Najlepsze kruche ciasto powstało na bazie przepisu mamy mojego męża. Jej kruche ciasto było pyszne i nie sądziłam, że trzeba coś zmieniać. Do czasu, gdy mój mąż kupił całą zgrzewkę tj. 10 kg mąki krupczatki. Oczywiście nie było tego na liście zakupów – zrobił to przez pomyłkę. Pięknie jak zawsze poustawiał wszystko w spiżarni, a ja zauważyłam pomyłkę, gdy było już za późno na zwrot. Mąki krupczatki używałam wtedy tylko do kruszonki, ale 10 kg do kruszonki to trochę za dużo 🙂 Wtedy wpadłam na pomysł wykorzystania jej do ciasta kruchego. I już wiecie co jest tajnym składnikiem mojego ciasta kruchego z różnymi owocami!
Śliwki są atrakcyjne nie tylko dla nas 🙂
Ciasto kruche jak sama nazwa wskazuje bardzo się kruszy i jest przepyszne z owocami. W lecie korzystam najczęściej z owoców sezonowych: jagody, wiśnie, śliwki czasami nawet mieszam różne owoce . W zimie są to najczęściej jabłka i wtedy wychodzi klasyczna szarlotka. Zawsze w mojej spiżarni jest pulpa z jabłek, żeby szybko zrobić szarlotkę.
Składniki na kruche ciasto
- 2 jaja i 2 żółtka jaj
- 160 g cukru
- cukier wanilinowy (32 g)
- 30 g proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 250 g margaryny
- 840 g mąki krupczarki
- cukier puder do posypania ciasta
- owoce
Przepis wykonania w TM
Ciasto wyrabiam w dwóch identycznych porcjach. Jedna porcja idzie na spód, drugą przykrywam owoce.
- dodaję 1 żółtko +całe jajo i 80 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego;
- zakładam motylek; ustawiam TM na 2 min; temp 37°C; poz.4
- dodaję po ok.125 g masła i margaryny o temp. pokojowej
- TM poz.4, 30s
- dodaję 420 g mąki krupczatki
- 15 g proszku do pieczenia
- wyrabiam ciasto ok.1,5 min; poz.5
- wykładam ciasto na blaszce do pieczenia
- układam owoce lub pulpę jabłkową na ciasto
- przykrywam owoce drugą warstwą ciasta wyrobionego powtórnie w TM
- piekę ciasto w temp. ok.200°C przez 1 godz.
Moja mała pomocnica przy układaniu pierwszej warstwy ciasta:
Przepis tradycyjny:
- Najpierw miksujemy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym
- następnie dodajemy masło
- po połączeniu z jajami dodajemy mąkę, proszek.
- Wszystkie składniki zagniatamy razem. Jak składniki są w temperaturze pokojowej łatwiej nam będzie wymiesić ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części , jeżeli chcemy aby owoce były w środku. Gdy podzielimy zagniecione ciasto w proporcjach 2:1 spód ciasta będzie grubszy a ciasto na wierzchu będzie miało cienką warstwę przez którą będzie czasami widać owoce.
- uwaga: nigdy nie wałkuję ciasta tylko rozgniatam je w formie (żeby nie brudzić stolnicy i wałka) , a raczej robią to moi mali pomocnicy- na przestrzeni lat pomocnicy się zmieniają – zawsze jest to najmłodsze dziecko, które lubi być z mamusią 🙂 – ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Górną warstwę formuję w małe nieregularne placki i układam je na wierzch nakrywając owoce.
- piekę ok. 1 h w temp 200 stopni C.
- Na koniec posypuję cukrem pudrem dla ładnego wyglądu
Kartka do książki kucharskiej TM :
składniki i przepis wykonania w Thermomix TU
Brak komentarzy