2-3 sek.
  • gotować poz.2; 100oC; 1,5 min.
  • dodać szpinak (mój był rozmrożony); wymieszać go z wywarem poz.6 ; 4 sek
  • dodać przyprawy sól,gałkę muszkatołową, pieprz ; gotować 12 min. ; poz.2; 100oC
  • pod koniec gotowania dodać śmietaną i ewentualnie doprawić zupę

Tą zupę nalewałam do talerzy prosto z TM

Braciszku tu zobacz ile dodać pieprzu do zupy:

Zupy powinny być podobnej konsystencji. Mój krem z pomidorów był trochę zbyt gęsty w porównaniu z zupą szpinakową co widać na zdjęciach 🙂
Najłatwiej wlać zupy pomagając sobie folią aluminiową, którą prosto wyjąć po nalaniu obu zup. Na styku obu zup dodałam łyżkę śmietany.

Na zdjęciach prezentowany jest obrus i serwetki w kolorze kremu  :

Obrus z tiulową koronką e-obrus.pl

oraz

najnowszy serwis obiadowy firmy Karolina fason: LOREL Dekoracja KS-10961/B oraz
sztućce firmy ODISO o nazwie Roma:

Zastawa i sztućce polszklo.pl

W sklepie Pol-szkło on-line można obecnie skorzystać z promocji:

lista zakupów PDF do pobrania TU
przepisy w PDF do pobrania TU

1 komenatrz

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2015 o godzinie 10:19

    Jestem pod wrażeniem pozdrawiam Grażyna zgadnij ☺

  • Zostaw komentarz