Pierniczki dojrzewające to danie typu nic na szybko.
Spotkałam kiedyś Grażynkę, która o pierniczkach wiedziała wszystko. Pierniczki miały oryginalne kształty i zdobienia. Niektóre foremki do wycinania pierników były sprowadzane z Japonii inne robione na zamówienie. Jej ciasteczka były zamawiane m.in. do Niemiec na święta. Nie miałam odwagi zapytać ją o przepis… później tego bardzo żałowałam. Przeszukałam internet połączyłam różne przepisy – próbowałam kilkakrotnie.
Przepis możesz pobrać z przepisownia.pl TU LINK
Oto sprawdzony przepis dostosowany do Thermomix TM6
Składniki:
- 4 jaja
- 100g cukru
- 250 g masła ( 82% tłuszczu)
- 250 g prawdziwego miodu (ja zawsze korzystam z delikatnego smaku np. akacjowy, lipowy)
- 3 łyżki przyprawy do pierników (może być więcej jak ktoś lubi)
- 600 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Ubić 2 jaja 20s/obr.4 z motylkiem – odlać ubite jajka do miseczki
- Dodać 250g masła
- Dodać 250g miodu (ja lubię delikatny np akacjowy)
- Wsypać 3 łyżki przyprawy do pierników
- Wsypać 100g cukru
- Podgrzewamy masę do 40°C /obr.2/ ok.2 min.
- Dodać 600g mąki ,
- dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- wlać ubite wcześniej jaja
- Wyrobić ciasto Ciasto3min – można pomagać kopystką
Teraz odkładamy całe ciasto do kamionki na długie 3 do 6 tygodni. Kupiłam specjalnie na tę okazję kamionkowy garnek, z którego latem korzystam do przygotowywania ogórków małosolnych.
Ciasto po leżakowaniu ma idealną konsystencję do wałkowania. Podsypuję je tylko delikatnie mąką, aby się nie lepiło do podłoża i wałka.
Piekę je w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok.10- 15 min.
Dzieci uwielbiają „procedurę” produkcji pierniczków na święta. Dopytują wielokrotnie kiedy nastąpi TEN cudowny czas.
Jak zaczynamy piec pierniki – dzieci bardzo mi pomagają. Każdy ma co robić.
Pierniczki może nie są perfekcyjnie wycięte i ozdobione, ale są nasze, wspólne, integrujące.. Bałagan w kuchni murowany, dlatego robimy to przed generalnym sprzątaniem.
Pierniczki są pyszne – właściwa kruchość , smak, zapach . Są tak pyszne,że znikają „same” trzeba trochę schować,aby zostały na choinkę.
Pierniczki są też doskonałymi ozdobami na świąteczny stół:
Instrukcja składania serwetek w kształt choinki:
2 komentarze
Anonimowy
6 listopada 2016 o godzinie 11:47Można mãkę żytnią albo bezglutenowe?
Alicja K w krainie..
6 listopada 2016 o godzinie 15:46Robiłam z pszenną razową- były pyszne. Nie robiłam z mąką żytnią i bezglutenową niestety..