Sposób serwowania posiłku ma znaczenie i to wielkie ! Warto się troszkę postarać i zrobić coś więcej niż tylko jedzenie warto postawić kwiaty, nakryć stół dopasowanym do zastawy obrusem. Zupełnie inaczej smakuje posiłek w takim ładnym otoczeniu- od razu wszyscy mają lepszy nastrój. Każdy z nas lubi takie ładne klimaty, dlatego właśnie zachwycamy się uroczymi restauracjami ,gdzie właściciele dbają o ładne wyposażenie, zastawę, kwiaty. Jak raz dopasujesz sobie zastawę, obrus serwetki , wystarczy dodać kwiaty – choćby z ogrodu lub pobliskiej łąki i klimacik gotowy na miłą kolację, niedzielny rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi.
Poniżej zrobiłam 2 zdjęcia tego samego dania . Różnica podania łososia z dipem jest porażająca. Którą wolicie? Jest to pytanie retoryczne odpowiedź może być tylko jedna 🙂
Przepis na DIP znajdziecie TU. A przepis na łososia na parze poniżej:
- świeży łosoś (ja zrobiłam 3 porcje)
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawa Czubryca czerwona (ostra przyprawa)
- sól, pieprz naturalny mielony
- liść sałaty, pomidorki koktajlowe
Wykonanie na parze w thermomix:
- łososia najlepiej dzień wcześniej przyprawić :
- polać sokiem z 1/2 cytryny
- posypać solą , pieprzem ,Czubrycą
- do naczynia TM wlewam wodę mocno zakrywając noże
- układam rybę na przystawce VAROMA
- przygotowanie trwa ok.30 min. poz.2 temperatura Varoma
Poniżej pokazuję kilka pomysłów na „kwiaty” do ozdobienia stołu.
winobluszcz z pobliskiego mi ogrodzenia |
kwiaty przyniesione ze spaceru za miastem w towarzystwie żółtych kwitków z ogródka (słonecznik szorstki ) |
jadalne warzywa małe papryczki i patisony |
winogrona – zastawa Lubiana Lawenda |
kwiaty z łąki i ozdobne dynie |
winogrona i liście machoni |
Do zdjęć wykorzystałam:
Brak komentarzy