Kulinaria Thermomix Zapraszam do stołu

Thermomix TM6

Thermomix TM6 zmienia życie – to jest pewne 🙂

Ta zmiana jest zdecydowanie pozytywna ! Łatwiej panować na zdrowym żywieniem, lepiej organizować czas na planowanie i przygotowywanie posiłków.  Dużo mniej kupujemy gotowych dań i półproduktów naszpikowanych konserwantami. Mniej lub w ogóle nie wyrzucamy produktów spożywczych. I to jest piękne – nikt tego nie lubi robić. Zero waste to modny i logiczny styl życia.

Thermomix jednoczy rodzinę. Bo jedzenie jest przyjemnością, a przy wspólnym rodzinnym stole dzieje się wszystko co jest ważne. Thermomix poprzez platformę kulinarną Cookidoo  wyświetlaną na nim stwarza nam ogromną łatwość  przygotowywania także oryginalnych i bardzo zaawansowanych kulinarnie potraw. Przygotowanie i gotowanie posiłków w Thermomix jest łatwe dla każdego, kto umie czytać ze zrozumieniem.

Podzielę się moim ponad 20-letnim doświadczeniem w korzystaniu z Thermomix oraz już ponad 2-letnim doświadczeniem pracy jako przedstawiciel Thermomix Vorwerk:

1.Korzystaj z wiedzy swojego przedstawiciela i zastosuj wskazówki bezpieczeństwa wskazane przez producenta. W zestawie masz też bardzo czytelną instrukcję.

2.Na początek fajnie jest pogotować z tzw. gotowych ustawień, żeby nabrać wprawy i orientacji.

3. Thermomix TM6 mażemy myć w trakcie gotowania różnych potraw na 3 sposoby – do wyboru. Nalej wody do naczynia miksującego zakrywając noże do ok.1/2 wysokości naczynia:

I.włącz silnik na wysokie obroty na 2-3 sekundy po czym nie wyłączając ich przestaw na obroty wsteczne i znów zaczekaj ok.3 sekundy;

II.włącz funkcję manualną Turbo na 2 sekundy – woda znajdująca się w zamkniętym naczyniu miksującym podskoczy z ogromną siłą do góry myjąc pokrywę – aby wyjść z tej funkcji naciśnij „domek” – uzyskasz ekran startowy i otworzą się „łapki” na pokrywie

III.włącz funkcję „mycie wstępne” dostępna tylko w najnowszym modelu TM6

Nagrałam te instrukcje w moim filmie (od 4 minuty) na Youtube

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie zostawiaj brudnego naczynia po gotowaniu – później jest go trudniej umyć

TM6 można myć w zmywarce (oprócz korpusu) po rozłożeniu go na oddzielne elementy.

Istnieje fajny sposób na doczyszczenie naczynia miksującego: po wielu gotowaniach, miksowaniach noże i naczynie miksujące może zebrać osady -, aby to wyczyścić:

wlej wodę do naczynia miksującego do linii max – włóż kostkę od zmywarki. Ustaw obroty 1 /100°C /12 min. Po takiej czynności Thermomix jak nowy 🙂

 

4.Jak suszyć Thermomix TM6?

Myjąc go w zmywarce wyciągasz już suchy TM, bo zmywarka na koniec wszystko suszy. Jednak potrzebujemy czasami idealnie suche naczynie miksujące w trakcie przygotowywania np.ubijania białek na sztywną pianę . Zawsze wycieraj naczynie ręcznikiem papierowym –  jest super chłonny i żadna ścierka go nie zastąpi. Jednak mimo tego pod nożami może zostać trochę wilgoci. Jak potrzebujesz idealnie suche naczynie włącz pusty TM na kilka sekund na obroty 10 – kropelki wody zostaną wyrzucone siłą odśrodkową na wewnętrzne ściany naczynia. Wytrzyj to ponownie papierowym ręcznikiem. Naczynie będzie suchutkie.

5.Waga w TM6 waży i doważa co 1 g – jest precyzyjna i świetnie dopracowana w tym modelu Thermomix.

6.Dbaj o wagę w Thermomix TM6 następująco:

a)nie „szuraj” TM6 po blacie – jak chcesz go przestawić – podnieś do góry i postaw w innym miejscu bez ciągnięcia po powierzchni

b) postaw Thermomix na stabilnej nie drgającej powierzchni. Nóżki podstawy korpusu muszą być czyste i przylegające do podłoża

c)nie przewoź Thermomix bez włączonej funkcji transport (menu/ustawienia/tryb transportu)

7.Platforma Cookidoo jest wirtualną częścią Thermomix TM6. Jest bardzo użyteczna i super funkcjonalna.Cały czas jest rozwijana o nowe przepisy i kolekcje. Opisałam ją bardzo szczegółowo  TU  . Tu instrukcja w filmie:

Najważniejsze informacje:

