Chleb na zakwasie to moja bajka 🙂 Od kilku lat regularnie piekę chleb na zakwasie. Piekę go 2-3 razy w tygodniu. Wiem wszystko o zakwasie do chleba i nie zawaham się tym podzielić !
Jeżeli chcesz go wyhodować – nie ma problemu – dasz radę: TU LINK
Nie jest to trudne, potrzeba tylko czasu. Instrukcję masz w powyższym linku. Pierwszy zakwas jest taki sobie, ale kolejne pieczenia robią z niego „maszynę” do wyrastania.
Jak już masz ten zakwas po kilku pieczeniach – masz super narzędzie do chleba i nie tylko, ponieważ ten zakwas możesz wykorzystać do żurku i do zakwasu buraczanego. Naprawdę 🙂
Przepis na zakwas z buraków z tym zakwasem opisałam TU
Jak pielęgnować gotowy zakwas?
W ogóle nie pielęgnować! Po wymieszaniu chleba odłóż 2 duże łyżki do słoika, którego nie myj. Ten zakwas odstaw do lodówki – wytrzyma max ok 2,5 tygodnia. Jeżeli będziesz piec raz w tygodniu zakwas będzie rewelacja. Jak dłużej nie pieczesz z tego zakwasu – wtedy dodaj łyżkę mąki i trochę ciepłej wody – to jest to dokarmianie.
Testuję wysuszenie zakwasu. Info wkrótce.
Jak przygotować chleb na zakwasie?
Tu masz odpowiedź DLACZEGO PSZENICA NIE JEST ZDROWA? i mój ukochany przepis na Chleb z orkiszu i żyta TU LINK
1.Wyciągam zakwas z lodówki i od razu przygotowuję chleb zgodnie z moim powyższym przepisem
2.Na koniec z wymieszanego ciasta odkładam 2 duże łyżki ciasta (do brudnego starym zakwasem słoika) i od razu wkładam to odłożone ciasto ( które jest zakwasem ) do lodówki.
3.Formę wykładam papierem do pieczenia, żeby mniej było mycia po pieczeniu.
4.Żeby chleb był chrupiący po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam go z formy.
I tyle . Nic nie dokarmiam, nie czaruję! I tak od ponad 7 lat – od czasu, gdy postanowiłam nie jeść tego klasycznego chemicznego chleba, który jest w sklepach. I od ponad 2 lat nie robię tego chleba z mąki pszennej, która jest dla nas wielkim złem. Mówią o tym lekarze różnych specjalizacji. Ostatnio zamurowała mnie informacja psychologa. Czy wiesz, że gluten pszeniczny zanieczyszcza jelita, przewód pokarmowy ale też zalepia komórki w mózgu człowieka – wzmagając problemy neurologiczne. Są najnowsze badania naukowe, które alarmują: nie jedzmy modyfikowanej pszenicy.
Co zamiast mąki pszennej? – Prawdziwy orkisz!
Co zamiast pszenicy ? Orkisz – tylko prawdziwy z odmian, które nie są modyfikowane : Frankenkorn ,Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Gdzie kupić?
Polecam polski sklep z polską mąką orkiszową: orvita.pl . Jedyny obecnie w Polsce, który nie importuje ziarna z Niemiec. Teraz się wszystko wyjaśniło od kogo trzeba kupować.
Czy wyrobienie chleba może być niekłopotliwe i szybkie?
Oczywiście, że tak. Zainteresuj się Thermomix-em, jest niezastąpiony w swojej wielofunkcyjności nie tylko przy wyrabianiu chleba, bułeczek,ciast i wielu innych dań. Jak chcesz zaoszczędzić czas i jadać różnorodnie- odezwij się do mnie. Więcej poczytasz o Thermomix (TU LINK), a jeżeli chcesz go zobaczyć – dzwoń pokażę Ci co to za urządzenie bez zobowiązań przez messanger, skype lub zoom.
4 komentarze
Agnieszka
22 kwietnia 2020 o godzinie 09:36Pyszny chlebek ❤️
Alicja Kalisiak
22 kwietnia 2020 o godzinie 09:43Dzięki 🙂
Magda
25 stycznia 2021 o godzinie 08:24Dzień dobry, czy ciasto na chleb ma leżeć te 8 godzin bez przykrycia?
Pozdrawiam serdecznie
Alicja Kalisiak
26 stycznia 2021 o godzinie 17:54Praktykowałam już wszystkie możliwości. Nie ma to większego znaczenia czy się przykryje czy nie. Ja nie przykrywam. Pozdrawiam