Boże Narodzenie Kulinaria Słodkości Wielkanoc

Sernik pieczony – najdelikatniejszy z możliwych

Sernik pieczony w pojemnikach do sufletów, aby uniknąć krojenia. Jest tak delikatny, że właśnie to krojenie stanowi problem. Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Lubię go bo jest błyskawiczny w wykonaniu w thermomix -ie i nie ma potrzeby pieczenia go na jakimkolwiek spodzie.

Składniki:

  • 1 kg sera białego śmietankowego
  • 125 g masła (82%)
  • 6 jaj
  • 330 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • rodzynki, bakalie (opcjonalnie)

Sposób wykonania w Thermomix:

  1. mielenie cukru na puder: 30 s; poz. Turbo – przełożyć cukier puder do innego naczynia
  2. do naczynia miksującego wlać białka z 6 jaj (bez mycia po cukrze pudrze) ubijać ok.3 min. poz.4 – wyłożyć do innego naczynia
  3. do naczynia bez mycia po ubijaniu piany wsypać cukier puder, dodać 6 żółtek, masło o temp. pokojowej – całość ucierać 1,5 min. ; obroty poz.6
  4.  ucierać dalej dokładając po trochu przez otwór w pokrywie biały ser
  5. (opcjonalnie) dodać oprószone mąką bakalie
  6. dodać ubitą pianę z białek włączyć obroty wsteczne poz. 2-3 mieszając łopatką przy pracującym TM
  7. wlać masę do natłuszczonych i obsypanych mąką naczyń do sufletów
  8. piec ok.50 min. w temp. 200 °C

Formy do sufletów natłuszczone i posypane mąką

Wstawione do piekarnika wypełnione masą 7/8 formy

Po upieczeniu – pięknie wyrośnięte serniki

Serniki po wystudzeniu zawsze opadają i tak ma być

Ilość masy sernikowej jest idealna na ok.16 pojemników po 100 ml. Sernik pieczony to bardzo tradycyjny polski deser. Upieczony w naczyniach do sufletów nabiera nowoczesnej formy. Nie trzeba go kroić i to bardzo dobrze bo ten sernik upieczony w tradycyjnej formie nie wygląda ładnie po krojeniu.

Przepis do pobrania TU

 

Zostaw komentarz

19 − 2 =