Kulinaria Thermomix Wypieki

Chleb na zakwasie – moje wieloletnie doświadczenia

Chleb na zakwasie to moja bajka 🙂 Od kilku lat regularnie piekę chleb na zakwasie. Piekę go 2-3 razy w tygodniu. Wiem wszystko o zakwasie do chleba i nie zawaham się tym podzielić !

Jeżeli chcesz go wyhodować – nie ma problemu – dasz radę: TU LINK 

 

Nie jest to trudne, potrzeba tylko czasu. Instrukcję masz w powyższym linku. Pierwszy zakwas jest taki sobie, ale kolejne pieczenia robią z niego „maszynę” do wyrastania.

Jak już masz ten zakwas po kilku pieczeniach – masz super narzędzie do chleba i nie tylko, ponieważ ten zakwas możesz wykorzystać do żurku i do zakwasu buraczanego. Naprawdę 🙂

Przepis na zakwas z buraków z tym zakwasem opisałam TU

Jak pielęgnować gotowy zakwas?

W ogóle nie pielęgnować! Po wymieszaniu chleba odłóż 2 duże łyżki do słoika, którego nie myj. Ten zakwas  odstaw do lodówki – wytrzyma max ok 2,5 tygodnia. Jeżeli będziesz piec raz w tygodniu zakwas będzie rewelacja. Jak dłużej nie pieczesz z tego zakwasu – wtedy dodaj łyżkę mąki i trochę ciepłej wody – to jest to dokarmianie.

Testuję wysuszenie zakwasu. Info wkrótce.

Jak przygotować chleb na zakwasie?

Tu masz odpowiedź DLACZEGO PSZENICA NIE JEST ZDROWA? i  mój ukochany przepis na Chleb z orkiszu i żyta  TU LINK 

1.Wyciągam zakwas z lodówki i od razu przygotowuję chleb zgodnie z moim powyższym przepisem

2.Na koniec z wymieszanego ciasta odkładam 2 duże łyżki ciasta (do brudnego starym zakwasem słoika) i od razu wkładam to odłożone ciasto ( które jest zakwasem ) do lodówki.

3.Formę wykładam papierem do pieczenia, żeby mniej było mycia po pieczeniu.

4.Żeby chleb był chrupiący po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam go z formy.

I tyle . Nic nie dokarmiam, nie czaruję! I tak od ponad 7 lat – od czasu, gdy postanowiłam nie jeść tego klasycznego chemicznego chleba, który jest w sklepach. I od ponad 2 lat nie robię tego chleba z mąki pszennej, która jest dla nas wielkim złem. Mówią o tym lekarze różnych specjalizacji. Ostatnio zamurowała mnie informacja psychologa. Czy wiesz, że gluten pszeniczny zanieczyszcza jelita, przewód pokarmowy ale też zalepia komórki w mózgu człowieka – wzmagając problemy neurologiczne. Są najnowsze badania naukowe, które alarmują: nie jedzmy modyfikowanej pszenicy.

Co zamiast mąki pszennej? – Prawdziwy orkisz!

Co zamiast pszenicy ? Orkisz – tylko prawdziwy z odmian, które nie są modyfikowane : Frankenkorn ,Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Gdzie kupić?

Polecam polski sklep z polską mąką orkiszową: orvita.pl . Jedyny obecnie w Polsce, który nie importuje ziarna z Niemiec. Teraz się wszystko wyjaśniło od kogo trzeba kupować.

Czy wyrobienie chleba może być niekłopotliwe i szybkie?

Oczywiście, że tak. Zainteresuj się Thermomix-em, jest niezastąpiony w swojej wielofunkcyjności nie tylko przy wyrabianiu chleba, bułeczek,ciast i wielu innych dań. Jak chcesz zaoszczędzić czas i jadać różnorodnie- odezwij się do mnie. Więcej poczytasz o Thermomix (TU LINK), a jeżeli chcesz go zobaczyć – dzwoń pokażę Ci co to za urządzenie bez zobowiązań przez messanger, skype lub zoom.

 

 

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    22 kwietnia 2020 o godzinie 09:36

    Pyszny chlebek ❤️

    • Odpowiedz
      Alicja Kalisiak
      22 kwietnia 2020 o godzinie 09:43

      Dzięki 🙂

    Zostaw komentarz