  • ściągnij sobie aplikację Cookidoo na komórkę – powinni ją mieć wszyscy domownicy – wtedy wykorzystasz ją na max-a
  • na Cookidoo możesz wyszukiwać po nazwach potraw lub po składnikach
  • jest wiele dostępnych filtrów (ja często szukam dań po „największej liczbie polubień” lub po „najkrótszym czasie wykonania”)
  • Możesz ułatwić sobie wyszukiwanie tworząc spersonalizowane własne kolekcje np. „nasze ulubione obiady” lub imię domownika, aby każdy miał swoje wybory „pod ręką”
  • rób sobie menu na kilka dni (max na tydzień)
  • rób listę zakupów (wykluczając z niej produkty, które masz w domu) – lista zakupów jest posortowana na „alejki sklepowe”
  • robiąc zakupy w sklepie przy pomocy aplikacji odhaczaj produkty, które już zostały włożone do koszyka, żeby niczego nie pominąć

Cookidoo ułatwia nam oszczędzać pieniądze

  • Dzięki wyszukiwaniu po składnikach możemy platformę wykorzystać jako „czyściciel lodówki” i wykorzystać pozostające w niej produkty do kolejnych potraw.
  • Cookidoo ułatwia nam wyszukanie dań z warzyw i owoców sezonowych, które oprócz tego że są najzdrowsze są też zawsze najtańsze 🙂
  • Możemy gotować na różnych poziomach zaoszczędzając energię (np. ja często gotując zupę dokładam warzywa i mięso na Varomie – pamiętaj, aby wydłużyć czas gotowania do min.20 min i temp. musi być wtedy ustawiona na Varoma)

Cookidoo ułatwia nam oszczędzać czas

  • Zaoszczędzamy mnóstwo czasu planując posiłki i robiąc listę zakupów.  Zakupy może zrobić każdy domownik po „obrobieniu” listy zakupów przez osobę, która w domu gotuje.
  • Unikamy marnowania czasu na wielokrotne zakupy. Najgorsze w gotowaniu jest jak jesteś w trakcie gotowania i okazuje się, że nie ma jakiegoś ważnego składnika!! Serdecznie polecam planowanie menu i listę zakupów.
  • Zaoszczędzamy kupę czasu na wyszukiwanie przepisów w internecie (szczególnie, że przy okazji coś innego na pewno przykuje naszą uwagę. Nawet jeżeli jakiś przepis nam się tam spodoba nigdy nie mamy pewności, że danie jest tak mocno dopracowane i sprawdzone jak na Cookidoo.
  • Gotuj dania na wielu poziomach (jak wpiszesz w wyszukiwarkę Cookidoo „Varoma” pojawi Ci się ich mnóstwo)

Cookidoo ułatwia nam kontrolować nasze posiłki

  • każda potrawa na cookidoo jest opisana pod względem wartości odżywczych i kaloryczności
  • planujemy nasze menu na spokojnie, a więc logicznie np.wykluczając składniki których nie powinniśmy jeść 
  • nabieramy ogromnej świadomości żywieniowej – a taka jest konieczna w obecnym świecie i dla naszych dzieci i dla nas samych
  • łatwo możemy zastosować każdą dietę wybierając menu według naszych potrzeb
  • dzieci „niejadki” poprzez wspólne wybieranie potraw i wspólne ich gotowanie przestają marudzić i zaczynają jeść ze smakiem np.koślawe własnoręcznie uformowane bułeczki ze zdrowej mąki bez polepszaczy i zbędnej chemii (polecam moje zebrane info – Dlaczego nie powinniśmy jeść glutenu pszennego i czym go zastąpić TU LINK)

Przepisy z obcojęzycznego Cookidoo możemy łatwo tłumaczyć

Zerknij na moje nagranie z instrukcją:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czym się różni TM6 od poprzednika?

  • W Thermomix TM6 jest kilka nowych funkcji. Dla mnie najważniejsze jest rumienienie. Można podsmażać mięso czy warzywa w naczyniu miksującym bez rozpryskiwania i brudzenia kuchni – wszystko dzieje się w środku TM6. Nie jest to klasyczne smażenie, ale naprawdę możemy coś podrumienić. Nie jest to funkcja dostępna w ustawieniach manualnych, aby z niej skorzystać musisz wykorzystać przepis z rumienieniem lub wybrać rumienienie z kliku kolekcji Więcej smaku TU LINK
  • Ważenie co 1 g a nie jak poprzednio co 5 g
  • Podłączenie on line poprzez WiFi  z Cookidoo – nie trzeba wykonywać łączenia poprzez cook-key wszystko widzimy w czasie rzeczywistym .
  • duży dotykowy wyświetlacz – korzystam z niego prawie rok – jest szczelny i świetnie dopracowany
  • niewypadająca miarka z pokrywy naczynia miksującego – duże ułatwienie przy odkrywaniu pokrywy
  • kopystka jest bardziej elastyczna na końcu z odrobinę wydłużoną łopatką – dopracowana świetnie

Thermomix TM6 jest intuicyjny w obsłudze. Starsze dzieci obsługują go po krótkim instruktarzu. Jest też dużo łatwiejszy w obsłudze dla osób starszych, które nie są mocne „komputerowo”.

Jeżeli masz pytania zapraszam do kontaktu, Alicja

 

 

Zostaw komentarz