Boże Narodzenie Przedstawiciel Thermomix Thermomix Wypieki

Pierniczki dojrzewające – nic na szybko

Pierniczki dojrzewające to danie typu nic na szybko.

Spotkałam kiedyś Grażynkę, która o pierniczkach wiedziała wszystko. Pierniczki miały oryginalne kształty i zdobienia. Niektóre foremki do wycinania pierników były sprowadzane z Japonii inne robione na zamówienie. Jej ciasteczka były zamawiane m.in. do Niemiec na święta. Nie miałam odwagi zapytać ją o przepis… później tego bardzo żałowałam. Przeszukałam internet połączyłam różne przepisy – próbowałam kilkakrotnie.

Przepis możesz pobrać z przepisownia.pl TU LINK

Oto sprawdzony przepis dostosowany do Thermomix TM6
Składniki:

  • 4 jaja
  • 100g cukru
  • 250 g masła ( 82% tłuszczu)
  • 250 g prawdziwego miodu (ja zawsze korzystam z delikatnego smaku np. akacjowy, lipowy)
  • 3 łyżki przyprawy do pierników (może być więcej jak ktoś lubi)
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Ubić 2 jaja 20s/obr.4 z motylkiem – odlać ubite jajka do miseczki
  • Dodać 250g masła
  • Dodać 250g miodu (ja lubię delikatny np akacjowy)
  • Wsypać 3 łyżki przyprawy do pierników
  • Wsypać 100g cukru
  • Podgrzewamy masę do 40°C /obr.2/ ok.2 min.
  • Dodać 600g mąki ,
  • dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • wlać ubite wcześniej jaja
  • Wyrobić ciasto Ciasto3min – można pomagać kopystką

 

Teraz odkładamy całe ciasto do kamionki na długie 3 do 6 tygodni. Kupiłam specjalnie na tę okazję kamionkowy garnek, z którego latem korzystam do przygotowywania ogórków małosolnych.

Ciasto po leżakowaniu ma idealną konsystencję do wałkowania. Podsypuję je tylko delikatnie mąką, aby się nie lepiło do podłoża i wałka.

Piekę je w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok.10- 15 min.

Dzieci uwielbiają „procedurę” produkcji pierniczków na święta. Dopytują wielokrotnie kiedy nastąpi TEN cudowny czas.
Jak zaczynamy piec pierniki – dzieci bardzo mi pomagają. Każdy ma co robić.
Pierniczki może nie są perfekcyjnie wycięte i ozdobione, ale są nasze, wspólne, integrujące.. Bałagan w kuchni murowany, dlatego robimy to przed generalnym sprzątaniem.

Pierniczki są pyszne – właściwa kruchość , smak, zapach . Są tak pyszne,że znikają „same” trzeba trochę schować,aby zostały na choinkę.

Pierniczki są też doskonałymi ozdobami na świąteczny stół:

 Serwretki złożone w choinki

Instrukcja składania serwetek w kształt choinki:

 

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 listopada 2016 o godzinie 11:47

    Można mãkę żytnią albo bezglutenowe?

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    6 listopada 2016 o godzinie 15:46

    Robiłam z pszenną razową- były pyszne. Nie robiłam z mąką żytnią i bezglutenową niestety..

  • Zostaw komentarz