Kulinaria

Sposób podania ma znaczenie ! Łosoś z ziołami i dip-em.

Sposób serwowania posiłku ma znaczenie i to wielkie ! Warto się troszkę postarać i zrobić coś więcej niż tylko jedzenie warto postawić kwiaty, nakryć stół dopasowanym do zastawy obrusem.  Zupełnie inaczej smakuje posiłek w takim ładnym otoczeniu- od razu wszyscy mają lepszy nastrój. Każdy z nas lubi takie ładne klimaty, dlatego właśnie zachwycamy się uroczymi restauracjami ,gdzie właściciele dbają o ładne wyposażenie, zastawę, kwiaty. Jak raz dopasujesz sobie zastawę, obrus serwetki , wystarczy dodać kwiaty – choćby z ogrodu lub pobliskiej łąki i klimacik gotowy na miłą kolację, niedzielny rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi.

Poniżej zrobiłam 2 zdjęcia tego samego dania . Różnica podania łososia z dipem jest porażająca. Którą wolicie? Jest to pytanie retoryczne odpowiedź może być tylko jedna 🙂

Przepis na DIP znajdziecie TU.  A przepis na łososia na parze poniżej:

  • świeży łosoś (ja zrobiłam 3 porcje)
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawa Czubryca czerwona (ostra przyprawa)
  • sól, pieprz naturalny mielony
  • liść sałaty, pomidorki koktajlowe

Wykonanie na parze w thermomix:

  • łososia najlepiej dzień wcześniej przyprawić :
  1. polać sokiem z 1/2 cytryny
  2. posypać solą , pieprzem ,Czubrycą
  • do naczynia TM wlewam wodę mocno zakrywając noże
  • układam rybę na przystawce VAROMA
  • przygotowanie trwa ok.30 min. poz.2 temperatura Varoma

Poniżej pokazuję kilka pomysłów na „kwiaty” do ozdobienia stołu.

winobluszcz z pobliskiego mi ogrodzenia
kwiaty przyniesione ze spaceru za miastem w towarzystwie żółtych kwitków z ogródka (słonecznik szorstki )
jadalne warzywa małe papryczki i patisony
winogrona – zastawa Lubiana Lawenda
kwiaty z łąki i ozdobne dynie
winogrona i liście machoni

Do zdjęć wykorzystałam:

 obrus New York obrus i podkładki New York z e-obrus.pl

link do sklepu

 

 serwetki bankietowe 50×50 z e-obrus.pl

 

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

two + fourteen =