Mój mąż w bieżącym roku tak pięknie uporządkował spiżarnię , że nie mogłam znaleźć kamionki na ogórki. Więc postanowiłam ulubione przez nas ogórki małosolne zrobić w wazonie. Nowe naczynie na ogórki trochę nietypowe okazało się piękne, funkcjonalne i bardzo pojemne. Na zdjęciu widzicie 2 kg ogórków!
Ogórki znów są super po krótkiej przerwie – w upały były gorzkie;).
Zawsze też robię kilka słoików do spiżarni :
Mój przepis na zawsze udane niekłopotliwe (bez pasteryzacji) ogórki kwaszone. Ogórki na zimę kupuję zawsze od zaprzyjaźnionego rolnika w najlepszym gatunku.
Do każdego napełnionego ogórkami dodaję:
- 1 ząbek czosnku (spory)
- 2 pieprze naturalne
- 1 ziele angielskie
- liść laurowy
- 10 gorczyc
- korzeń chrzanu (słupek ok. 6 cm, grubość ok.1,5 cm)
- liść chrzanu
- koszyczek koperku (duży lub 2 małe)
- liście wiśni i plus ewentualnie liście dębu
- solanka na 1l wody (tzw.kranówka )dodaję 1,5 dużej łyżki soli kamiennej
Do ogórków małosolnych dodaję na 1 l wody tylko 1 płaską łyżkę soli.
W bieżącym roku posadziłam 2 sadzonki ogórków – Mała miała codziennie pyszny ogóreczek w niepowtarzalnym swojskim smaku i zapachu. Codziennym rytuałem stało się poszukiwanie dorośniętego ogórka. Taki ogórek kuje i jest zawsze chrupiący 🙂
Brak komentarzy