Dynie są piękne, pożywne i pyszne, pod warunkiem że dania z nich się odpowiednio przyprawi. Przepis na zupę dyniową powstawał u mnie na przestrzeni kilku lat i to tylko dzięki kuzynce jest świetny – trochę ostry. Nie smakuje mi żadna inna wersja zupy dyniowej 🙂
Podanie tej zupy nazywam męską wersją, ale to jest moja inspiracja:) Za to jestem pewna,że facetom byłoby łatwo ją zaakceptować, a która z nas nie chciałaby być zaproszona na taką męską kolację?
Rodzajów dyni jest ogrom – są przeróżne duże, małe, pomarańczowe, białe… Kupiłam dziś dynię, która ma mieć pestki bez łupin (?)- jak sprawdzę to potwierdzę:) Oto wystawa różnych gatunków w sklepie ogrodniczym Kalisiak :
LINK do sklepu on-line |
Dynie mogą być piękną ozdobą :
Tu dynie pomalowane na czarno i srebrno przez Agę z bloga Kobieta po czterdziestce :
inspiracja na blogu Kobieta po czterdziestce LINK |
Składniki na zupę dyniową
- ok.1,3 kg dyni bez pestek
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- dodatkowo 50g cebuli
- 10g oliwy z oliwek
- kawałek selera (ok.30g)
- mała marchew (ok.50g)
- sól 1 płaska łyżka
- pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- imbir mielony 1/3 łyżeczki
- 1 łyżka naturalnej wegety (LINK do składników)
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- płatki migdałowe
- posiekane liście kolendry lub pietruszki
- grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy
warzywa przygotowane do pieczenia |
po upieczeniu |
Przygotowanie w Thermomix:
- oczyszczoną dynię kroję na mniejsze części
- dokładam cebulę i czosnek
- zapiekam warzywa przez 1 h temp.200° C
- po delikatnym ostudzeniu warzyw oczyszczam je z łupin i skóry : dynię wybieram łyżką czosnek i cebulę wyciskam po odkrojeniu malej części dołu warzywka
- do naczynia thermomix wrzucam cebulę, szatkuję ją poz.5 przez 2-3 sek
- dodaję oliwę, aby zeszklić cebulkę poz.2 przez 2 min temp. 100° C
- dodaję marchew i selera – siekam przez, 2-3 sekundy poz.5
- dodaję upieczoną dynię, cebulę i czosnek
- dodaję ok. 2 szklanek gotującej wody
- dodaję wszystkie przyprawy : sól , pieprz, imbir, sok z cytryny lub limonki
- gotuję przez 25 min temp 100° C
- miksuję zupę na krem przez ok.5 sek poz.9
- sprawdzam smak – jak dla mnie zupa musi być trochę ostra – ewentualnie doprawiam
- sprawdzam gęstość zupy – często na tym etapie dodaję jeszcze 1 szkl gotującej wody i wszystko krótko mieszam oczywiście w TM poz.5-6; kilka sekund
- do miseczek z zupą dorzucam :
-grzanki (lub groszek ptysiowy)
-pokrojoną zieleninę
-płatki migdałowe
Polecam i życzę smacznego!
pdf do wydrukowania: LINK
do zdjęć wykorzystałam:
przypis
Dynia z pestkami bez skórek istnieje i jest bardzo praktyczna 🙂
Brak komentarzy