Kulinaria Warzywa

Wszystko na zielono !

W zimowe brzydkie dni potrzeba koloru, aby poprawić sobie samopoczucie… wszystkie chwyty dozwolone – szczególnie jeżeli chodzi o wrażenia smakowe i walory estetyczne. Dziś opowiem o włoskim smaku, który oczarował nas podczas pobytu u naszej włoskiej rodziny. Zielony będzie kolorem przewodnim a zapach czosnku zmieszanego z włoską oliwą będzie wiodącym zapachem. Szczerze polecam !

Cukinia grillowana z sosem z czosnku i oliwy.



Wszystko co potrzeba (składniki):
2 kg cukinii
do sosu:
6 ząbków czosnku
ok. 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (włoska!)
1,5 łyżeczki soli (ja używam morską sól)
1/3 łyżeczki pieprzu (świeżo mielony please!)
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki

Oto prawie wszystkie składniki oprócz natki pietruszki. Nie lubię kupować „plastikowej” natki pietruszki w zimie więc ją mrożę pokrojoną latem. Taka mrożona jest niefotogeniczna – dlatego jej nie ma na zdjęciu 😉

Cukinię kroimy ostrym nożem na płaskie plastry po ok.3-4 mm i teraz najważniejsze : grillowanie. Ja mam to szczęście – u nas w domu tą czynnością zajmuj się mężczyźni 😉
Grill elektryczny to bardzo fajne urządzenie,które świetnie sprawdza się na wyjazdach, ale też służy do przygotowywania niskokalorycznych posiłków. Dziś nie liczę kalorii dziś wszystko na zielono, błyszcząco od oliwy, pachnąco od czosnku!
Gril musi być ustawiony na średnią temperaturę,żeby cukinia nie przywierała do płyty grzejnej – tego nie da się robić szybko, szczególnie,że cukini mamy 2 kg! My znaleźliśmy ten czas późnym wieczorem przy lampce wina.

W tzw. międzyczasie trzeba połączyć składniki na sos. Wszystko razem do naczynia oliwa,zgnieciony przez praskę czosnek,pokrojona pietruszka,ocet balsamiczny,sól i pieprz. Sos jest bardzo wyrazisty. Świeżo zgrillowaną cukinię polewam po trochu sosem i mieszam całość w dużej misce, aby każdy kawałek cukinii dostał swój smak.
Oprawa wizualna potrawy koniecznie i oczywiście na zielono. Talerze z bambusowym wzorem i taki sam haft na nakładce i serwetkach. Tkanina serwety to niekłopotliwa nowoczesna tkanina plamoodporna w wersji „lnianej”.

 

  • Odpowiedz
    Maszka
    15 stycznia 2015 o godzinie 06:54

    Uwielbiam cukinię pod każdą postacią i podejrzewam,że Twoje danie smakuje obłędnie ! Muszę koniecznie spróbować ! Pozdrawiam – M.

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    16 stycznia 2015 o godzinie 08:40

    Maszka jesteś pierwsza jako komentator na moim nowym blogu! Bardzo mi miło! Ktoś jednak mnie czyta:)

  • Zostaw komentarz

    one × five =