Słodkości Wszystkie przepisy Wypieki

Najlepsze kruche ciasto z owocami!

Najlepsze kruche ciasto powstało na bazie przepisu mamy mojego męża. Jej kruche ciasto było pyszne i nie sądziłam, że trzeba coś zmieniać.  Do czasu, gdy mój mąż kupił całą zgrzewkę tj. 10 kg mąki krupczatki. Oczywiście nie było tego na liście zakupów – zrobił to przez pomyłkę. Pięknie jak zawsze poustawiał wszystko w spiżarni, a ja zauważyłam pomyłkę, gdy było już za późno na zwrot.  Mąki krupczatki używałam wtedy tylko do kruszonki, ale 10 kg do kruszonki to trochę za dużo 🙂 Wtedy wpadłam na pomysł wykorzystania jej do ciasta kruchego. I już wiecie co jest tajnym składnikiem mojego ciasta kruchego z różnymi owocami!

Śliwki są atrakcyjne nie tylko dla nas 🙂

Ciasto kruche jak sama nazwa wskazuje bardzo się kruszy i jest przepyszne z owocami. W lecie korzystam najczęściej z owoców sezonowych: jagody, wiśnie, śliwki czasami nawet mieszam różne owoce . W zimie są to najczęściej jabłka i wtedy wychodzi klasyczna szarlotka.  Zawsze w mojej spiżarni jest pulpa z jabłek, żeby szybko zrobić szarlotkę.

Składniki na kruche ciasto

  • 2 jaja i 2 żółtka jaj
  • 160 g cukru
  • cukier wanilinowy (32 g)
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 250 g margaryny
  • 840 g mąki krupczarki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • owoce

Przepis wykonania w TM

Ciasto wyrabiam w dwóch identycznych porcjach. Jedna porcja idzie na spód, drugą przykrywam owoce.

  1. dodaję 1 żółtko +całe jajo i 80 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego;
  2. zakładam motylek; ustawiam TM na 2 min; temp 37°C; poz.4
  3. dodaję po ok.125 g masła i margaryny o temp. pokojowej
  4. TM poz.4, 30s
  5. dodaję 420 g mąki krupczatki
  6. 15 g proszku do pieczenia
  7. wyrabiam ciasto ok.1,5 min; poz.5
  8. wykładam ciasto na blaszce do pieczenia
  9. układam owoce lub pulpę jabłkową na ciasto
  10. przykrywam owoce drugą warstwą ciasta wyrobionego powtórnie w TM
  11. piekę ciasto w temp. ok.200°C przez 1 godz.

Moja mała pomocnica przy układaniu pierwszej warstwy ciasta:

Przepis tradycyjny:

  • Najpierw miksujemy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym
  • następnie dodajemy masło
  • po połączeniu z jajami dodajemy mąkę, proszek.
  • Wszystkie składniki zagniatamy razem.  Jak składniki są w temperaturze pokojowej łatwiej nam będzie wymiesić ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części , jeżeli chcemy aby owoce były w środku. Gdy podzielimy zagniecione ciasto w proporcjach 2:1 spód ciasta będzie grubszy a ciasto na wierzchu będzie miało cienką warstwę przez którą będzie czasami widać owoce.
  • uwaga: nigdy nie wałkuję ciasta tylko rozgniatam je w formie (żeby nie brudzić stolnicy i wałka) , a raczej robią to moi mali pomocnicy- na przestrzeni lat pomocnicy się zmieniają – zawsze jest to najmłodsze dziecko, które lubi być z mamusią 🙂  – ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Górną warstwę formuję w małe nieregularne placki i układam je na wierzch nakrywając owoce.
  • piekę ok. 1 h w temp 200 stopni C.
  • Na koniec posypuję cukrem pudrem dla ładnego wyglądu

Kartka do książki kucharskiej TM :

składniki i przepis wykonania w Thermomix TU

Brak komentarzy

Zostaw komentarz