Zapraszam do stołu

Zupa dyniowa po męsku

Dynie są piękne, pożywne i pyszne, pod warunkiem że dania z nich się odpowiednio przyprawi. Przepis na zupę dyniową powstawał u mnie na przestrzeni kilku lat i to tylko dzięki kuzynce jest świetny – trochę ostry. Nie smakuje mi żadna inna wersja zupy dyniowej 🙂

Podanie tej zupy nazywam męską wersją, ale to jest moja inspiracja:) Za to jestem pewna,że facetom byłoby łatwo ją zaakceptować, a która z nas nie chciałaby być zaproszona na taką męską kolację?
Rodzajów dyni jest ogrom – są przeróżne duże, małe, pomarańczowe, białe… Kupiłam dziś dynię, która ma mieć pestki bez łupin (?)- jak sprawdzę to potwierdzę:) Oto wystawa różnych gatunków w sklepie ogrodniczym Kalisiak :
 LINK do sklepu on-line
Dynie mogą być piękną ozdobą :
Tu dynie pomalowane na czarno i srebrno przez Agę z bloga Kobieta po czterdziestce :
inspiracja na blogu Kobieta po czterdziestce LINK

Składniki na zupę dyniową

  • ok.1,3 kg dyni bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • dodatkowo 50g cebuli
  • 10g oliwy z oliwek
  • kawałek selera (ok.30g)
  • mała marchew (ok.50g)
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • imbir mielony 1/3 łyżeczki
  • 1 łyżka naturalnej wegety (LINK do składników)
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • płatki migdałowe
  • posiekane liście kolendry lub pietruszki
  • grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy
warzywa przygotowane do pieczenia
po upieczeniu

Przygotowanie w Thermomix:

  • oczyszczoną dynię kroję na mniejsze części
  • dokładam cebulę i czosnek
  • zapiekam warzywa przez 1 h temp.200° C
  • po delikatnym ostudzeniu warzyw oczyszczam je z łupin i skóry : dynię wybieram łyżką czosnek i cebulę wyciskam po odkrojeniu malej części dołu warzywka 
  • do naczynia thermomix wrzucam cebulę, szatkuję ją poz.5 przez 2-3 sek
  • dodaję oliwę, aby zeszklić cebulkę poz.2 przez 2 min temp. 100° C
  • dodaję marchew i selera – siekam przez, 2-3 sekundy poz.5
  • dodaję upieczoną dynię, cebulę i czosnek
  • dodaję ok. 2 szklanek gotującej wody
  • dodaję wszystkie przyprawy : sól , pieprz, imbir, sok z cytryny lub limonki
  • gotuję przez 25 min temp 100° C
  • miksuję zupę na krem przez ok.5 sek poz.9
  • sprawdzam smak – jak dla mnie zupa musi być trochę ostra – ewentualnie doprawiam
  • sprawdzam gęstość zupy – często na tym etapie dodaję jeszcze 1 szkl gotującej wody i wszystko krótko mieszam oczywiście w TM poz.5-6; kilka sekund
  • do miseczek z zupą dorzucam :

-grzanki (lub groszek ptysiowy)
-pokrojoną zieleninę
-płatki migdałowe

Polecam i życzę smacznego!

pdf do wydrukowania: LINK

do zdjęć wykorzystałam:

jeansowa podkładka z kieszonką na sztućce e-obrus.pl
         e-obrus.pl    biała serwetka lniana e-obrus.pl

przypis
Dynia z pestkami bez skórek istnieje i jest bardzo praktyczna 🙂

Brak komentarzy

Zostaw komentarz