Lunch box z Thermomix? A czemu nie. Łatwo, szybko i do tego tanio a przede wszystkim wiesz co jest w środku. Klopsiki w sosie koperkowym z ryżem rozpoczynają mój cykl Lunch Box z Thermomixem.
Po pierwsze muszą być szczelne pudełka. Koleżanka podpowiedziała mi CURVER microwave/to go
TU LINK do sklepu. Polecam wszystko oprócz Bidon duży LUNCH&GO 0,6l -górne zamkniecie jest nieszczelne.
Klopski w sosie koperkowym z ryżem
składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego mix (u mnie wołowe i indyk)
- 20g oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 2 jaja
- 60g drobnych płatków orkiszowych (lub bułka tarta) wcześniej namoczyć
- sól, pieprz, naturalna wegeta (TU LINK)
- 200g ryżu parboiled (ważne bo zwykły się nie zdąży ugotować bez wstępnego moczenia)
wykonanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
- Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać płatki orkiszowe, przyprawy,bułkę tartą, jaja
- Dodać mielone mięso wołowe, wymieszać na obrotach wstecznych 15 s ; obr. 4.
- Na obu poziomach Varomy poukładać uformowane klopsy
- Do koszyczka wsypać ryż, przepłukać go wodą
- Do naczynia miksującego wlać ok. 400g wody
- Gotować 30 min/temp.Varoma/obr.3
Sos koperkowo-chrzanowy
bez zagęszczaczy, bez śmietany
składniki
- duża cebula (ok.120g)
- 10g oliwy
- duża łyżeczka chrzanu
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- sól, pieprz, wegeta naturalna
- pozostały wywar po gotowaniu klopsików z ryżem (dolać tyle żeby była właściwa konsystencja sosu)
wykonanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
- Dodać oliwę,przyprawy dusić 3 min/120°C/obr. 1
- Dodać koperek, chrzan
- Zmiksować 30s/obr. 7 do 10
Do kolejnego pojemnika włożyłam dużą ilość sałaty. Możesz wykorzystać gotowe mix-y sałat.
Sos winegret jest z cookidoo (TU LINK) pyszny i szybki. Robię od razu 2-3 porcje i trzymam w słoiczku w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy