Korzystam z Thermomix’a od 17 lat . Przez te wszystkie lata nazbierałam różnego rodzaju przepisów na to urządzenie – większość dostałam od odpowiedzialnego i pracowitego przedstawiciela tej firmy 🙂 Jednym z takich starych skserowanych przepisów jest zupa majerankowo – czosnkowa. Szybka i bardzo pożywna zupa rozgrzewająca.
Wiele razy ten szybki przepis mnie uratował, gdy musiałam podać sycący posiłek bez wcześniejszego przygotowania się. W moim domu prawie zawsze mam składniki do tej zupy, a raczej dania jednogarnkowego.
Składniki:
Wykonanie:
- do TM wrzucam 2 ogórki kwaszone – siekam przez 4s poz.5
- wyjmuję je z TM i wycieram thermomix do sucha
- na wirujące noże wrzucam 5 ząbków czosnku poz.4 sekundy
- wrzucam 2 cebule poz.5 sekund
- na patelni podsmażam kiełbasę, żeby wytopić nadmiar tłuszczu
- do kiełbasy dorzucam posiekaną cebulę i czosnek
- do TM wrzucam warzywa poz.5 , 5 sekund
- do TM dodaję grubo pokrojone ziemniaki, podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystkie inne składniki oprócz majeranku i ogórków kwaszonych
- zalewam wszystko gotującą wodą uzupełniając naczynie na max
- gotuję wszystko przez ok.20 min obr.1 temp. 100ºC
- na 3 min przed końcem dodaję suszony majeranek i posiekane ogórki kwaszone
Uwaga: robiłam tą zupę już bez podsmażania kiełbasy – też jest super
Jak zawsze podanie ma znaczenie. To proste danie wygląda wykwintnie w nowoczesnej porcelanie (jest to Karolina fason Pure FBC) , z lnianą serwetką na złotej podkładce.
Brak komentarzy